Facebook image
Mentés

Tao, hipa és innovációs járulék – kerülje el a felesleges adóterhet!

Az éves adót bevalló társaságoknak 2024. május 31-ig kell elkészülniük adókalkulációjukkal, és be kell nyújtaniuk adóbevallásukat. Az éves zárási feladatok fontos része a helyi iparűzési adó, az innovációs járulék, valamint a társasági adó kalkulációk és bevallások elkészítése. A Tao törvény számos olyan részletszabályt, módosítást tartalmaz, amelyek megismerésére, alkalmazhatóságának vizsgálatára a társaságoknak házon belül nincs kapacitásuk, ami felesleges adóterhet okozhat.

TAO számítás és társasági adóbevallás készítése

A 2023-as pénzügyi év zárásakor az éves  társasági adó (TAO),  helyi iparűzési adó (HIPA) és innovációs járulék  kiszámítása nem rutin feladat, hiszen nagy körültekintést igényel az adóterhek pontos megállapítása. Fontos, hogy az érintettek figyeljenek arra, hogy a tao törvény által biztosított minden adótervezési és adókedvezménylehetőséget számba vevő társasági adó bevallásuk, helyes kalkuláció (pontos adózás előtti eredmény) alapján kerüljön benyújtásra. Az adózás előtti eredmény helytelensége többnyire számviteli hibákra vezethető vissza. Blogsorozatunk első részében, a teljesség igénye nélkül ezen hibák és lehetséges követkemények közül mutatunk be néhányat, 

A helyes Tao-bevallás négy lépése

1. Hajszálpontos adózás előtti eredmény meghatározása

2. Tao adóalap növelő tételek hiánytalan megállapítása

3. Tao adóalap csökkentő tételek  maradéktalan figyelembevétele

4. Tao adókedvezmények érvényesítése 

TAO tanácsadó segítségét kérem

 

Helyes TAO-bevallás alapja – helyes főkönyvi kivonat 

Nézzük meg, melyek azok a leggyakoribb számviteli hibák, melyek a hibás adózás előtti eredményhez, ennek eredményeként a hibás TAO, HIPA bevalláshoz vehethetnek.

1. Tárgyi eszközök bekerülési értékének hibás megállapítása

A számviteli hibák egyik leggyakoribb esete a tárgyi eszközök bekerülési értékének megállapításához kapcsolódik:

  •  a beruházáshoz felvett hitel igénybevételével kapcsolatos költségek és az üzembe helyezésig felmerülő kamat azonnali költségként, ráfordításként való kezelése;
  • a tárgyi eszköz üzembe helyezéséig beszerzett tartalék alkatrészek beszerzési értékét nem tekintik a bekerülési érték részének
  • más esetekben az okozza a gondot, hogy a gazdasági eseményt nem a számviteli törvény beruházás, felújítás, karbantartás meghatározásainak megfelelően sorolják be. Erre jó példa az, amikor a tárgyi eszköz felújítását karbantartásként kezelik, ahelyett, hogy „ráaktiválják” a felújított eszközre, ezzel társasági adóhiányt keletkeztetve. Ráaktiválásnál nem szabad megfeledkezni az amortizációs kulcs újra számításáról sem.

2. Készletek, anyagköltség, ELÁBÉ elszámolási hibái

A készletek, az anyagköltségek, valamint az ELÁBÉ elszámolása során is akadnak gyakori hibák. Sok vállalkozás nem tekinti a beszerzési ár részének a kapcsolódó fuvar és egyéb költségeket, hanem önálló költségként kezeli azokat. Ezzel az eljárással egyrészt adóhiány keletkezhet Tao-ban, de a hipa alap sem lesz helyes. (A valósnál több fuvarköltség és kevesebb anyagköltség vagy ELÁBÉ kerülhet elszámolására)

3. Bevételek helytelen besorolása

Szükséges megemlítenünk a bevételek helytelen besorolásából eredő hiba típust is, amely nem okoz ugyan Tao-ban adóhiányt, de amellett, hogy a Számviteli törvény sérti, a Hipa-ban adóhiányt keletkeztethet. 

A nem „tipikus” gazdasági események megítélése során gyakran okoz bizonytalanságot annak eldöntése, hogy bevételszerzés esetében, árbevételként vagy egyéb bevételként kezeljük.

  • amennyiben a gazdasági tevékenység során keletkező hulladék értékesítéséből származó bevételt árbevétel helyett egyéb bevételként kezelik, helytelen lesz a Hipa és innovációs járulék alapja, így a Tao alap is.
  • utólagosan adott, számlázott engedmény esetében előfordult, hogy a vevő a kapott módosító számla nettó értékét egyéb bevételként könyvelte, ahelyett, hogy a bekerülési értéket módosította volna. Ebben az esetben első sorban a Hipa alap sérülhet, téves anyagköltség, vagy ELÁBÉ elszámolása miatt, majd közvetve a Tao is.

TAO-szakértő segítségét kérem

Amennyiben bizonytalanok abban, hogy számviteli elszámolásaik teljes mértékben megfelelnek a Számviteli törvény előírásainak, biztosítva az alapot a jogszabályoknak megfelelő adóterhek megállapításához, forduljanak bizalommal kollégáinkhoz, akik adóátvilágítás keretében ezeket a szempontokat teljes körűen ellenőrzik.

Egy átvilágítás utáni önellenőrzéssel kivédhetőek az esetleges adóbírságok, késedelmi pótlékok.

Adótanácsadásunk során a TAO törvény (1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról) rendelkezései alapján elkészítjük és ellenőrizzük a társasági adóbevalláshoz szükséges tao számításokat. Kiemelt figyelmet szentelünk a társasági adó kiszámítása során az olyan lehetőségek felderítésének és kihasználásának, mint amilyen például a TAO támogatás feltételeinek teljesítése.

Ajánlatot kérek

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom