Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

Járulékcsökkentés 2018

Nincs meglepetés a tegnap közzétett szociális hozzájárulási adóról szóló törvényjavaslatban, a munkáltató által fizetendő járulék 2018-ban 2,5 százalékkal 19,5 százalékra csökken majd.

Tovább

Becslés „újratöltve” az adóigazgatási rendtartás tervezetében

Az új adóigazgatási rendtartást olvasva szembetűnő a korábban elsősorban a magánszemélyeknél lefolytatott vagyonosodási vizsgálatokban, illetve a bevallást helyettesítő nyilatkozatok ellenőrzése és gazdálkodók áfaellenőrzései során használt bizonyítási módszer, a becslés meglehetősen nagyvonalú újraszabályozása.

Tovább

Országonkénti jelentés – új fejlemények

2018-tól már Magyarországon is háromszintű transzferár-nyilvántartás lesz használatban. Az első és második pillérre vonatkozó hazai szabályok nemrégiben jelentek meg, a harmadik pillér, az országonkénti jelentés terén pedig az értékhatár változására lehet számítani. Utóbbi jelentés adatlapja a napokban vált elérhetővé.

Tovább

Mi lesz veled EKAER?

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb, a gazdálkodók széles rétegét érintő új szabályrendszereként jelent meg az EKAER mint adatszolgáltatási kötelezettség. A szerdán nyilvánosságra hozott, az EU Bizottságától származó információk szerint azonban, felmerül a kérdés, hogy minden szempontból rendben van-e az EKAER kötelezettséget szabályozó jogszabály.

Tovább

Jelentős változás előtt a vámtörvény!

2018. január 1-től gyökeresen megváltoznak a gazdálkodók életét meghatározó eljárásjogi normák. A magyar eljárási szabályozás módosítása érinti a vámigazgatás területét, amely a vámtörvény változtatását teszi szükségessé. Mivel a változás sokrétű, a vámtörvény jelentősen át fog alakulni a következő néhány hónapban!

Tovább

Létezik négyszereplős háromszögügylet?

Az áfaszakértők többsége erre a kérdésre általában nemleges választ adna, hiszen hogyan is létezhetne négyszereplős háromszögügylet, ha már a jogintézmény nevében is benne van az, hogy három-szög-ügylet. Persze létezhetnek négyszereplős láncügyletek, de a láncügylet nem azonos a háromszögügylettel.

Tovább

Indokolt lenne az új Jöt. változtatása

Az új jövedéki törvény még életbelépése előtt módosításra került, de úgy tűnik, hogy a gazdálkodóktól érkező észrevételek, valamint az általános eljárásjogi háttér változása elkerülhetetlenné teszi az ismételt módosításokat. A jövedéki engedélyeseknek előírt pénzügyi biztosíték és a kötelező tárolókapacitások meghatározása is kérdéseket vet fel.

Tovább

Mulasztási bírság – mi változik?

Az Art. változása a mulasztási bírságok területét és körét is érinti, néhány elem kikerülhet a törvényből jövőre. Megszűnhet az adószám-felfüggesztés intézménye, a tervezet ugyanakkor rögzíti a szankcióként alkalmazandó adószámtörlés eseteit és alkalmazásának részletszabályait is.

Tovább

Kiemelt témák