Facebook image
Mentés

TAO, HIPA kiszámítása – mire figyeljünk a kalkulációk készítésekor?

Közeleg a 2023-as adóévre vonatkozó (TAO) társasági adó- és (HIPA) helyi iparűzési adóbevallási és adófizetési határidő. A TAO és HIPA kalkulációk, valamint a vonatkozó bevallások előkészítését pedig nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Blogunkban kiemelünk néhány területet, tipikus hibát melyekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani a társasági adó kiszámítása során.

Blogunkban kiemelünk néhány területet, tipikus hibát melyekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani a társasági adó kiszámítása  során.

1. TAO - Adományok, adott támogatások

A társasági adóban csökkentő tétel érvényesíthető a közhasznú szervezet részére nyújtott adományok, támogatások után, bizonyos esetben pedig akár a nyújtott támogatás háromszorosával is csökkenthető a társasági adóalap.

Amennyiben azonban egy társaság a törvényben előírt feltételeket nem, vagy csak részben teljesíti, úgy az adott támogatás miatt elszámolt ráfordítás után társasági adófizetési kötelezettsége is keletkezhet.

2. Nem a vállalkozás érdekében felmerült költségek, ráfordítások a társasági adó kiszámítása során

A társasági adóról szóló törvény (1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról *) melléklete részletes felsorolást tartalmaz azokról a tételekről, melyek nem minősülnek a vállalkozás érdekében felmerült költségeknek, ráfordításoknak, ezáltal a társasági adókalkuláció készítése során ezen tételek összegével a társasági adóalapot növelni szükséges. 

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezen melléklet nem minősül tételes felsorolásnak, így számos egyéb olyan tétel előfordulhat, melyeket bár a melléklet tételesen nem tartalmaz, mégis adóalapot növelő tételnek minősülhetnek.

TAO számítás - segítséget kérek

3. KKV státusz helyes meghatározása a TAO-ban

A társasági adóról szóló törvény számos adóalap- és adókedvezményt biztosít, melyek igénybevételét bizonyos vállalkozási mérethez köti. Mindezeken felül a KKV minősítés helyes meghatározása a különböző pályázatokra való jogosultságnál, továbbá az innovációs járulékkötelezettség, valamint transzferár dokumentációs kötelezettség  meghatározásánál is kiemelt jelentőséggel bír.

Amennyiben egy társaság a helytelenül megállapított KKV státusza miatt jogosulatlanul vesz igénybe valamely adóalap- és/vagy adókedvezményt, az így igénybe vett kedvezmény után késedelmi pótlékkal növelt adófizetési kötelezettsége keletkezhet.

Természetesen számos olyan eset is előfordul, hogy a helytelenül megállapított KKV méret miatt épp lecsúsznak a vállalkozások bizonyos kedvezményekről, melyekre egyébként jogosultak lennének.

4. HIPA számítás - alvállalkozói teljesítések 

A HIPA helyi iparűzési adó számítása során a helyi iparűzési adóalapot csökkentő alvállalkozói teljesítések továbbra is kiemelt ellenőrzési területnek minősülnek az adóhatósági ellenőrzések során.

Emiatt is kiemelten fontos, hogy a társaságok csak olyan tételekkel csökkentsék helyi iparűzési adóalapjukat, melyek valóban megfelelnek a törvény által előírt, alvállalkozói teljesítésekre vonatkozó feltételeknek.

A jogtalanul igénybe vett csökkentő tétel ugyanis szignifikáns többlet adókötelezettséghez is vezethet.

A soron következő webináriumunk alkalmával a fentiekben bemutatott témaköröket részletesen körbejárjuk a vonatkozó jogszabályi feltételekkel együtt. Jelentkezzen ingyenes webináriumunkra még ma az alábbi linkre kattintva.

Regisztrálok a TAO Webináriumra!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom