Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

Van kiút a végrehajtásból?

A végrehajtási eljárás – legyen szó bírósági végrehajtásról, vagy NAV/adóvégrehajtásról - mindenki rémálma. Az adósok előtt többnyire ismert a végrehajtási eljárás alapját képező követelés, de vannak esetek, amikor az adós a végrehajtótól értesül arról, hogy egyáltalán követelés áll fenn vele szemben. Ahhoz viszont, hogy a végrehajtással összefüggésben felmerülő problémákra megoldást találjunk, ismernünk kell magát a végrehajtási eljárást, a végrehajtás menetét és a jogorvoslati lehetőségeket.

Tovább

Az IFRS áttérés legfontosabb szabályai – kik az érintettek?

Magyarországon az IFRS (International Financial Reporting Standards, azaz Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok) szerint köteles összeállítani éves beszámolóját minden tőzsdén jegyzett vállalkozás, valamint a hitelintézet és a hitelintézettel egyenértékű pénzügyi vállalkozás. Emellett vannak olyan társaságok, akiknek az IFRS szerint van lehetőségük összeállítani éves beszámolójukat. Az IFRS-ekre történő áttérés szabályai összetettek, melyek részleteit az alábbi blogbejegyzésünkben tekintjük át.

Tovább

Itt a kötelező visszaváltási (DRS) rendszer - november 15. a kötelező regisztráció!

A társaságok alig ocsúdtak föl az EPR kötelezettség első próbatételéből, nyakukon a következő, hulladékgazdálkodást érintő kihívás, az új kötelező visszaváltási rendszer (DRS Deposit Return System). Bár a DRS várhatóan kevesebb gazdálkodót érint, ugyanakkor az EPR-hez képest sokkal nagyobb kihívást is jelenthet. A kötelező visszaváltási rendszer éles indulása 2024. január 1-je, a visszaváltási rendszerben érintett termékek forgalmazóinak 2023. november 15-éig kötelező regisztrálni.

Tovább

Őszi adócsomag-tervezet – áfát, taot, és szja-t érintő változások

2023. október 17-én jelent meg a 2024. és 2025. évi adótörvény változtatási javaslatait tartalmazó őszi adócsomag. Az RSM alábbi blogbejegyzésében a társaságok szempontjából legfontosabb, általános forgalmi adót, társasági adót, SZJA-t, és egyéb adónemeket érintő, valamint az USA-magyar kettős adóegyezmény megszűnése kapcsán életbe lépő változásokat foglaltuk össze. Az adócsomag jelenleg véleményezés alatt áll.

Tovább

Pénzügyi képviselet és áfaregisztráció – kik az érintettek?

Amikor egy külföldi vállalkozás Magyarországon olyan ügyleteket teljesít, amelynek teljesítési helye belföld, és nem vonatkozik az ügyletekre nemzetközi fordított adózás, akkor köteles magyar adószámot kérni. Ilyen esetekben a külföldi cég több adószámmal rendelkezik több országban – hasonlóan, mint a magánszemélyeknél a kettős, vagy többes állampolgárság.

Tovább

Ismételt ellenőrzés – nincs minden veszve az adóellenőrzés során

Az adózók körében továbbra is él az a tévhit, hogy amennyiben az adóhatóság adóellenőrzéssel lezár egy bizonyos időszakot, akkor az adott időszak újbóli „felnyitására”, illetve újbóli megvizsgálására már nincs esély. Az alábbi blogbejegyzésünkben bemutatjuk az ismételt ellenőrzést, amelynek megindításától – a normál NAV adóellenőrzésekkel ellentétben- nem feltétlenül kell félnie az adózóknak, sok esetben indokolt, hogy ők maguk kezdeményezzék ennek megindítását.

Tovább

Magánszakértő bevonására adóperekben is van lehetőség

A magánszakértői bizonyításnak az adóperekben sok esetben kiemelt jelentősége van. Az új Polgári Perrendtartási törvény alapvető változást hozott a magánszakértői szakvélemény szabályozása kapcsán, melyeket az adóperekben is alkalmazni kell, ezért érdemes megismerni a részletszabályokat. Blogunkban RSM Hungary adószakértői által, a Kúrián megnyert ügy kapcsán rávilágítunk arra, hogy a szakértő kirendelésére vonatkozó új rendelkezések figyelmen kívül hagyása, alapvetően határozhatja meg egy per kimenetelét.

Tovább

A rendezvényszervezés áfa kérdései 2. rész - Külföldi társaság belföldön szervez rendezvényt

Előző bejegyzésünkben bemutattuk. hogy egy magyar társaság, külföldi, személyes jelenlétét igénylő rendezvénye kapcsán, milyen áfa kérdések merülnek föl. Nézzük meg, hogy egy külföldi rendezvényszervező vállalkozás esetében mire kell figyelni! Mikor keletkezik áfa regisztrációs kötelezettség, visszaigényelhető-e a külföldi áfa, keletkezik-e adófizetési kötelezettség, hogyan zajlik a számlázás és bevallás?

Tovább

Kiemelt témák