Facebook image
Mentés

Külföldi áfa visszaigénylés – változás!

Szeptember 30-ig kell benyújtani külföldi áfa visszatérítési kérelmet azoknak a belföldi adóalanyoknak, akik az Európai Unió másik olyan másik tagállamban szereztek be terméket vagy szolgáltatást, ahol nem végeznek adóköteles gazdasági tevékenységet. Idén arra is figyelniük kell, hogy kisebb mértékben változott a külföldön megfizetett áfa visszatérítésének folyamata.

Külföldi áfa visszaigénylése – mikor lehetéséges?

Amennyiben egy belföldi adóalany az Európai Unió másik olyan másik tagállamában szerez be terméket vagy szolgáltatást, ahol nem végez adóköteles gazdasági tevékenységet, és a beszerzés során az adott tagállami általános forgalmi adó felszámításra kerül, akkor a beszerzés országában történő regisztráció, adószám igénylés, külföldi adótanácsadó igénybevétele nélkül is van lehetőség a számlán áthárított általános forgalmi adó visszaigénylésére.

Hogyan zajlik a külföldi áfa visszaigénylése?

A magyar adóalany az európai uniós adóalanyokat megillető áfa-visszatérítési jogát a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz az ELEKAFA nyomtatványon benyújtott áfa visszatérítési kérelmében tudja érvényesíteni. A benyújtást követően a magyar adóhatóság fogja felvenni a kapcsolatot a külföldi adóhatósággal. 

A visszatérítési kérelem benyújtásának határideje a visszatéríttetési időszakot követő naptári év szeptember 30-a, amely távolinak tűnhet, de érdemes már most foglalkozni a kérdéssel. 

Külföldi áfa visszaigénylés - segítséget kérek

Változás a külföldi áfa visszaigénylésében

2024. április 1-től azoknak a magyar adózóknak, akik visszaigénylik a más Európai Uniós tagállamban rájuk áthárított hozzáadottérték-adót, azaz az általános forgalmi adót, azoknak a 24ELEKAFA-űrlapot kell beküldeniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Ezt a nyomtatványt kell használni a 2023. évi áfa-visszatérítéseknél, és a 2024. évi áfa-visszatérítéseknél is, függetlenül attól, hogy mely évre kérik az áfa visszatérítését, módosítását, illetve kiigazítását. Korábban minden évre külön nyomtatványt adott ki a NAV.

Kik igényelhetik vissza a külföldön megfizetett áfát?

Korábbi blogbejegyzéseinkben az RSM szakértői összefoglaltak néhány speciális esetet, amelyeket a fel- vagy összeszerelés, valamint az áru- és személyszállítás kapcsán érdemes figyelembe venni, amikor áfa visszatérítés szempontjából érdemes lehet átnézni a külföldi ügyletek számláit. 

Az alábbi termékköre jellemzően vonatkozik az áfa-visszaigénylési lehetőség: 

  • Üzemanyag, autópályadíjak és úthasználati díjak (jellemzően a logisztikai szektorban),
  • Közlekedési eszközök bérbeadása,
  • Utazási költségek (pl. taxiköltség),
  • Szállodai szolgáltatások,
  • Belépőjegyek vásárokra és kiállításokra,
  • Reprezentációs költségek.

Az áfa-visszatérítés folyamata egyszerű, de sajnos rengeteg adminisztratív buktatót rejt, és egy időszakra, egy országra vonatkozóan csak egy kérelmet lehet benyújtani, ezért érdemes tapasztalt adótanácsadó segítségét kérni. Tanácsadóink abban is örömmel nyújtanak segítséget, hogy a kérelem benyújtása előtt meghatározzák, melyik ügylet után lehet visszatérítést kérni.

Adótanácsadó segítségét kérem

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom