Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

Szigorúbb adóellenőrzések, magasabb mulasztási bírságok

Augusztus 1-jétől módosulnak az adózás rendjéről szóló törvény mulasztási bírságot tartalmazó rendelkezései. A Kormány az orosz-ukrán háborúra hivatkozva megduplázza a mulasztási bírság általános tényállásához, a be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásához, valamint a számla-, nyugtakibocsátási, illetve az iratmegőrzési kötelezettség elmulasztásához kapcsolódó szankció mértékét.

Tovább

Adóelőleg mérséklés - most éri meg élni vele!

Abban az esetben, ha egy társaság árbevétele visszaesik, gondot okozhat a korábbi évek eredménye alapján meghatározott adóelőleg megfizetése. A fizetési nehézség kezelésére nagy segítséget nyújthat, az adóelőlegkötelezettség mérséklése, ami az adóhatóságtól kérhető. Hogyan, milyen feltételekkel kérhető az adóelőleg mérséklése?

Tovább

Transzferár 2024 - Rekordszámú közvetlen transzferár-ellenőrzés

A transzferárazásban és a transzferár dokumentáció készítésében 2022-ben jelentős változások történtek; megtöbbszörözték a kiszabható bírság mértékét, valamint bevezették a transzferár adatszolgáltatási kötelezettséget. Fontos, azonban, hogy a 2023-as adóévre vonatkozóan is életbe léptek olyan változások, amelyek be nem tartása már sokszoros mulasztási bírság kiszabását is eredményezhetik. Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján pedig a vállalkozások egyre nagyobb valószínűséggel számíthatnak közvetlen transzferár ellenőrzésekre a kapcsolt partnereikkel folytatott tranzakcióik esetében.

Tovább

Külföldi áfa visszaigénylés – változás!

Szeptember 30-ig kell benyújtani külföldi áfa visszatérítési kérelmet azoknak a belföldi adóalanyoknak, akik az Európai Unió másik olyan másik tagállamban szereztek be terméket vagy szolgáltatást, ahol nem végeznek adóköteles gazdasági tevékenységet. Idén arra is figyelniük kell, hogy kisebb mértékben változott a külföldön megfizetett áfa visszatérítésének folyamata.

Tovább

Külföldi áfa-visszatérítés: az adózók segítségére sietett az EU Bírósága

Az Európai Unió Bírósága arról döntött (C-746/22),hogy nem felel meg az Európai Unió joggyakorlatának az a magyar szabály, amely az áfa-visszatérítési eljárásokban nem engedi meg a külföldi adózóknak, hogy a kapcsolódó dokumentumaikat akár a másodfokú eljárásban is beadhassák. Az EUB megállapította, hogy a magyar szabályozás sérti a héasemlegesség alapelvét, valamint a tényleges érvényesülés elvét, mivel megtiltja az adózók számára, hogy a másodfokú adóhatósághoz benyújtott fellebbezésben adják meg az elsőfokú adóhatóság által kért kiegészítő információkat

Tovább

NAV online számla – hibás adatszolgáltatásra figyelmeztet a NAV

A NAV online számla rendszerrel kapcsolatban számos vállalkozás kapott váratlan értesítést a cégkapun az adóhatóságtól, amelyben a NAV arra hívja fel az érintett társaságok figyelmet, hogy az elmúlt negyedévben hibás adatszolgáltatásuk volt az Online Számla rendszerben. Ön ellenőrizte már cégkapus tárhelyét?

Tovább

TAO, HIPA bevallás – leggyakoribb kérdések és válaszok!

Az éves TAO (Társasági adó) és HIPA (helyi iparűzési adó) bevallással kapcsolatban az RSM szakértőihez érkező kérdések közül az alábbi blogunkba foglaltuk össze a társaságok szélesebb körét érintő, TAO és HIPA bevallással kapcsolatos témaköröket.

Tovább

Kiemelt témák