Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

CBAM kötelezettség - komoly kihívást jelent a teljesítése

A CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) az Európai Unió részére, a magyar Klímavédelmi Hatóság közreműködésével teljesítendő, 2024. január 31-től hatályos, első körben adatszolgáltatási, majd 2026-tól kezdődően adatszolgáltatási és fizetési kötelezettség. Bár az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határidejét 30 nappal meghosszabbították, megállapítható, hogy nincs olyan gazdálkodó, aki tanácsadói vagy vámügynöki segítség nélkül eleget tudna tenni a minden negyedévre előírt CBAM (karbonvám) kötelezettségnek.

Tovább

Transzferár 2024: a mulasztási bírság többszörösét is kiszabhatja a NAV

A transzferár-dokumentációk felépítése, és a transzferár-nyilvántartások hiányosságai és hibái miatt kiszabható bírságok tekintetében 2023. jelentős fordulatot hozott a transzferár adatszolgáltatási kötelezettségben érintett társaságok életében. Ezek a – 2023-as adóévet érintő - változások először a 2024-ben készítendő transzferár- nyilvántartásokra vonatkoznak. A transzferár adatszolgáltatást készítő cégeknek, pedig körültekintően kell eljárni, mivel 2024-től a mulasztási bírság többszörösét is kiszabhatja a NAV.

Tovább

Vegyes házasságok felbontása, gyermekelhelyezés és tartásdíj 1. rész

Vegyes házasságok (magyar-külföldi) állampolgárságú hazánkban élő házasfelek, vagy külföldön házasságot kötött-, illetve külföldön élő magyar állampolgárok válása esetén hol és hogyan lehet, illetve érdemes megindítani a válópert? A vegyes házasságból, illetve élettársi kapcsolatokból született kiskorú gyermekek ügyében mikor járhat el a magyar bíróság, mi ennek a feltétele? Az RSM családjogászai megadják a választ.

Tovább

Könyvvizsgálat: speciális esetek

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény és egyéb jogszabályok nem csupán üzleti évek könyvvizsgálatát rendelik el, hanem a könyvvizsgálat vonatkozhat egy-egy speciális számviteli dokumentum kötelező auditjára is, mely során könyvvizsgáló bevonása szükséges. Vegyük sorra, melyek a leggyakoribb speciális audit esetek.

Tovább

KIVA 2024 - Mi változott?

A többi adónemhez hasonlóan a kisvállalati adó (KIVA) szabályok is változtak az elmúlt évek során. A KIVA mértéke 2024-ben is 10 százalék lesz, de van több, fontos KIVA-változás is amit, 2024-ben figyelembe kell venniük a KIVA szerint adózóknak.

Tovább

Kiszervezett HR szolgáltatások (HR Outsourcing) - Mikor éri meg?

A folyamatosan fejlődő üzleti világban egyre több nemzetközi és hazai vállalat szervezi ki a HR folyamatait külső HR szolgáltató partnerekhez. Ezt a stratégiai döntést számtalan tényező indokolhatja, a költséghatékonyságtól és a létszám korlátoktól kezdve a speciális szakértelem szükségességén át a jogi megfelelés biztosításáig.

Tovább

Gyermektartás: tények, tévhitek

A gyerektartás összegének megállapítása könnyen vitás helyzetet teremthet a válás során a szülők között. Az RSM családjogi ügyvédei segítenek a gyerektartásdíj körüli leggyakoribb tévhitek eloszlatásával és felmerülő kérdések megválaszolásával a gyermektartásdíj gyors és hatékony meghatározásában.

Tovább

Kiemelt témák