Facebook image
Mentés

Befektetés: ügyeljen a befejezetlen termelés számviteli elszámolására!

A Számviteli törvény értelmében 2020 január 1-től kezdve számos gyártó cég befejezetlen termelése, félkész- vagy készterméke eltűnt készleteiből, és már az éves árbevételben kerül elszámolásra. Az elszámolás változása új szemléletmódot igényel a befektetők részéről: sok esetben szükségessé válik az árbevétel és készletérték mögé tekinteni. Az esetleges kockázatok felismerésében a befektető számára a pénzügyi átvilágítás segíthet.

Befejezetlen termelés új könyvelése – kik az érintettek?

A Számviteli törvény 28.§ (3a) pontja alapján olyan esetekben kell alkalmazni a befejezetlen termékek esetében az új számviteli elszámolást, amikor a vevő jelentős befolyást gyakorolhat a partner teljesítésére, azaz a vevő jelentősen meghatározhatja az adott termék vagy szolgáltatás jellemzőit.

Általában egyedi megrendelések esetében, például

  • építőipari,
  • generálkivitelező,
  • szoftverfejlesztő cégeknél,
  • valamint egyéb beszállítói szerződéseknél.
Fontos kiemelni, hogy a szabályozás típustervekre nem alkalmazható!

Befejezetlen termelés új számviteli elszámolása – mi indokolta?

Korábban problémát okozott az, hogy az éven áthúzódó projektek költségei a kapcsolódó bevételek elszámolása nélkül maradtak. Ezek a költségek befejezetlen termelésként kerültek kimutatásra, akár éveken keresztül, bevétel elszámolása nélkül, amíg a valóságban a munka egyes részei már befejeződtek.

Gyakori azonban, hogy az egyes részteljesítések, vagy a fizetés ütemezése nem arányos az elvégzett munkáért járó bevétellel. 

Ez alapján a módosítás elsődleges céljai:

  • lehetővé tenni a teljesítmény számlázástól független elszámolását, azaz, hogy az adott évi költségek mellett jelenjen meg a bevétel (ezzel elkerülve az áthúzódó projektek eredményrontó hatását)
  • az uniós és hazai forrású projektek elszámolási szabályainak a gyakorlati igényekhez való igazítása
  • a hazai előírások közelítése a nemzetközi számviteli (IFRS) előírásokhoz.

Befejezetlen termelés - hogyan kerül meghatározásra?

A jogszabály értelmében a nettó árbevételt az elvégzett munkával arányosan (teljesítési fok arányában) kell elszámolni, hogy éven túli teljesítések esetében is kerüljön elszámolásra árbevétel.

Mivel a projekthez kapcsolódó adott évi költségek elszámolásra kerülnek, az összemérés elve alapján a bevételeknek is ahhoz az évhez kell kapcsolódniuk.

A teljesítési fok a ténylegesen elvégzett munkáknak az elvégzendő összes munkához viszonyított arányát fejezi ki, és ezen keresztül a megfelelő bevétel kimutatását teszi lehetővé.

Az elvégzett munkák becslésére többféle mód van, és az alkalmazott módszertant a számviteli politikában rögzíteni kell.

A teljesítési fok megbízható megállapítása azonban a számviteli szakemberek körében vitás maradt, mivel a törvénymódosításban nem került rögzítésre erre vonatkozó szabályozás.

A gyakorlatban a teljesítési fok a legtöbb esetben egy becslésen alapszik, sokszor a munka összes költségének és az addig elvégzett munka költségeinek arányában kerül meghatározásra.

A probléma, hogy pl. egy 5 éves projekt során honnan tudhatja a vállalkozó, hogy az ötödik év végéig pontosan mennyi lesz az összes felmerült költsége? További gondot okozhat, hogy nem egyértelmű kinek a feladata meghatározni a teljesítési fokot, így a vállalkozó akár mesterségesen is befolyásolhatja árbevételét.

Cégértékelés - szakértő segítségét kérem

A befejezetlen termelés hatása az eredményre – befektetői kihívások

Mit jelent ez a befektetőnek eredményoldalon?

  • A módosítás az eredményben nem okoz változást, mivel az árbevétel ugyan megnövekszik, de az aktivált saját teljesítmények értéke csökken (pontosabban: a saját termelésű készletek értéke csökken, mivel a készletekből kikerül a befejezetlen termelés értéke). 
  • Negatív eredményhatást azonban a helyi iparűzési adó  - HIPA magasabb értéke jelenthet, mivel annak kiindulási alapja a befejezetlen termeléssel megnövelt árbevétel.

Befektetői szemmel nézve így az alábbi kérdéseket érdemes megvizsgálni:

  • Mi az oka az árbevétel növekedésnek? Valós növekedés vagy a befejezetlen termelés értéke növelte meg?
  • Miért kezdődik negatív árbevétellel az új üzleti év? Ez a befejezetlen termelés hatása?
  • Mennyire reális az a befejezetlen termelés érték, amennyivel növelésre került az árbevétel? Hogyan történt ennek becslése? Megfelelő alapot biztosított a fizetendő helyi iparűzési alapnak?
  • Milyen régóta görgeti a társaság ezen befejezetlen termeléseket? Várható még ezek értékesítése a jövőben?
  • Ha csak év végén jelenik meg a befejezetlen termelés értéke nem mutat torz képet az évközi készletérték?
  • Ha év közben is nyilvántartja a Társaság a befejezetlen termelést, akkor ennek aktiválása okozza a készletek év végi jelentős csökkenését vagy valós értékesítés?

Pénzügyi átvilágítás

A fenti kérdések, valamint az egyéb operációs és pénzügyi kockázatok felismerésében a befektető számára a pénzügyi átvilágítás segíthet, amely során bemutatásra kerül minden, céltársasággal kapcsolatos kockázati tényező.

Ennek révén a befektető egyrészt felkészülhet ezen kockázatokra, másrészt a tranzakciós szerződésekben, illetve a vételárban is érvényre juttathatja ezek kezelését.

Pénzügyi átvilágítás - kérdésem van

Ezen tételek, valamint a pénzügyi, operációs kockázatok vizsgálata az eladás előtt álló tulajdonos(ok) számára is fontos lehet, annak érdekében, hogy a kockázatokat még a befektetői tárgyalási fázis előtt kezelni tudja, ezzel növelve alkupozícióját és a várható vételárat a tranzakció során. Az Eladó oldali átvilágítás (Vendor Due Diligence,”VDD”) kifejezetten a társaság tulajdonosai számára készül, megvizsgálva a társaság kockázatos területeit és kezelési javaslatot adva a tulajdonos(ok)nak ezek orvoslására.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom