Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

SZIT előnyök kis és nagybefektetőknek

A szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIT) intézménye mindaddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, amíg a jogalkotó 2017-ben nem könnyített a magyar piacon túl szigorúnak tűnő peremfeltételeken. Ennek eredményeképpen, a SZIT formában működő ingatlanpiaci szereplők és portfóliók jó teljesítményét a kedvezőbb adózási feltételek mellett az alapításra, működésre vonatkozó egyszerűbb szabályok is támogatják, vonzóvá téve e működési formát az ingatlanpiac tőkeerős szereplői számára. Sőt, a SZIT-ek esetében kötelezően előírt tőzsdei jelenlét miatt a magán- és kisbefektetők is könnyebben hozzáférhetnek az ingatlanpiachoz ezen társaságok részvényein keresztül.

Tovább

A cégértékesítés és cégvásárlás adóvonzatai

Cégeladáskor, üzletrész értékesítésekor az eladók részéről adókötelezettség (jövedelemadó-fizetési kötelezettség) keletkezik, legyen szó akár magánszemélyről, akár társaságról. A cég vagy üzletrészvásárlás kapcsán az esetleges illetékkötelezettségeket, illetve az elhatárolt veszteségek későbbi felhasználásának lehetőségét kell megvizsgálni. A cégeladás utáni adózás és a cégvásárlás fontos lépései frissített blogunkban olvasható.

Tovább

Új Art., régi esedékesség: ügyeljen az iparűzési adóelőleg megfizetésére március 19-ig!

Magyarországon több száz olyan település van, amely nem vet ki iparűzési adót, s ezzel a vállalkozások számára adóoptimalizálási lehetőséget teremt. A helyi adóról szóló törvény logikája szerint azonban nem elég a székhely-áthelyezés az adókötelezettség teljes átcsoportosításához. A vállalkozásoknak arra is figyelniük kell, hogy ne keletkezzen telephelyük a székhely szerinti önkormányzat illetékességi területén kívül, különben meg kell osztaniuk az iparűzési adó alapját a székhely és telephely szerint illetékes önkormányzatok között.

Tovább

Felkészülés az online számlázásra - hogyan kössem be a NAV-hoz a számlázóprogramomat?

2018 júliusától új szintet lép az adóhatóság működésének digitalizációja. A pénztárgépek bekötéséhez hasonlóan a számlázóprogramok is valós időben fogják támogatni elektronikus üzeneteikkel a NAV belső automatizmusait és adnak betekintést valós időben a cégek számlázására az adóhatóságnak. Az automatikus adatküldés bevezetése ugyanakkor komplexebb technológiai kihívásokkal és lehetséges buktatókkal jár majd együtt.

Tovább

Családi vállalatok fennmaradása: a tulajdonos a kulcs!

Michael Schumacher tragikus síbalesete intő példa lehet nemcsak az átlagember, de a cégtulajdonosok számára is, hiszen ők nemcsak magukért, hanem családjukért, munkavállalóikért és azok családjaiért is felelősséggel tartoznak, a baj pedig bármikor bekövetkezhet. A statisztikák Magyarországon különösen lehangolóak, 10 családi vállalatból 9 esetében nincs terv arra az esetre, ha a cég első emberével – aki gyakran tulajdonos is – bármi történik. A családi vállalatok sikeréhez és túléléséhez, illetve a családi vagyon megóvásához pedig ez is elengedhetetlenül szükséges.

Tovább

E-papír az eseti meghatalmazottaknak NAV ellenőrzés esetén

Széles adózói kört érint, hogy a 2018. január 1-től hatályos szabályozás nem csak az adózók esetében, hanem a helyettük eljáró eseti meghatalmazottak részére is kötelezővé tette a NAV-val az elektronikus kapcsolattartást ellenőrzési ügyekben. Mivel azonban ez a nyilvántartási rendszer még fejlesztés alatt áll, így átmenetileg teljesen bizonytalanná vált a szakmai képviselet gyakorlásának mikéntje. A napokban kiadott tájékoztatás szerint az adóhatóság a dilemmát azzal oldotta fel, hogy ezen beadványokat e-Papír formában lehet benyújtani a NAV felé.

Tovább

Online számlaadatküldés – kérdéses tételek kezelése

A valós idejű számlaadatküldés világos szabályokkal rögzíti, hogy mi a teendő az alapparamétereknek megfelelő számlákkal. A jogszabály arra is iránymutatást ad, hogy mi a teendő azon esetekben, amikor az eredeti számla ugyan nem tartozik a jelentendő adatkörbe, de „utóélete miatt” mégis jelentési kötelezettséget keletkeztet.

Tovább

Kiemelt témák