Facebook image
Mentés

Transzferár 2024 - Rekordszámú közvetlen transzferár-ellenőrzés

A transzferárazásban és a transzferár dokumentáció készítésében 2022-ben jelentős változások történtek; megtöbbszörözték a kiszabható bírság mértékét, valamint bevezették a transzferár adatszolgáltatási kötelezettséget. Fontos, azonban, hogy a 2023-as adóévre vonatkozóan is életbe léptek olyan változások, amelyek be nem tartása már sokszoros mulasztási bírság kiszabását is eredményezhetik. Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján pedig a vállalkozások egyre nagyobb valószínűséggel számíthatnak közvetlen transzferár ellenőrzésekre a kapcsolt partnereikkel folytatott tranzakcióik esetében.

Transzferár 2024 – Fókuszban a kapcsolt vállalkozások és a vállalatközi tranzakciók

A transzferár nyilvántartásban és transzferár adatszolgáltatásban érintett vállalkozásoknak 2024-ben fel kell készülni arra, hogy a NAV a kiemelt adózók ellenőrzésén belül, különös hangsúlyt fektet a kapcsolt vállalkozások és a vállalatközi tranzakciók ellenőrzése.

Bár továbbra sem kötelező a legkésőbb a társasági adóbevallásig elkészített transzferár dokumentációt benyújtani, vagy feltölteni, de a 2022-es adóévvel bevezetett transzferár adatszolgáltatással (ATP lapokkal) már a transzferár nyilvántartás (azon belül a helyi dokumentum) minden lényeges elemét fel kell tüntetni a társasági adóbevallásban. 

Rekordszámú közvetlen transzferár-ellenőrzés

A transzferár adatszolgáltatással a magyar adóhatóság közvetlen információt kap arról, hogy

  • a transzferár dokumentáció időben elkészült-e,
  • milyen dokumentálandó ügyletei voltak az adóévben,
  • a társaság, milyen módszert alkalmazott az árelemzésekhez,
  • valamint mi volt az egyes ügyletekhez kapcsolódó piaci ár a transzferár nyilvántartás szerint.
A feldolgozott adatokat a NAV saját szempontok szerint értékeli, kockázatelemzést végez, és amennyiben úgy ítéli meg, transzferár ellenőrzést indíthat.

Az, hogy milyen információk emelik meg az adóellenőrzés valószínűségét, jellemzően összetett kérdés, azonban általánosságban bizonyos ügylettípusok, módszerváltoztatások, veszteséges működés, vagy önmagában maga az iparág is olyan információ lehet, amely jogkövetési vagy átfogó ellenőrzéshez vezethet.

Tapasztalataink szerint a magyar adóhatóság rekordszámú közvetlen transzferár ellenőrzést indított 2023-ban, és 2024 első felében.

A 2024-es ellenőrzési irányelv alapján a transzferárak vizsgálata még hangsúlyosabb lesz az év második felében.

Transzferár nyilvántartás kérdésem van

Transzferár bírság: ügyletenként, akár többszörösen bírságolhat az adóhatóság

A transzferár adatszolgáltatást készítő társaságoknak szükséges körültekintően eljárni, mivel 2024-től a mulasztási bírság többszörösét is kiszabhatja az adóhatóság a hiányzó vagy hiányos transzferár nyilvántartásokkal kapcsolatban.

A 2022-es nyilvántartásokat is érintő jogszabályi változások már önmagában is két és félszeresére emelték a hiányzó vagy hiányos transzferár nyilvántartás után kiszabható mulasztási bírság maximális mértékét, amely így 5 millió forint, ismételt mulasztás esetén pedig a 10 millió forint is lehet.

A mulasztási bírsághoz kapcsolódik közvetetten egy olyan formai változás, amelyet a 2024-ben kezdődő adóévre kellett először alkalmazniuk a kapcsolt vállalatoknak. Formai szempontból ugyanis a helyi dokumentumnak 2023-as adóévtől egyrészt egy adózói közös részből, másrészt pedig ügylet specifikus részből, vagy részekből kell állnia (adózói közös részből adóévenként egyre lesz szükség, de az ügylet specifikus részből annyit kell készítenie a társaságoknak, ahány dokumentálandó ügylete volt az adóévben). Minden egyes rész külön nyilvántartásnak minősül a 2023-as évtől kezdődően.

Ez pedig azt jelenti, hogy a nem határidőben elkészülő transzferár dokumentációk esetén nem csak egyszer 5 millió forint lehet az első mulasztási bírság maximális mértéke, hanem annyiszor 5 millió forint (ismételt mulasztásnál 10 millió forint),ahány nyilvántartást el kellett volna készítenie az adózóknak. 

Fontos, hogy a mulasztási bírságot nem csupán a hiányzó, hanem a hiányos transzferár dokumentációk esetén is kiszabhatja a NAV. Hiába készült el határidőre a fő- és helyi dokumentum, ha formai szempontból nem felel meg teljeskörűen az aktuális magyar szabályoknak, az emelt összegű többszörös mulasztási bírság ezen transzferár dokumentációk esetében is kiszabható lesz. 

Adótanácsadó segítségét kérem

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom