Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

A BNPL, azaz a „vásárolj most, fizess később” áfa kérdései

Az utóbbi időben egyre népszerűbb az úgynevezett BNPL-szolgáltatás, amely a „Buy Now, Pay Later” azaz „vásárolj most és fizess később” kifejezés rövidítése. Bár a digitalizáció, valamint a COVID-19 felgyorsította ennek a kamatmentes, halasztott vagy részletfizetési lehetőségnek az elterjedését, a BNPL szolgáltatások helyes áfakezeléséről a Nemzeti Adó-és Vámhatóság még nem alakított ki egységes gyakorlatot. Fontos tudni, hogy a BNPL szolgáltatás áfa kezelése a magyar szabályozás alapján többféle lehet, ezért nem árt tisztában lenni a szabályokkal.

Tovább

Kapott már a cége TB ellenőrzést?

A tartósan 100 fő feletti dolgozót foglalkoztató munkáltatók esetében kötelező a pénzbeli társadalombiztosítási szolgáltatások helyben elbírálása és kifizetése. Fontos tudni, hogy a TB kifizetőhelyek ellenőrzése egy előre meghatározott ütemterv alapján, ötéves periódusonként történik. Az alábbiakban áttekintjük a társadalombiztosítási kifizetőhelyi ellenőrzés sikeres lebonyolításának lépéseit.

Tovább

Nyakunkon a DAC7 - a webáruházak és digitális platformüzemeltetők újabb kötelezettsége!

Az e-kereskedelem rohamos fejlődésének adózási lekövetésére az EU már évek óta kidolgozott egy ütemtervet, amelynek legújabb állomása az ún. DAC7 együttműködés és automatikus információcsere. A 2021/514/EU irányelv implementálása és alkalmazása minden tagállamban kötelező, így a platformszolgáltatók nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettsége (DAC7) Magyarországon is hatályba lépett 2023. január 1-jével.

Tovább

Beruházások, kapacitásbővítések fel- vagy összeszerelési tevékenységének áfa-kockázatai

Számos, főként a gyártó- és építőiparban tevékenykedő ügyfelünk szembesül adózási nehézségekkel, amikor zöldmezős beruházás, vagy gyártókapacitás bővítés során fel- vagy összeszereléssel járó terméket értékesítenek, vagy ilyen jellegű szolgáltatást nyújtanak ügyfeleiknek. Ezen ügyletek áfa-rendszerbeli megítélése meglehetősen bonyolulttá válhat. Ennek egyik fő oka, hogy a szerződéses és gazdasági kontextus alapján számos különböző típusú ügylet merülhet fel, melyek áfa-kezelése eltérő lehet.

Tovább

Mi számít közös és külön vagyonnak a házasságban?

Családjogászként számtalanszor megkapom azt a kérdést, hogy a házasságban 5, vagy 10 év után válik-e közössé a vagyon? A kérdés feltevői úgy vélik, hogy a felek – házasságkötést megelőzően meglévő – minden vagyona bizonyos idő elteltével közös vagyonná válik. Fontos tisztában lenni azonban azzal, hogy ez nem így van. Léteznek olyan vagyonelemek, amelyek a „különvagyoni jellegüket” az egész házasság alatt meg fogják tartani.

Tovább

EU bíróság előtt a vámigazgatási bírság

Az Európai Unió Bírósága vizsgálja meg a magyar vámbírsági gyakorlatot, mely a vámhiány esetén kiszabott bírságolás gyakorlatát vette górcső alá. Az RSM vámtanácsadói által képviselt vámigazgatási ügyben, előzetes döntéshozatali eljárás van folyamatban. A vámigazgatási bírságok kiszabásának gyakorlatát méltányossági és arányossági szempontból vitatják a szakemberek, mely nem csak az egyes esetekben okoz problémát, de akadályt gördíthet az elé is, hogy az EU-n belül minél több gazdálkodó válassza Magyarországot vámfolyamatainak bonyolítására.

Tovább

Ami az SZJA-bevallás tervezetéből kimaradt!

2023. március 15-től elérhetővé válnak a NAV által készített 2022. évi SZJA-bevallási tervezetek. Ez azonban nem jelenti azt, hogyaz adózók nyugodtan hátradőlhetnek anélkül, hogy bármit módosítanának a tervezeten. Legfrissebb blogbejegyzésünkben összefoglaltuk, hogy mire érdemes figyelni annak érdekében, hogy az SZJA-bevallásunk hiánytalanul ki legyen töltve, és egyrészt elkerüljük az adókockázatot, másrészt minden jogszabály által biztosított adócsökkentési lehetőséggel éljünk.

Tovább

A magántőkealap-piac 2023-as kilátásai

2023 számos gazdasági kihívást tartogat, ennek ellenére a magántőke bevonás továbbra is fontos eleme marad a finanszírozásnak. Főként a kisebb alapok érezhetnek majd magukon nyomást a további forrás-bevonásokat illetően, mely negatív hatással lehet a tranzakciók volumenére és a befektetett eszközökre. A pénzügyi befektetők törekvésére továbbra is lehet számítani, hiszen a rekordmennyiségű rendelkezésükre álló tőkét igyekeznek majd minél hatékonyabban befektetni. Éppen ezért, rövidtávon mindenképpen fellendülés várható az M&A piacon, tekintve, hogy a (eladásra felkínált) kínálat is bővült a rendkívüli gazdasági események hatására.

Tovább

Az eÁfa M2M XML – az áfabevallás új formája

Az eÁfa M2M rendszer a jövőben az áfa bevallási folyamatokban egyre elterjedtebb megoldássá válik. Bár az eÁFA M2M rendszer számos előnnyel jár az adózók és az adóhatóság számára, azonban bevezetése kihívásokat is jelent mindkét félnek, ezért szakértői támogatásra lehet szükség. Amennyiben sikerül megfelelően felkészülni és kezelni a felmerülő problémákat, az eÁFA kommunikáció lehetőséget ad a vállalatoknak arra, hogy hatékonyabban és egyszerűbben teljesítsék adókötelezettségeiket. A NAV tervezett ütemezése szerint 2023 őszén indul a tesztüzem, majd 2024 első felében kerülhet sor az éles környezet megnyitására.

Tovább

Az állandó telephely szerepe az adózásban

Legfrissebb, az állandó telephely sajátosságaival foglalkozó blogbejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy adójogi szempontból mire érdemes azoknak a külföldi vállalkozásoknak figyelni, akik tartósan, helyhez kötötten végeznek munkát Magyarországon. Az állandó telephely megléte esetén szükségessé válhat a fióktelep létesítése, illetve áfa és/vagy társasági adófizetési kötelezettség is felmerülhet. Részletesen bemutatjuk, hogy mit értünk az ún. állandó telephely kockázat alatt, és mit takar az áfa-telephely fogalma.

Tovább

Kiemelt témák