Facebook image

Összesen 6 bejegyzés

NIS2 és a kockázatkezelés

A kiberbiztonság kérdése kiemelkedő jelentőséggel bír a digitális kor új kihívásai között. Az Európai Unió NIS2 irányelve egy olyan szabályozási keretet hoz létre, amely az információbiztonság növelésével kívánja védeni az EU digitális infrastruktúráját. A NIS2 nem csupán egy újabb bürokratikus akadály, hanem egy lehetőség a vállalatok számára, hogy felülvizsgálják és megerősítsék az IT kockázatkezelési stratégiáikat. Hogyan segítheti a helyes kockázatmendedzsment a NIS2 felkészülést?

Tovább

NIS2 irányelv – regisztrációs határidő és jelentős szankciók!

A NIS2 irányelv által érintett hazai vállalatoknak 2024. június 30-áig kell benyújtani a NIS2 regisztrációs kérelmüket a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) felé. Bár Magyarországon több ezer társaságot érint a NIS2 törvény, sokan még azt sem tudják, hogy az új kiberbiztonsági előírás rájuk is vonatkozik. Pedig, ha a NIS2 irányelv hatálya alá tartozó vállalat nem tartja be a NIS2 irányelv előírásait és a NIS2 határidőket, jelentős – akár 50-350 millió forintig terjedő– bírsággal is számolnia kell.

Tovább

Könyvvizsgálat: speciális esetek

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény és egyéb jogszabályok nem csupán üzleti évek könyvvizsgálatát rendelik el, hanem a könyvvizsgálat vonatkozhat egy-egy speciális számviteli dokumentum kötelező auditjára is, mely során könyvvizsgáló bevonása szükséges. Vegyük sorra, melyek a leggyakoribb speciális audit esetek.

Tovább

ChatGPT a könyvvizsgálatban – előnyök és kihívások

A mesterséges intelligencia (angolul: Artificial intelligence, “AI”) folyamatosan fejlődik és napjainban egyre több iparág napi gyakorlatába épül be, legyen szó ipari gyártótól a szolgáltató cégeken át, természetesen ideértve a könyvvizsgálatot is. A ChatGPT és más AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban. Az AI auditori munka során történő alkalmazása lehetővé teszi a feladatok automatizálását és a munkafolyamatok gyorsítását. Ugyanakkor fontos észben tartani, hogy az AI-t ésszerűen és felelős módon kell alkalmazni.

Tovább

A pénz újratermelhető, az idő nem!

Tornádóként söpör végig a digitális forradalom mindennapjainkon. Nap mint nap kapkodjuk a fejünket, hogy éppen milyen technológiai újítás jelenik meg a vállalkozások körében akár belső folyamatok hatékonyságjavítása, akár a fogyasztók még nagyobb elérése érdekében. Nagyon leegyszerűsítve, a mérleg két oldalán az idő és a pénz áll, ha úgy tetszik két labda, amivel játszani lehet, miközben egyikük sem „eshet le”.

Tovább

Kiemelt témák