Facebook image
Mentés

NIS2 : fontos határidő – kerülje el a jelentős szankciót!

Közel 4000 NIS2 érintett cég regisztrált már a felügyeleti hatóságnál, amellyel jelentős lépést tettek a kiberbiztonsági érettségük növelése, és a NIS2 irányelvnek való megfelelés felé. A kiberbiztonsági törvény hatálya alá eső vállalatok október 17-ig, még szankció nélkül pótolhatják elmulasztott regisztrációjukat! A NIS2 érintett cégeknek év végéig kiberbiztonsági auditort is választaniuk kell.

NIS2 regisztráció – még nem késett el

A NIS2 érintett vállalatnak június 30-ig kellett regisztrálni a kijelölt felügyeleti hatóságnál, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságánál (SZTFH). 

A rendelkezésre álló adatok alapján, már közel 4000 olyan cég van, amely sikeresen elvégezte a NIS2 regisztrációt. Ez a szám azt is jelenti, hogy a SZTFH által előzetesen várt, körülbelül 2500 társaságnál jóval több hazai vállalkozást érint a NIS2 irányelv, és várhatóan ez a szám még növekedni fog. 

NIS2 szankciók

A NIS2-vel kapcsolatos szankciók kiterjednek a regisztrációra is (186/2024. (VII. 8.) Korm. rendelet a kiberbiztonsági bírságok mértékéről, a bírság kiszabásának és befizetésének részletes eljárási szabályairól szóló 305/2023. (VII. 11.) Korm. rendelet módosításáról),azonban érdekesség, hogy a jogszabály szerint a regisztrációs kérelmet június 30-ig be kellett nyújtani, szankcionálásra csak október 18-tól van lehetősége a felügyeleti hatóságnak.

 Így azok a cégek, amelyek még nem nyújtották be  a NIS2 regisztrációjukat az SZTFH 420 nyomtatványon keresztül, október 17-ig ezt még szankció nélkül megtehetik!

Érdemes a vállalatoknak azt a határidőt komolyan venni, ugyanis a regisztráció elmulasztása, jelentős bírsággal járhat, melyet a  NIS2 szankciókról készített blogbejegyzésünkben foglaltunk össze részletesen. 

NIS2 felkészítés

Milyen NIS2 feladatok és határidők várnak jelenleg a szervezetekre?

  1. Fontos, hogy azok a vállalatok, amelyek még nem regisztráltak az SZTFH-nál, de a kibertan. tv. hatálya alá esnek, október 17-ig benyújtsák regisztrációs kérvényüket!
  2. Október 18-tól a társaságoknak alkalmazniuk kell az elektronikus információs rendszereik (EIR) biztonsági osztályának megfelelő védelmi intézkedéseket, és be kell fizetniük a hatóság felé a felügyeleti díjat. 
  3. A felügyeleti díj fizetési határideje nem az idei naptári évben várható.

NIS2 auditor – mikor kell választani?

Augusztus 28-án felkerültek az első NIS2 auditorok az SZTFH audit nyilvántartásába, ahol jelenleg 5 szervezet közül választhatnak az érintettek. 

A kiberbiztonsági auditorral 2024. december 31-ig kell megkötni a szerződést és 2025. december 31-ig kell lefolytatni az első auditot, amelyet két évente szükséges megismételni. 

Ezen határidő alól kivételt képeznek a DÁP kötelezett szervezetek, amelyeknek 2025. május 30-ig kell lefolytatniuk az első kiberbiztonsági auditot.

Mi alapján válasszak NIS2 auditort?

Sok szervezet esetén felmerül a kérdés, hogy mi alapján válasszon auditort.

Fontos, hogy csak azon szervezetek végezhetnek NIS2 szerinti kiberbiztonsági auditot, amelyek szerepelnek a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának nyilvántartásában.

Az audit cégekre biztonsági osztályok szerint követelményeket határozott meg a hatóság, a nyilvántartásban pedig minden auditor kapott egy biztonsági osztályt, amely jelzi, hogy legfeljebb milyen biztonsági osztályba sorolt EIR-t auditálhatnak, tehát például Jelentős biztonsági osztályba tartozó auditor auditálhat Alap és Jelentős besorolású rendszereket. 

Az audit díja nem hatósági áras, hanem hatósági ársapkás lesz, melynek mértéke függ majd a szervezet méretétől, az EIR-ek számától, az árbevételtől és a biztonsági osztálytól.

Miért fontos a NIS2 megfelelés?

A kiberbiztonsági szabályozások célja, hogy növeljék a szervezetek ellenálló képességét a kibertámadásokkal szemben. A megfelelés nemcsak jogi kötelezettség, hanem versenyelőnyt is jelenthet a piacon. Azok a szervezetek, amelyek magas kiberbiztonsági érettségi szintet érnek el, bizalmat építhetnek ki ügyfeleik és partnereik körében, ami hosszú távon növelheti piaci helyzetüket.

A szervezeteknek érdemes minél előbb megkezdeniük a felkészülést a kiberbiztonsági auditokra. Ez magában foglalja a jelen információbiztonsági állapot felülvizsgálatát (GAP-elemzés),a szükséges fejlesztések végrehajtását, és az auditorokkal való együttműködést. A megfelelő felkészülés nemcsak a megfelelés biztosítását szolgálja, hanem a szervezet kiberbiztonsági érettségének növelését is.

NIS2 kérdésem van

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom