Facebook image
Mentés

Kötelező visszaváltási díjas, DRS termékek könyvelése

A kötelező visszaváltási díjas (DRS) rendszer – az italcsomagolások új visszaváltási rendszere - 2024. január 1-jén életbe lépett Magyarországon. A DRS rendszer hatályba lépésével egyidőben a számviteli törvény egyes rendelkezési is módosultak. Az alábbi blogbejegyzésünkben a DRS termékekre vonatkozó legfontosabb számviteli elszámolási szabályokat foglaljuk össze

A kötelező visszaváltási díjas (DRS) rendszer hatályba lépésével egyidőben a számviteli törvény egyes rendelkezési is módosultak. 

DRS termékek számviteli elszámolása

Eltérő számviteli elszámolás vonatkozik:

  • a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termékek visszaváltási díjára
  • a kötelezően visszaváltási díjas, újrahasználható termékek díjára
  • a gyártók által önkéntesen vállalt visszaváltási díjas termékek díjára.
A vállalkozónak a kötelező visszaváltási díjas termék értékesítésekor visszaváltási díjat kell felszámítania. A visszaváltási díjjal növelt ellenértéket az értékesítés nettó árbevételeként elszámolni.

A kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termékek számviteli szabálya

Egyéb ráfordítások között kell elszámolni a vállalkozó által – a nem újrahasználható termék után – a koncessziós társaságnak fizetett (fizetendő) kötelező visszaváltási díj összegét. (Sztv. 81. § (2) r bekezdés)

A fogyasztó visszaváltás esetén a visszaváltási díjat a forgalmazótól, illetve a koncessziós társaságtól is visszakaphatja. 

Amennyiben a forgalmazó fizeti vissza a koncessziós társaság helyett a visszaváltási díjat, akkor a forgalmazónál az egyéb követelések között kell kimutatni a vállalkozó (forgalmazó) által a koncessziós társaság helyett visszafizetett, visszaváltási díjból származó követeléseket is, mindaddig, amíg valamilyen módon kiegyenlítésre kerül. (Sztv. 29. § (8))

A forgalmazónál a megvásárolt termék után a gyártónak fizetett visszaváltási díj a megvásárolt termék bekerülési értékének a részét képezi. (Sztv. 47. § (1) d bekezdés). Értékesítéskor az eladott áruk beszerzési értékeként jelenik meg a forgalmazó könyvelésében. (Sztv. 78. § (5))

A fogyasztótól megkapott visszaváltási díj a termék ellenértékének a részét képezi, így azt az értékesítés nettó árbevételeként kell elszámolni a forgalmazónál is.

DRS tanácsadás

Az újrahasználható termékek és az önkéntes visszaváltási díjas termékek a számviteli elszámolása

Mivel a gyártónak kell a forgalmazó, vagy a fogyasztó részére a visszaváltási díjat visszafizetnie, így annak számviteli elszámolása a betétdíjas göngyölegek visszavételére vonatkozó előírások szerint történik. 

A gyártónál az újrahasználható termék és az önkéntes visszaváltási díjas termék után a helyesbítő számviteli bizonylatban rögzített, visszafizetett visszaváltási díj összegét (a helyesbítés a visszafizetés időpontjára vonatkozik) az értékesítés nettó árbevételét csökkentő tételként kell elszámolni. (Sztv. 73. § (2) f bek.)

A forgalmazó a gyártótól visszakapott visszaváltási díjat az eladott áruk beszerzési értékét csökkentő tételként számolja el. (Sztv. 78. § (5))

A fogyasztónak minősülő vállalkozónál a visszakapott visszaváltási díjat anyagköltséget csökkentő tételként kell elszámolni. (Sztv. 78. § (2))

A DRS és a reprezentációs költség

A vállalkozónál amennyiben egy kötelezően visszaváltási díjas termék reprezentációs költségként kerül elszámolásra, a visszaváltási díj is reprezentációs költségnek minősül, így része reprezentáció után fizetendő adók alapjának. A visszakapott visszaváltási díj a pénzügyi teljesítés időszakában csökkenti a reprezentációs költséget, így a reprezentáció után fizetendő adó alapját is csökkenti.

Vendéglátóhelyek és a DRS

Speciális szabály vonatkozik az éttermekre és a büfékre. Vendéglátás esetén a visszaváltási díjat a vendégnek meg kell fizetnie, ha a terméket a csomagolással együtt kapja meg. Étteremben a vendég nem viszi el az üveget az asztalról, így itt nem merül fel visszaváltási díj. Büfé esetében – mivel a vendég elviszi a terméket, vagy házhoz szállítja neki a futár - fel kell számítani a visszaváltási díja is. 

A fentiekből is látszik, hogy a DRS rendszerhez kapcsolódó helyes számviteli eljárás esetenként mélyebb szakmai kérdéseket is felvethet, melyek megválaszolásában az RSM tanácsadói készséggel állnak rendelkezésükre

DRS termékek könyvelése - keresse számviteli szakértőinket!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom