Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

Miért fontos a NAV online számla ellenőrzés? XML kezdőknek és haladóknak

Az online számla adatszolgáltatás ma már elengedhetetlen része a modern üzleti életnek és a számlázási, adózási folyamatoknak. A helyes és pontos adatszolgáltatás nem csupán a kapcsolódó jogi követelményeknek való megfelelés, hanem az automatizált számlaadat-feldolgozás, az e-áfa rendszerre való felkészülés, és az elektronikus számlázás megvalósításának záloga is. Alapvető, hogy jól értsük a modern pénzügyi világ digitális nyelvét, az XML-t. De vajon hogyan biztosítható, hogy minden XML adatszolgáltatásunk a lehető legmagasabb minőségben történjen meg? A válasz egyszerű: online számla audit segítségével.

Tovább

Áru- és személyszállítás: milyen költségek után jár vissza a külföldön befizetett ÁFA?

Manapság sok vállalkozás foglalkozik áru - és személyszállítással, azonban sokan nincsenek tisztában azzal a lehetőséggel, hogy egyes költségeik után visszakaphatják a külföldön befizetett áfát. Fontos, hogy az előző évben kiállított számlák esetében, a külföldön megfizetett áfát, már csak szeptember 30-áig van lehetőségük visszaigényelni az érintett társaságoknak.

Tovább

TB-változások 2023 nyarán

2023 július 1-től több társadalombiztosítást érintő változás is életbe lépett, nem csak az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai körében, hanem az adatszolgáltatás tekintetében is. Az alábbi blogbejegyzésünkben sorra vesszük, a társaságokat érintő legfontosabb TB-változásokat.

Tovább

Panasztörvény – ne felejtsen el felkészülni rá!

Panasztörvény, Whistleblowing Törvény, bejelentővédelmi törvény, visszaélés bejelentési törvény – újabb fogalmak, amivel a legalább 50 személy foglalkoztatásra irányuló jogviszony keretében foglalkoztató társaságoknak, valamint létszámtól függetlenül egyes kiemelt munkáltatóknak 2023 során meg kell ismerkedniük. A nagyvállalatokra vagy egyéb szempont alapján kiemelt társaságokra július 24-től, a KKV-kra december 17-től vonatkozó előírás újabb jogi, szervezési, HR és informatikai, valamint tájékoztatási és oktatási feladatokat ró a társaságokra, akiknek ugyancsak érdemes az adatkezelési szabályzatukat is felülvizsgálni.

Tovább

Földadó – fizessek, vagy ne fizessek?

Az Országgyűlés eltörölte a földadót; a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény július 4-én elfogadott módosítása szeptember 1-től lép hatályba. A jogszabály értelmében a települések önkormányzatai nem vethetnek ki adót termőföldre, a termőföld tulajdonjogára és a termőföldre ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogra. De mit tegyen az, aki olyan településen lakik, ahol már ki is vetették a földadót?

Tovább

Itt a szén-dioxid kvóta adó

A 2023. július 17-én megjelent - a szén- dioxid kvótával kapcsolatos -320/2023 (VII. 17.) Kormányrendelet nem titkolt célja az ország legnagyobb szén-dioxid kibocsátóinak jelentős mértékű megadóztatása, mely több tucat, köztük számos külföldi tulajdonban lévő érintettnek jelent extra adófizetési kötelezettséget. Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább

Az új hulladékgazdálkodási EPR-rendszer potyautasai

Minden rendszernek voltak és lesznek is potyautasai, a kérdés az, hogy mennyien. Átvitt értelemben egy kötelezettség esetében azokat nevezzük így, akik nem akarják teljesíteni a kirótt kötelezettséget, de a szolgáltatást igénybe veszik. Az új (kiterjesztett gyártói felelősség) EPR díjat azért kell fizetni a társaságoknak, mert az állam, vagy rajta keresztül a koncesszor kezeli a hulladékunkat. Aki nem regisztrált az új EPR- rendszerbe és ezáltal nem is fog EPR díjat fizetni, de hulladékot termel, valamint EPR köteles terméket hoz forgalomba, az a rendszer potyautasának tekinthető. Ugyanis az EPR rendszerben a díj fizetésével kollektív teljesítés keretében finanszírozzuk a hulladékgazdálkodás új rendszerét, a hulladékkal kapcsolatos koncesszori feladatokat.

Tovább

Mit kell tudni a külföldi áfaregisztrációról!

A társaságok életében bekövetkező piacbővítés, vagy a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó tipikus tranzakciók külföldi áfaregisztrációs kötelezettséggel járhatnak. Sorra vesszük, hogy milyen esetekben kell egy társaságnak külföldön adószámot igényelnie és a helyi adókat megfizetnie.

Tovább

A K+F beruházás is csökkentheti a gyógyszergyártók extraprofit adóját

A Magyar Közlönyben 2023. július 17-én megjelent a 317/2023. (VII.17.) Kormányrendelet, mely több ponton módosítja a jelenleg hatályban lévő az extraprofit adókról szóló kormányrendeletet. Az egyik jelentős változás, hogy a gyógyszergyártók a 2024. adóévi különadó fizetési kötelezettségüket csökkenthetik a tárgyi eszköz beszerzésére, előállítására irányuló K+F tevékenység (beruházás) bekerülési értékével.

Tovább

Kiemelt témák