Facebook image
Mentés

LUCID regisztráció és teljességi nyilatkozat : miért fontos a könyvvizsgálói hitelesítés a német csomagolási törvény (VerpackG) szerint?

A német csomagolási törvény (VerpackG) célja, hogy biztosítsa a fenntarthatósági és környezetvédelmi előírások betartását, különösen a csomagolóanyagok piacra bocsátásával kapcsolatban. Az első forgalomba hozók számára – beleértve a külföldi beszállítókat is – a törvény 2019 óta szigorú előírásokat tartalmaz, amelyek teljesítése nélkül a német piacon való értékesítés nem lehetséges. Ebben a folyamatban kiemelt szerepet kap a Teljességi Nyilatkozat (Vollständigkeitserklärung) és annak megfelelő hitelesítése.

Miért fontos a Teljességi Nyilatkozat hitelesítése?

A Teljességi Nyilatkozat célja, hogy a német hatóságok pontos képet kapjanak arról, mennyi és milyen típusú csomagolóanyag kerül forgalomba az ország területén. A törvény megköveteli, hogy minden olyan vállalkozás, amely meghaladja az előírt küszöbértékeket – például 80 000 kg üveg vagy 50 000 kg papír – köteles benyújtani ezt a nyilatkozatot. Azonban nem elegendő csupán adatokat közölni: a hitelesítés biztosítja, hogy a jelentett adatok megbízhatóak és megfelelnek a jogszabályi követelményeknek.

A hitelesítés elmaradása súlyos következményekkel járhat. A német hatóságok akár 200 ezer eurós bírságot is kiszabhatnak, ha a nyilatkozat hiányos vagy pontatlan, és a termékek forgalmazása leállítható, amíg a probléma meg nem oldódik. Így a validálás nemcsak jogi kötelezettség, hanem üzleti szempontból is kritikus.

LUCID Teljességi Nyilatkozat (VerpackG) 

Milyen újdonságokat hozott a 2022-es VerpackG módosítás?

A 2022. július 1-jén életbe lépett módosítások tovább szigorították a csomagolási szabályozást. A legfontosabb változások egyike, hogy most már minden csomagolástípusra kiterjed a regisztrációs kötelezettség, beleértve a nagykereskedelmi és szállítási csomagolásokat is. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a végfelhasználói termékek csomagolását kell jelenteni, hanem minden egyéb, az áruk szállítására használt csomagolóanyagot is. Ez különösen fontos az e-kereskedelemmel foglalkozó cégek számára, ahol a szállítás és a csomagolás kulcsfontosságú eleme az üzleti modellnek.

Emellett az új szabályozások értelmében a külföldi cégeknek már lehetőségük van meghatalmazott képviselőn keresztül is eljárni, ami megkönnyíti a regisztrációs és adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítését.

Hogyan segíthet egy könyvvizsgáló a megfelelőség biztosításában?

A validálás folyamata több lépésből áll. Először is, a könyvvizsgáló alaposan áttekinti a csomagolásokra vonatkozó adatokat, összeveti azokat a forgalomba hozott mennyiségekkel, és ellenőrzi, hogy a Teljességi Nyilatkozat minden releváns információt tartalmaz. Ez a folyamat nem csupán a törvény betartásához szükséges, hanem segít elkerülni az esetleges hibákat, amelyek súlyos következményekkel járhatnak.

A hitelesítést végző könyvvizsgáló jelentést készít, amelyet az adott cég csatol a Teljességi Nyilatkozathoz. Ez a dokumentum igazolja, hogy a cég a megfelelő mennyiséget jelentette be a LUCID rendszerben, és hogy a jelentett adatok helytállóak. E nélkül a cég súlyos bírságokkal szembesülhet, és termékei forgalmazása akár le is állhat Németországban.

Konklúzió

A Teljességi Nyilatkozat és annak hitelesítése nem csupán egy adminisztratív feladat – ez egy alapvető lépés ahhoz, hogy a vállalkozások jogszerűen forgalmazhassanak csomagolt termékeket a német piacon. A 2022-es módosítások további terheket róttak a cégekre, különösen a szállítási és nagykereskedelmi csomagolások esetében, de a megfelelő könyvvizsgálói validálással ezek a követelmények könnyedén teljesíthetők.

Vállalatunk elkötelezett amellett, hogy támogassa partnereit a jogszabályi megfelelés biztosításában. A könyvvizsgálói szolgáltatásunk nemcsak a Teljességi Nyilatkozat hitelesítését tartalmazza, hanem teljes körű támogatást nyújt a csomagolási kötelezettségek teljesítésében, a regisztrációs folyamatoktól a határidők figyelemmel kíséréséig.

Ne hagyja, hogy egy elmaradt nyilatkozat vagy hibás adat befolyásolja vállalkozása működését – vegye igénybe szakértői szolgáltatásainkat, hogy biztos lehessen a megfelelésben!

LUCID támogatásra van szükségem

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom