Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

Levonható-e nemzetközi munkavégzéskor a relokációs költségek áfája?

Az elmúlt években jellemzővé vált a társaságok gyakorlatában a munkavállalók nemzetközi toborzása vagy országok közti áthelyezése, áttelepítése, azaz relokációja, főleg bizonyos szakmákban és szektorokokban. Az alábbi blogbejegyzésünkben egy, a nemzetközi munkaerőpiaci mobilitás kapcsán az adóhatóság részére benyújtott állásfoglaláskérésünk alapján azt vizsgáljuk, hogy levonható-e a munkavállalási engedélyhez és egyéb, a munkavállalók áttelepüléséhez kapcsolódó, relokációs költségek áfája?

Tovább

Házassági szerződés – már nem csak a vagyonosok kiváltsága

Napjainkban egyre többen rendezik vagyoni viszonyaikat házassági szerződéssel, ezzel válás esetén megkímélik magukat a jókora bosszúságot, nem kevés meglepetést és hosszúra nyúló, jelentős többletköltségeket eredményező peres vagyonmegosztási eljárástól. Különösen érdemes megfontolni a házassági szerződés megkötését azoknak, akik jelentős vagyonnal-, illetve jövedelemmel rendelkeznek, akik élettársi kapcsolatból házasodnak, illetve azoknak az újraházasodóknak, akiknek gyermekei vannak.

Tovább

Fontos változást tervez a NAV – szeptemberig maradt idő a felkészülésre

Az Online Számla rendszer fennállása óta megszokhattuk, hogy a NAV időről-időre kisebb-nagyobb változásokat eszközöl a platformon. Legutóbb ez év januárjában egy, a társaságok tömegét érintő változást jelentett be az Adóhatóság, melynek élesítését május 15-re tervezte. Azonban a NAV legújabb híre szerint a változás élesítése szeptember 18-ra került halasztásra. Ez azt jelenti, hogy a cégeknek, akik nem készültek fel a módosító és sztornó számlákkal kapcsolatos változásra, közel négy hónapnyi idő áll rendelkezésükre a felkészüléshez.

Tovább

5 eset, amikor áfát kell fizetni külföldön

Számos magyar vállalkozás érdekelt nemzetközi kereskedelemben, mint például a Közösségen belüli termékértékesítés, harmadik országból történő termékimport, vagy külföldön megvalósuló szolgáltatásnyújtás. A határon átnyúló ügyletek kapcsán fontos és javasolt vizsgálni, hogy keletkezik-e utána külföldi áfa regisztráció- és adófizetési kötelezettség. Az alábbi blogbejegyzésünkben 5 olyan esetet mutatunk be, amikor a társaságoknak a határon átnyúló ügyletek után külföldi áfa fizetési kötelezettsége keletkezik.

Tovább

Élettársak „válása” – nem is olyan egyszerű!

Egy életközösség megszűnésekor ugyanúgy felmerül az igény az élettársi kapcsolat „jogi” lezárására, az élettársakat és közös kiskorú gyermekeiket, valamint a közös vagyont érintő kérdések rendezésére, mint a házasfelek között „sima” válás esetén. Többnyire a volt élettársak nem tudják mit kell pontosan tenni, hogy az élettársi közös vagyon, a gyermekek felügyeleti joga, a kapcsolattartás, a gyermektartásdíj és az esetleges élettársi tartás sorsa rendezésre kerüljön. Az RSM családjogászai ebben nyújtanak segítséget.

Tovább

Hogyan zajlik napjainkban egy válás?

Bár a házasságkötések száma növekedést mutat az utóbbi években, ezzel arányosan sajnos a válások száma is emelkedett. Sokan azonban nincsennek tisztában a válás menetével, sőt az sem tudják, hol is kellene elkezdeni a folyamatot. Pedig egy válás során gyakran kiskorú gyermekek jövőjéről és - bár külön eljárásban, de - a közös vállalkozások, és vagyontárgyak sorsáról is döntés születik. Ebben a nehéz élethelyzetben felmerülő kérdések megválaszolásában nyújtanak segítséget az RSM családjogászai.

Tovább

Ideiglenesen szigorodik néhány élelmiszer EKAER kötelezettsége!

2023. április 18-án jelent meg a 130/2023. (IV. 18.) Kormányrendelet, mely 2023. április 19-től Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) kötelezettséget és biztosítékadási kötelezettséget ír elő egyes, ún. érzékeny termékekre. Az új EKAER kötelezettség ideiglenes, 2023. július 1-ig szól.

Tovább

Mikor jó a holdingstruktúra?

A kis- és középvállalatok többségének nehézséget jelenthetnek a cégméret növekedésével járó újabb és újabb kihívások. Egy megfelelően kialakított holding struktúrának vagyonvédelmi és adózási előnyei vannak, ezen túl a vállalatirányítási folyamatok egyszerűsítésére is alkalmas. Mi az a holdingtársaság és milyen előnyökkel jár a holdingstruktúra? Kinek és mikor éri meg holdingtársaságot létrehozni? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a holdingstruktúra legfontosabb tudnivalóit.

Tovább

Széchenyi MAX+: a KKV-k kedvező hitele

2022-ben a magyar KKV szektor jelentős nehézségekbe ütközött a megengedhető külső finanszírozás megszerzése során. A Magyar Kormány a Széchenyi Kártya Program MAX (SZKP MAX) keretében próbálta a gazdaságot tovább élénkíteni alacsony, fix kamatozású hitelekkel: 2023-ra megduplázta, 290 milliárd forintra emelte a keretösszeget. Az intézkedés elsődleges célja, hogy segítséget nyújtson a vállalkozásoknak ahhoz, hogy a jelenlegi magas kamatkörnyezetben is olcsó forrásokhoz jussanak.

Tovább

EPR-díj: dupla adminisztratív teher vár a társaságokra - közeleg a regisztrációs határidő!

A 2023 júliusában induló kiterjesztett gyártói felelősségi (EPR) rendszer nagyobb változásokat hoz a gazdálkodók életében, mint ahogy azt sokan ma gondolják, ugyanakkor a felkészülésre egyre kevesebb idő áll rendelkezésre. Bár még sok a tisztázatlan kérdés, az már biztos, hogy az új EPR-dj újabb jelentős adminisztratív terhet ró a díjfizetéssel érintett jelentős számú társaságra mivel a környezetvédelmi termékdíjjal (KVDT) kapcsolatos kötelezettség sem szűnik meg.

Tovább

Kiemelt témák