Facebook image
Mentés

Az elektronikus számlázás (közel?)jövője – új tervezet jelent meg a ViDA csomag kapcsán

A ViDA (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) egy jogalkotási csomag, melyet az Európai Bizottság eredetileg 2022. december 8-án terjesztett elő. A csomag célja, hogy alapjaiban modernizálja a közös hozzáadottérték-adó rendszert, továbbá hatékonyan csökkentse az áfacsalások mértékét az Unióban.

Ez a kezdeményezés nemcsak a nagyvállalatok, hanem a kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára is jelentős változásokat hozhat, hiszen a digitális számlázás és a valós idejű adatszolgáltatás bevezetése az adminisztrációs terhek csökkentését és a folyamatok automatizálását is elősegítheti.

Ahogy arról korábban az elektronikus számlázás témakörében írt blogunkban is összefoglaltuk, a kezdeményezés a következő témakörökre fókuszál:

  • egyszeri áfaregisztráció
  • digitális számlaadat jelentési követelmények
  • elektronikus számlázás
  • digitális platformgazdaság áfa kezelése

Forduljon Adótanácsadóinkhoz!

VIDA Áfa a Digitális Korban új tervezet

2024. május 8-án megjelent a VIDA csomag tisztázása hivatalos tanácsi dokumentum keretében, mely szerint az elektronikus számlázásnak kell a számlakiállítás alapértelmezett rendszerévé válnia. 

Elfogadása esetén a csomag 2027. július 1-től lép érvénybe, bizonyos rendelkezései azonban már 2026-ban bevezetésre kerülnének. Az elektronikus számlázást és kapcsolódó digitális adatszolgáltatást érintő rendelkezések azonban csak 2030. július 1-én lépnének hatályba a tervek szerint.

Az új tervezetet az ECOFIN találkozón, 2024. május 14-én vitatták meg a továbbiakban. Az észt kormány aggodalmát fejezte ki a platformgazdaságra vonatkozó tervekkel kapcsolatban, így a VIDA csomag egyelőre nem került elfogadásra, ugyanakkor az észt kormány képviselői jelezték, hogy a csomag többi elemével szemben nincs kifogásuk. 

Az új tervezet némileg módosított rendelkezéseket tartalmaz az elektronikus számlázás és a kapcsolódó digitális adatszolgáltatás terén, ezen kívül rendelkezik a digitális platformok szabályozásának kiterjesztéséről az utasszállítási és rövidtávú szálláshely szolgáltatásokra. Emellett kiterjeszti az egyszeri áfaregisztráció és ahhoz kapcsolódó compliance kötelezettségek hatályát az OSS rendszer keretein belül.

Elektronikus számlázás – hogyan befolyásolja az új VIDA tervezet?

1. Kötelező e számla használat belföldi tranzakcióknál

Az első fontos változás, miszerint a ViDA-csomag hatálybalépésétől kezdődően a tagállamok felhatalmazást kapnának arra, hogy a területükön letelepedett adóalanyokat kötelezzék az elektronikus számlázás használatára a belföldi tranzakciók esetében anélkül, hogy ehhez az EU jóváhagyását kellene kérniük. Amelyik tagállam ezt bevezeti, rendelkezhet a vevői beleegyezés eltörléséről a belföldi ügyletek tekintetében, azaz a számlakiállító a számlabefogadó beleegyezése nélkül állíthatna ki elektronikus számlát a papír alapú verzió helyett.

2. Közösségen belüli ügyletek elektronikus számlakiállítási kötelezettsége és adatszolgáltatási rendszerének - DRR (Digital Reporting Requirements) bevezetése

2030. július 1-jétől az elektronikus számlázás és a digitális valós idejű adatszolgáltatás fentiektől függetlenül kötelezővé válhat a Közösségen belüli termékértékesítés, illetve az adatszolgáltatás a termékbeszerzés esetében is (kivéve a saját áru mozgatást, mely kapcsán a tagállamok választhatnak, hogy alkalmazzák-e az új kötelezettségek bevezetését),továbbá olyan adóköteles termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás esetében, melyeknél a vevő kötelezett az adó elszámolására a fordított adózás szabályai alapján. Ugyanezen fordított adós ügyletek beszerzési oldalán a tagállamok szintén dönthetnek majd arról, alkalmazzák-e az új digitális adatszolgáltatási kötelezettség bevezetését. 

