Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

Cégkapu-mizéria

Egyre több cikk jelenik meg a cégkapuval, annak rendeltetésével összefüggésben, de még mindig nem látszik tisztán, hogy miért van szükség a cégkapura és hogyan kell regisztrálnia a cégeknek. Szeretnénk segítséget nyújtani annak tisztázásában, hogy mire terjed majd ki a cégkapus ügyintézés, és mi a jelentősége, mindezt egyszerűen és a lényegre törően próbáltuk a lentiekben összefoglalni.

Tovább

Most milliókat spórolhat a vámon! – Újra közeleg a vámfelfüggesztések kérelmezésének határideje

Jelentős vámmegtakarítást érhet el az a gazdálkodó, aki időben él a vámfelfüggesztés lehetőségével. A legközelebbi határidő 2017. augusztus vége, eddig terjeszthető elő a vámfelfüggesztés iránti kérelem a Vámtarifa Bizottságnál. A kérelem elfogadása esetén a gazdálkodó importvám fizetési kötelezettsége 0 százalékra csökkenthető, jelentős összegű vámmegtakarításokat eredményezve.

Tovább

Jár-e késedelmi kamat, ha az adóhatósági eljárás elhúzódik?

Egy speciális, magyar vonatkozású áfaügyben hozott döntést a napokban az Európai Bíróság. Az eset kapcsán felvetett kérdést leegyszerűsítve úgy is meg lehet fogalmazni, hogy jár-e késedelmi kamat az adózónak, ha az adóhatóság kiutalás előtti ellenőrzési eljárása jelentősen elhúzódik.

Tovább

A cégvásárlási lehetőségek jogi következményei

Korábbi bejegyzésünkben áttekintettük a cégvásárlások lehetséges módjait (részesedés-vásárlás, eszközvásárlás, üzletág átruházás) és az alternatívák kapcsán felmerülő elsődleges üzleti kérdéseket. Az ezek közül történő választás, bár üzleti kérdés, értelemszerűen eltérő jogi konzekvenciákat eredményez.

Tovább

Gyarapszik a megbízható adózók száma

Több mint 200 ezer adózó élvezheti a megbízható adózói státussal járó előnyöket a NAV legfrissebb adatai alapján. Ugyanakkor a kockázatos adózói minősítést kapó vállalkozások száma is növekedett a tavalyi bázishoz képest. Érdemes tisztában lenni azzal, milyen kritériumok alapján kerülnek besorolásra negyedévente a társaságok, a szabályozás néhány pontja a jogszabályváltozás miatt módosult az elmúlt időszakban.

Tovább

Ne várja meg az adóvégrehajtást!

A NAV-on belül az utóbbi években nagyobb hangsúlyt helyeztek a végrehajtás hatékonyságának növelésére. Bár a jogszabályi háttér változatlan, a helyszíni végrehajtások számának a növelését tűzte ki célul a NAV. Az elsődleges cél az adótartozások minél előbbi behajtása, az adótartozás összegétől függő eljárások révén.

Tovább

Közvetett és közvetített szolgáltatások áfás szemmel

Ebben a bejegyzésben rokon fogalmakról lesz szó, a közvetítői és közvetített szolgáltatásról és az áfához fűződő kapcsolatukról. A közvetített és közvetítői tevékenység közös vonása, hogy a szolgáltatás tényleges nyújtója és tényleges haszonélvezője között mindkét esetben van egy köztes szereplő, melynek pontos státusza az általános forgalmi adó szempontjából fontos tényező.

Tovább

Kiemelt témák