Facebook image
Mentés

A válóperes ügyvéd válaszol – Válás és hitel

A családjogi kérdéseket feldolgozó blogsorozatunkban a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés témaköreiben segítünk eligazodni. Dr. Bagi Éva válóperes ügyvédünk most a válás során felmerülő hitellel kapcsolatos kérdésekre adja meg a választ.

Dr. Bagi Éva válóperes és családjogi ügyvédünk most a váláshoz kapcsolódó vagyonmegosztás során  a hitellel (legyen az akár közös, vagy a házasság előtt felvett, céges, vagy magánszemélyek által fölvett hitel)  kapcsolatan felmerülő kérdésekre adja meg a választ.

Céges hitelt vettünk föl a közös cégre a házasságunk alatt. Válás után kit terhel a céges hitel visszafizetése?

A házasfelek közös tulajdonát képező cég – mint külön jogi személy - vagyonát terhelő hitelek teljes mértékben elválnak a magánszemély házasfelek terheitől.

A házasfelek tulajdonát a cégben fennálló üzletrészek testesítik meg, az üzletrész pedig a törzsbetéthez kapcsolódó tagsági jogok és kötelezettségek összessége. 

Válás esetén szóba kerül ugyan a házasfelek közös cége által felvett hitel rendezése, de ennek a hitelnek a visszafizetése nem a házasfeleket terheli, hanem a tulajdonukat képező céget. 

A céges hitel visszafizetésének kérdése a házastársi vagyonközösség megszüntetése körében lesz mérvadó. Válás utáni vagyonmegosztás esetén a közös cég sorsa felől is dönteni kell a házastársaknak. A felosztandó házastársi közös vagyon között kell feltüntetni a közös céget, a cég értékének meghatározásával. 

A cég értékét a cégben lévő vagyoni értékek és céget terhelő kötelezettségek (hitelek) alapján lehet meghatározni, ezért a házasfelek között lezajló vagyonmegosztáskor a céges hitel is elszámolásra kerül a házasfelek között a cég értéke alatt.

A visszafizetési kötelezettség bár magát a céget fogja terhelni, de ennek kivitelezését az a házastárs tudja felügyelni, akinek a vagyonmegosztás jogcímén a cég a tulajdonába kerül. 

Céges vagyonmegosztás, céges hitel, kérdésem van

Az életközösség alatt saját névre felvett hitel, a válás utáni vagyonmegosztáskor közös, vagy külön vagyonnak minősül?

A jogszabály alapján egy  házasságkötéssel – a házasságot megelőző élettársi kapcsolat időszakára kiterjedően - a házasfelek között házassági vagyonközösség jön létre.

Így alap esetben a házassági életközösség alatt bármelyik házasfél nevére felvett hitel közös adósságnak számít, és a felvett hitel visszafizetéséért mindkét fél felel, azonban a hitelszerződésben részt nem vevő házastárs  felelőssége kizárólag a közös vagyonból rá eső részére korlátozódik, míg a szerződést kötő házastárs a szerződés teljesítéséért különvagyonával is felel. 

Ennek eredményeként a felvett hitel a házasfelek vagyonmegosztásakor a feleket egyenlő arányban fogja terhelni. Amennyiben a szerződésben nem nevesített házastárs a szerződéskötéshez nem járult hozzá és hozzájárulását vélelmezni sem lehet, a szerződésből eredő kötelezettségért nem felel. 

Ezért az egyik házastárs tiltakozása ellenére felvett és a másik házastárs önálló céljaira fordított hitel visszafizetésére a tiltakozó házastárs nem kötelezhető.    

A különvagyont képező vagyonelem terhére felvett hitel a különvagyon tulajdonosának terhe lesz. Ebben az esetben a hitelt folyósító pénzintézet általában vagyonjogi szerződést kér be a hitelt felvevő házastárstól, melyben a házasfelek lenyilatkozzák, hogy a felvett hitel visszafizetéséért kizárólag a különvagyonnal rendelkező, hitelt felvevő házastárs felel. 

Babaváró hitel válás esetén – kinek kell visszafizetnie?

A babaváró hitelt házastársak igényelhetik, mely esetén a házasfelek kamattámogatásra és egyéb kedvezményekre lesznek jogosultak. A kamattámogatás feltétele a gyermekszületés.