3. Uniós szabványok és határidők

A frissített javaslat továbbá meghatározza, hogy az elektronikus számláknak meg kell felelniük a 2014/55/EU irányelv szerinti uniós szabványnak, azonban belföldi ügyletek tekintetében saját szabványt is engedélyezhetnek. A Közösségen belüli ügyletek kapcsán szintén előírás lesz, hogy az adóköteles eseményt követő 10. napon belül kell kibocsátani az e-számlát. Ez a határidő rövidebb, mint a jelenlegi követelmény, mely alapján az adóköteles eseményt követő hónap végétől számított 15 napon belül kell kiállítani a számlát.

4. Nem közösségen belüli ügyletek számlázása

A nem Közösségen belüli ügyleteket érintő számlázás kapcsán a tagállamok továbbra is elfogadhatnak más formátumú számlákat is. 

5. Új adatszolgáltatási kötelezettségek

A tervek szerint egy új, elektronikus számlázáson alapuló adatszolgáltatási kötelezettség kerülne bevezetésre a jelenlegi összesítő nyilatkozatot leváltva, mely alapján:

  • Értékesítés esetén a számla kiállításának időpontjában szükséges az adatszolgáltatást teljesíteni, ha az eladó állítja ki a számlát, vagy öt nappal a számla kiállítása után, ha a vevő állítja ki a számlát a számla kiállítására kötelezett adóalany nevében.
  • A Közösségen belüli beszerzések és a fordított adózás hatálya alá tartozó beszerzések esetében a számla kiállítását követő öt nappal szükséges az adatszolgáltatást teljesíteni.

6. Belföldi B2B ügyletek 

Továbbá a tagállamok számára engedélyeznék, hogy elektronikus számla alapú digitális adatszolgáltatási kötelezettséget vezessenek be az uniós felhatalmazás hatálya alá nem tartozó, belföldi illetőségű adóalanyok közötti (B2B) ügyletekre is. A belföldi B2B ügyletek kapcsán a tagállamoknak azt is engedélyeznék, hogy előírják, miszerint az adófizetők csak akkor jogosultak a beszerzések utáni áfa levonására, ha érvényes elektronikus számlával rendelkeznek. 

7. Összegzés

Összességében elmondható, hogy:

  • a Közösségen belüli ügyletek esetében egy harmonizált rendszer kiépítése a cél
    • ami digitális adatszolgáltatást tesz lehetővé az elektronikus számlázásra építve.
  • a belföldi ügyletek kapcsán viszont nem írja elő a frissített ViDA csomag a standardizálást
    • tagállami szinten eltérő lehet a belföldi ügyletekre vonatkozó elektronikus számlázás és kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség

E-számlázási követelmények - hogyan érdemes felkészülni?

Magyarországon is kötelezővé válhat az e-számla használat a belföldi ügyletek esetében?

A ViDA csomag bevezetésével tagállami döntés alapján kötelezővé válhat az elektronikus számlázás belföldi ügyletek esetében, akár vevői beleegyezés nélkül is. Az üzleti világban egyre többen térnek át e-számlázásra, és sok nagyvállalat már most megköveteli az XML alapú számla adatokat.

Jelenlegi és jövőbeli elvárások az e-számla kapcsán

Fontos áttekinteni az érvényben lévő jogszabályokat és felkészülni a jövőre, hiszen a jelenlegi e-számla követelmények tekintetében is számos szempontot kell figyelembe venni.

Például alapesetben egy hitelesítés nélküli, sima e-mailben küldött PDF számla nem felel meg az elvárásoknak.

Az e-számlázás bevezetésekor figyelembe kell venni az üzleti-partneri elvárásokat, a hatékonyság növelését, az automatizált feldolgozást, az online adatszolgáltatást és a jogszabályi követelményeket. ViDA csomag jelentős változtatásokat hozhat az ÁFA kezelésében az EU-ban. Az e-számlázás és a valós idejű adatszolgáltatás kötelezővé válása alapjaiban változtathatja meg az üzleti működést. Érdemes már most elkezdeni a felkészülést az új szabályozásokra. 

Forduljon adótanácsadóinkhoZ!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom