Facebook image
Mentés

Külföldi kiállítások, rendezvények – külföldi áfa kérdések

Külföldi konferenciát, rendezvényt, kiállítást szervező cégeknek - legyen az akár saját rendezvény, akár rendezvényszervező cég által szervezett külföldi rendezvény – tisztában kell lenni azzal, hogy milyen esetekben kell külföldi adószámot igényelni, vagy külföldön áfát fizetni. Hiszen ha a rendezvényszervező nem tesz eleget az áfa kötelezettségeinek, az súlyos mulasztási bírságot, valamint adóbírságot vonhat maga után.

Külföldi rendezvény, kiállítás áfa kérdései – mit kell tisztázni?

Történik-e belépőjegy értékesítés?

A rendezvényszervezési tevékenység magában foglalja többek között a tudományos konferenciák, vásárok, bankettek, kiállítások, oktatások, de akár tágabb értelemben fesztiválok, táncos vagy sportrendezvények (pl. az atlétikai bajnokság) és akár szórakoztató jellegű események szervezését – alapvetően minden olyan eseményt, ahol a belépőért vagy a részvételért ellenértéket kérnek.

Áfa szempontjából tehát fontos, hogy az adott rendezvényen történő részvétel belépőjegy ellenében történjen.

Tehát nem tartoznak ebbe a körbe a céges rendezvények.

Komplex szolgáltatáscsomagot értékesítenek a külföldi rendezvény kapcsán?

Bizonyos esetekben a rendezvényszervező egy komplex szolgáltatáscsomagot értékesít, mely különböző elemeket tartalmaz pl.: a rendezvényre szóló belépőt, utazást, szállást, étkezést, standbérlést, eszközök bérlését az előadáshoz.

Ezekkel a tevékenységekkel kapcsolatban a rendezvényszervező cégeknek számlakiállítási kötelezettsége keletkezhet és számlákat helyeztet levonásba.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben az adott tagálam jogszabálya megengedi, a költségeit, érvényesítheti az adóbevallásában, és visszaigényleheti a számlákon feltüntetett rá áthárított adókat.

A külföldi áfa visszaigényléséről olvassa el korábban készített blogbejegyzésünket

Kinek történik az értékesítés? Magánszemélynek vagy természetes személynek - adóalanynak?

A rendezvényszervező által kiállított számla áfa kezelését az is befolyásolja, hogy a vevő magánszemély, vagy adóalany, illetve vizsgálni kell a vevő letelepedettségét is (belföldi, Európai Uniós, Európai Unión kívüli ún. harmadik országban letelepedett). 

Levonható-e a felszámított áfa?

A helyes adózási mód megítélése érdekében vizsgálni kell, hogy a rendezvényszervezés során felmerülő bejövő költségek kapcsán – az adott tagállami szabályozástól függően – a felszámított áfa:

  • nem levonható, vagy
  • nem teljes mértékben helyezhető levonásba,
  • vagy teljes mértékben levonható 

Mikor szükséges külföldi adószám?

Amennyiben külföldi rendezvényeket szervez egy vállalkozás az alábbi esetekben valószínű, hogy abban az országban, ahol a rendezvény megrendezésre kerül adószámot kell igényelni és bevallásokat kell benyújtani.

  • Belépőjegyek értékesítése cégeknek az adott rendezvényre (B2B). ( pl. egy vállalkozás jegyet vásárol az alkalmazottai számára az adott rendezvényre.)
  • Magánszemélyek részére történő belépőjegy értékesítés (B2C) (pl. a magánszemély vásárol belépőjegyet az adott rendezvényre.)
  • Helyi egyéb értékesítés egy másik tagállamban. (Ha bármilyen egyéb értékesítése merül fel a rendezvény szervező vállalkozásnak az adott tagállamban.)
  •  Más tagállamban megfizetett áfához kapcsolódó visszaigénylés. (pl. amikor a rendezvényszervező cég a rendezvény szervezésével kapcsolatos számlákat fogad be. )
  •  Ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások külföldi áfafizetése