A babaváró hitelt válás esetén piaci kamatozású hitellé válik, a kamattámogatás visszafizetése körében vizsgálni szükséges, hogy a házasság fennállása alatt a babaváró hitelt igénylő házastársak – a vállalt kötelezettségüknek – a gyermek születésének eleget tettek-e. 

Amennyiben a válás gyermek születése nélkül történik, abban az esetben a babaváró hitelt piaci kamatozású hitelként, az igénybe vett kamattámogatást együtt vissza kell fizetni.   

A válást kimondó bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül a volt házasfelek kötelesek a kölcsönt folyósító pénzintézetet a válás tényéről értesíteni, 120 napon belül egyetemleges visszafizetési kötelezettség terheli őket. 

A válás kimondásáig igényelt kamattámogatást abban az esetben nem kell visszafizetni, ha a házastársaknak a babváró hitel folyósításától számított 5 éven belül legalább egy gyermeke született. Amennyiben az elvált házastárs 5 éven belül újabb házasságot köt és új házastársával a babaváró hitel feltételeinek megfelelnek, a babaváró hitellel kapcsolatos kedvezményeket újra érvényesíteni tudják.  ( a 44/2019. (III. 12.) Korm. rendeleta babaváró támogatásról alapján)

Vagyonmegosztással kapcsolatos kérdésem van

Csok hitel válás esetén – kit terhel?

A Csok: a családok otthonteremtési hitele, mely alapján a hiteligénylők kötelezettséget vállalnak arra, hogy bizonyos számú gyermek fog születni kapcsolatukból és 10 évig biztosítják a család lakhatását a támogatott ingatlanban. Válás esetén egyrészt attól függ a Csok visszafizetése, hogy a gyermek(ek) megszülettek-e a hiteligénylők által vállalt feltételek szerint. Amennyiben a válás úgy következik be, hogy gyermek egyáltalán nem született, a támogatást vissza kell fizetni a büntető kamatokkal együtt. 

Ha gyermek született, de nem a vállalás szerint, a vállalt gyermek(ek)re járó támogatás összegét jegybanki alapkamattal növelten kell visszafizetni részarányosan. 

Előfordul, hogy a válás az ingatlan értékesítésével jár együtt. Ebben az esetben a feleknek közösen kell visszafizetni a kapott teljes összeget, melytől vagyonjogi megállapodásukkal eltérhetnek. A válófelek egyezsége esetén lehetőség van arra, hogy a támogatott összeg a felek között ne egyenlő arányba kerüljön visszafizetésre. 

Amennyiben a válás esetén az egyik fél marad az ingatlanban, megszerzi a másik fél tulajdonát és a gyermekek lakhatását tovább biztosítja, elkerülhető a támogatás visszafizetési kötelezettsége. *

*A 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről, valamint a 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról, valamint a 134/2009. (VI. 23.) Korm. rendeleta fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról

Jelzálog hitelt vettünk föl a házasság alatt, válás után kinek kell visszafizetnie?

Általánosságban mondható, hogy a házasfelek a házasságuk alatt ingatlan vásárlásához szoktak jelzáloghitelt felvenni.

Válás és vagyonmegosztás esetén vizsgálni szükséges, hogy a jelzáloggal terhelt vásárolt, illetve fedezeti ingatlan a házasfelek közös, vagy különvagyonát képezte, valamint a válás után melyik fél tulajdonába kerül a vásárolt ingatlan, avagy esetleg értékesítésre kerül.

Amennyiben a felek a közös értékesítés mellett döntenek, a jelzáloghitelt vissza kell fizetni a hitelt folyósító pénzintézet felé viszont amennyiben valamelyik fél megváltja a másik fél ingatlanban fennálló tulajdonjogát, az ingatlant terhelő jelzálog alapját képező hitel átvállalására is lehetőség kínálkozik a házastársi vagyonközösség megszüntetése és a felek elszámolása alapján. Ebből adódóan az ingatlan teljes tulajdonát megszerző házasfelet fogja terhelni a felvett jelzáloghitel visszafizetése, míg a tulajdonát átengedő házastárs a hitel visszafizetési kötelezettség alól mentesül. 

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom