Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

2018-tól életbe lépő adóváltozások

Jelen összefoglalónkban valamennyi fontos, a 2017. évben, illetve azt megelőzően elfogadásra került, 2018. évet érintő anyagi jogi adójogszabály módosítás áttekintésére törekedtünk.

Tovább

PSD2 – Új pénzügyi szolgáltatások és az áfa

2018 minden bizonnyal a változás éve lesz a bankszektorban: a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló új uniós irányelvnek, a PSD2-nek köszönhetően megszűnik a bankok monopol helyzete a pénzügyi adataink kezelését illetően. Szabad lesz a pálya a fintech cégek új adatszolgáltatásai és fizetési szolgáltatásai előtt. Ezek jelentős teret nyerhetnek a banki szolgáltatások mellett és helyett, de fontos tisztában lenni ezek áfabeli megítélésével, mert az áfamentesség ezen szolgáltatások esetében nem egyértelmű!

Tovább

Figyelem, megváltozott bírósági gyakorlat!

Az egészségügyi okból munkavégzésre nem képes munkavállalók ügyében hozott döntő fordulatot a Kúria határozata. A testület elvi határozatával az egészségügyi okból munkavégzésre alkalmatlan munkavállalók javára döntött a távolléti díj kifizetésével kapcsolatban.

Tovább

Az új adózás rendjéről szóló törvények

Az adóigazgatás rendjének megújítása alapvetően azt célozza, hogy az adóhatóság ügyfélközpontú szolgáltatást nyújtson, segítse az adózókat adókötelezettségeik teljesítésében. 2018-tól az egységes kódexjellegű szabályozás helyett azonban több törvény rögzíti, hogy az egyes adózási kérdésekben az adózókat és az adóhatóságokat milyen jogok illetik meg és milyen kötelezettségek terhelik.

Tovább

Kulcskérdés az adópolitika: Kalocsai Zsolt az Arénában

Kulcskérdés egy országban az adópolitika a gazdasági növekedés tekintetében. 2017-ben Magyarországon a legfontosabb adóváltozás a szociális hozzájárulás csökkentése volt, illetve a társasági adó csökkentése is beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Tovább

Így segíthet cége adománnyal és érvényesíthet adókedvezményt egyben

A digitális fejlődés egyik mellékhatásaként tapasztalhattuk meg ebben az évben, hogy az e-szja bevallások sikeres bevezetésével párhuzamban a civil szervezetek számára felajánlott 1 százalékos adományok összege lecsökkent. A céges adományok és ezek adókedvezménye azonban nem változott, érdemes ezzel is számolni év vége előtt!

Tovább

Kedvelt cafeteriaelem az utalvány, de nem mindegy, milyen

Minden reálisan gondolkodó cégvezető igyekszik megtalálni a jogszabályok sűrű erdejében azokat az ösvényeket, amelyek mentén csökkentheti az eredmény érdekében szükségesen felmerülő költségeket. Ezek közül az egyik legjelentősebb a munkaerővel kapcsolatos költségek köre. Az utóbbi szakemberhiányos időszakban az adóoptimalizálással párhuzamosan egyre inkább előtérbe kerül az a szempont is, hogy az alkalmazottak hogyan viszonyulnak a különféle kedvező adóztatású juttatásokhoz.

Tovább

Cégkapu – letisztult hogyan regisztrálhatók a külföldi ügyvezetők

A 2018. január 1-jétől a cégek számára kötelező Cégkapu használat kapcsán tisztult a kép a külföldi ügyvezetők regisztrációja körül, már látható milyen feladatkörök vannak a Cégkapunál, illetve a még nem regisztrált, vagy a regisztrációval már rendelkező cégek hol szerezhetnek további információt a Cégkapu működéséről.

Tovább

Kiemelt témák