Facebook image
Mentés

Áfa visszaigénylés külföldről – közeleg a határidő!

A külföldi áfa visszaigénylési kérelmet 2024. szeptember 30-ig kell benyújtani a NAV-hoz azoknak a belföldi adóalanyoknak, akik az Európai Unió olyan másik tagállamában, vagy olyan elismert harmadik államban szereztek be terméket, vagy szolgáltatást 2023-ban, ahol nem végeznek adóköteles gazdasági tevékenységet.

Fontos határidő közeleg: 2024. szeptember 30-án mind a belföldi vállalkozások, mind a kereskedelmi képviseletek számára. Eddig kell ugyanis benyújtani az áfa visszaigényléséhez a 2023-as adóévre vonatkozó külföldi áfa-visszatérítési kérelmeket. 

Külföldi áfa visszaigénylés:  szeptember 30-ig

Fontos, hogy az áfa visszaigénylési kérelemnek a fenti időpontig a NAV-hoz be is kell érkeznie.

Ennek a határidőnek az elmulasztása jogvesztő, vagyis 2024. szeptember 30-a után már nincs lehetőség a 2023-as évre vonatkozó adóvisszatérítési kérelmet benyújtani. 

Az ún. elismert harmadik államok, azaz Svájc, Liechtenstein, Norvégia, Szerbia, Törökország vagy az Egyesült Királyság maguk határozzák meg a kérelem benyújtásának határidejét. 

Érdekesség, hogy a kérelmet az adóalany vállalkozások mellett benyújthatják a magyar társaságoknak az EU-ban és az említett országokban nyitott kereskedelmi képviseletei is a működési költségeikre jutó áfa visszaigénylése kapcsán. 

Segítséget nyújtunk cégének a külföldi áfa-visszaigénylési kérelem elkészítésében, ellenőrzésében.

Külföldi áfa visszaigénylése – hogyan zajlik?

A külföldi áfa visszaigénylésének és visszatérítésének eljárása nem bonyolult, azonban a határidő betartásán túl néhány további dologra is érdemes odafigyelni.

  • Fontos, hogy az ELEKAFA nyomtatvány kitöltése során kizárólag a 24ELEKAFA nyomtatvány legfrissebb verziója használható a 2023. évi, valamint a 2024. évi áfa visszatérítéshez is, melyről korábbi blogbejegyzésünkben részletesen írtunk.  
  • Egy adóvisszatérítési időszakra több adó-visszatérítési kérelem is benyújtható, de egy naptári évre legfeljebb 5 adó-visszatérítési kérelem terjeszthető elő. 
  • Ugyanarra az előzetesen felszámított áfára csak egyszer nyújtható be kérelem. 
  • A visszatéríteni kívánt összegnek minimális határa van: éves kérelmek esetén ez 50 euró, rövidebb időszakokra benyújtott kérelmek esetén 400 euró.
  • Az állami adóhatóság az adó-visszatéríttetési kérelemről 4 hónapon belül dönt és ha úgy ítéli meg, hogy a megalapozott döntéséhez további információk, adatok szükségesek, akkor kiegészítő adatokat kérhet írásos megkeresés formájában, a melyre a válaszadási határidő 1 hónap. 
  • Az adóhatóság a döntését kizárólag elektronikus úton közli a Közösség más tagállamában letelepedett adóalannyal. 

Áfa visszaigénylés – változott a fellebbezési eljárás

A külföldi áfa visszaigényléssel kapcsolatos fellebbezési eljárásra vonatkozó változásról részletesen írtunk előzó blogbejegyzésünkben. 

Tekintettel arra, hogy speciális eljárásról van szó, illetve egy előzetesen felszámított áfára csak egy kérelem nyújtható be, ezért érdemes szakértő segítségét igénybe venni. 

Hasonlóképpen támogatást biztosítunk az áfa-visszatérítésben, amennyiben társaságuk az EU-ban, Svájcban, Liechtensteinben, Norvégiában, Szerbiában, Törökországban vagy az Egyesült Királyságban letelepedett vállalat és helyi áfát fizet magyarországi beszerzései után.

külföldi áfa visszaigénylésben kérje szakértőink segítségét!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom