Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

Cégcsoportok figyelem, módosulnak a transzferárszabályok!

A Nemzetgazdasági Minisztérium a napokban közzétette a transzferárakra vonatkozó új jogszabály tervezetét, amely felváltja majd a jelenleg hatályos rendeletet. Háromszintű transzferár-nyilvántartás, gyakoribb adatbázisszűrés és nagyobb transzparencia lesz a változások eredménye.

Tovább

Próbapert kezdeményezett az RSM Legal EKAER-bírság ügyben

Napi szinten érkezik ügyfélmegkeresés EKAER-bírságra vonatkozóan. Ezekben a gazdálkodók arra panaszkodnak, hogy méltánytalannak érzik az EKAER-kötelezettség megszegésére hivatkozással kiszabott bírságokat, amelyek mértéke ismétlődő ügyekben ráadásul egyre növekszik. Próbapert indítottunk a gazdálkodókat sújtó szankciók megalapozottságának vizsgálata érdekben.

Tovább

Átgondolt vagy elnagyolt az Art kodifikáció?

Az adózás rendjének átalakítása már régóta várt változás, számos szakmai vélemény jelent meg a nyári törvénytervezetek kapcsán. Megnéztük, ezek mennyiben tükröződnek a most beterjesztett jogszabálytervezetben, mi fog fájni a cégeknek és minek örülhetnek, ha a jogszabály ebben a formában kerül elfogadásra.

Tovább

Még egyszerűbb lesz az adózás?

A Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztette az adózást, adóigazgatási eljárás rendjét érintő törvényjavaslatokat. Ezek célja az adóigazgatás egységes újraszabályozása, az ügyfélbarát adóhatóság „szolgáltatójellegének” elősegítése, az adminisztrációs terhek és a bürokrácia csökkentése úgy, hogy a költségvetés bevételi érdekei se sérüljenek. A törvénytervezetek elfogadásuk esetén 2018. január 1-től lépnek hatályba. A javaslatokat böngészve egyetérthetünk a szaktárcával, új korszak kezdődhet jövőre az adózásban: az adózó és az adóhatóság kapcsolatát érintő fontos változásokra számíthatunk!

Tovább

Nem az eredeti tervek szerint változik a termékdíj!

Idén augusztusban beterjesztett környezetvédelmi termékdíj szabályozás módosítását célzó törvényjavaslat több olyan változtatást is tartalmazott, amely érzékenyen érintette volna a reklámhordozó papírt, valamint a műanyag táskákat gyártó és forgalmazó gazdálkodókat. A tervezett díjemelésekkel szembeni felháborodástól és tiltakozástól volt hangos a sajtó, ezek szerint nem eredménytelenül.

Tovább

A határidő lejárta után nem szankcionálhat a NAV – Kúria döntés

Az adóhatósági eljárások jövőbeni menetét jelentősen befolyásoló ítéletet tett közzé a Kúria, amely az Art.-ben előírt határozathozatali határidő túllépéséhez fűz jogkövetkezményt. Döntése megerősíti, hogy a cégekre a jogszabályban meghatározott határidő leteltét követően nem szabható ki szankció – ellentétben az eddigi gyakorlattal.

Tovább

Kiemelt témák