Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

Befolyásolja-e a referenciakamat a hazai vállalkozások cégértékét?

A napokban megjelent sajtóértesülések* szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium fontolgatja a referenciahozamok újragondolását a forint alapú hitelpiac fellendítésének céljából. A kamatok alapjául szolgáló referenciakamat jelenleg az 1 vagy 3 hónapos Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatlábhoz (BUBOR) igazodik, melyet felválthatnak a lejárathoz illeszkedő Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) hozamai, ezáltal csökkentve a kamatkötelezettségek mértékét. Vajon az alapkamatok rövidtávú változása, a hitelpiac esetleges fellendülése milyen hatást gyakorol a magyar vállalkozások értékére?

Tovább
RSM Hungary
RSM

RSM: Dinamikus növekedés 2023-ban is!

Az RSM, a világ egyik vezető audit, adó- és tanácsadói hálózata 2023-ban 9,4 milliárd dolláros rekord bevételt ért el, amely 16 százalékos növekedést jelent a 2022-es évhez képest. Az RSM európai bevételei 36%-kal nőttek. A világ 120 országában tevékenykedő cégcsoport munkatársainak létszáma 13 százalékkal, 64 000 főre emelkedett.

Tovább

Számvitel 2024 – mi változott?

Összefoglaltuk a legfontosabb, 2024-ben életbe lépő számviteli változásokat, melyeket minden társaságnak érdemes év elején a vállalat könyvelési, könyvvizsgálati rendszerébe illeszteni. Fontos figyelni arra, hogy a Számviteli törvény (Szt.) 2023-ban több alkalommal módosult, ezek a számviteli változások több jogszabályban kerültek szabályozásra.*

Tovább

SZÉP-kártya 2024 legfrissebb szabályok – munkáltatói tudnivalók, teendők

2024. január 1-től a SZÉP kártyák már nem használhatók hideg élelmiszer vásárlására, visszaáll a korábbi rend mely szerint a SZÉP kártya keretet szálláshelyeken, vendéglátó helyeken és szabadidős programokon lehet felhasználni. A SZÉP kártyákra utalható éves keretösszeg egy zsebre kerül, a kedvező adózású rekreációs plafon 450.000 forint.

Tovább

Mi változik 2024-től a bérszámfejtésben?

Idén is összefoglaltuk, hogy a vállalatoknak, a munkáltatóknak milyen, 2024 januárjától érvényben levő változásokkal kell tisztában lenniük, a bérszámfejtéshez kapcsolódó adózás - szja, szocho – egészségbiztosítás, béren kívüli juttatások és minimálbér tekintetében.

Tovább

Adóváltozások 2024.– ezekre figyeljen az újév kezdetével

Alábbi blogbejegyzésünkben összefoglaltuk 2023. évi elfogadott adócsomagok*- 2024. január 1-jével hatályba lépő - legfontosabb rendelkezéseit. Nézzük melyek azok a TAO-t, áfát, SZJA-t és egyéb adónemeket érintő változások, amivel minden társaságnak érdemes tisztába lenni!

Tovább

Mit csinál egy pénzügyi képviselő?

Az uniós telephellyel nem rendelkező, EU-n kívüli társaságok, magyarországi adókötelezettségeik teljesítése érdekében kötelesek pénzügyi képviselőt választani, és ezt az adóhivatalnál bejelenteni. Az Unión belüli cégek is választhatják ezt az opciót, de számukra nem kötelező. A pénzügyi képviselő adott esetben a társaság adókötelezettségeiért pénzügyileg is helytáll: személye a garancia az állam, az adóhatóság felé az adófizetési kötelezettség teljesítésére.

Tovább

EÁFA M2M – Mit kell elvégezni az elektronikus áfarendszer 2024-es bevezetése előtt?

2024-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy újító lépést tesz az áfabevallás területén az eÁFA bevezetésével, mely adat alapúvá teszi a bevallást az eddig megszokott kumulált adatok helyett Annak érdekében, hogy az eÁfa- M2M segítségével a társaságok egyszerűsíteni tudják az áfabevallásukat, és csökkenteni az adminisztratív terheiket, néhány fontos lépést el kell végezniük.

Tovább

Kiemelt témák