A fentieken túl a külföldi rendezvények esetében – figyelemmel az adott tagállami szabályozásra – az alábbi szempontokat szükséges még megvizsgálni annak érdekben, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy szükséges e adószámot kérni az adott országban:

  • csomagot értékesít a vállalkozás mely a belépő mellett tartalmaz más szolgáltatásokat is vagy, több egymástól külön megítélendő ügyletről van szó? 
  • termék értékesítéséről vagy szolgáltatás nyújtásról van szó?
  • a vevő adóalany, vagy magánszemély, belföldi, EU-s, vagy harmadik országos?
  • hol van az ügylet teljesítési helye?
  • mi az áfakulcs abban az országban, ahol a rendezvény megrendezésre kerül?
  • ki az adófizetésre kötelezett? 
  • hogyan kell teljesíteni az adófizetési és számlázási kötelezettséget (van-e egyéb adatszolgáltatási kötelezettség)? 
  • felmerülhet-e az OSSrendszer használata a B2C ügyletek esetén?
  • milyen szabályok alkalmazandóak az áfa levonás kapcsán?
Külföldi  áfa-regisztrációs kötelezettsége van? Töltse le kiadványunkat melyben megtalálja az Európai adóhatóságok elérhetősége mellett, az egyes országok áfa specialitásait is. 

LETÖLTÖM A NEMZETKÖZI ÁFAREGISZTRÁCIÓS KIADVÁNYT!

Áfaregisztráció külföldön - hogyan történik? 

Amennyiben megbizonyosodott a külföldi rendezvény szervezője arról, hogy a külföldi rendezvénytervező tevékenysége miatt szükséges külföldön adószámot kérni, elkezdődhet az adóregisztráció és az adószám kérésének a folyamata, mely időben és a benyújtandó dokumentumok alapján tagállamonként elértő lehet.

Érdemes előre gondolkozni mert az adószám kiadása 2 héttől 3 hónapig terjedhet, ezért nagyon fontos az időzítés és a regisztrációs csomag időben történő benyújtása.

Általánosságban elmondható, hogy az adóhatóságok számára szükséges dokumentumok

  • a cégkivonat,
  • a letelepedettség szerinti adószám igazolások,
  • az eljáró ügyvezető aláírási címpéldánya. 

Szakértő csapatunk több éves tapasztalattal rendelkezik a regisztrációkkal kapcsolatban több sikeres regisztrációt bonyolítottunk már le. 

Küldöldi áfaregisztráció - szakértő segítségét kérem

Amennyiben egy rendezvényszervezőnek áfaregisztrációs kötelezettsége keletkezik, a helyi áfa bevallásban van lehetősége visszaigényelni az áfát és megfizetni az adót. 

Mikor nincs szükség külföldi áfaregisztrációra?

Bizonyos esetekben lehetőség van az adott tagállamban történő áfa regisztráció elkerülésére az OSS rendszeren keresztül történő áfa bevallások benyújtásával, és az adott tagállamban fizetendő áfa OSS bevalláson keresztül történő megfizetésével. 

Amennyiben nem keletkezik áfa regisztrációs kötelezettsége, a felmerülő bejövő áfa a Külföldi Áfa Visszatéríttetési eljárásban igényelhető vissza az ELEKÁFA nyomtatvány benyújtásával.  

Amint az előző példák is mutatják vannak olyan helyzetek amikor elkerülhető a külföldi áfaregisztráció, azonban fontos szem előtt tartani hogy egyes esetekben kötelező a regisztráció!

Érdemes mérlegelni azt, hogy, hogy bizonyos helyzetekben, a többletköltségeket és adminisztrációs terheket is figyelembe véve előnyösebb a külföldi áfafizetési kötelezettséget választani.

Azt a vizsgálatot, hogy szükséges e az adott országban adószámot kérni még a jegyértékesítés elkezdése előtt javasolt lefolytatni, hiszen, ha szükséges az áfa regisztráció az adott tagállamban, a számlázást is a helyi adószám alól, a helyi számlázási szabályok alapján kell teljesíteni azon ügyletek tekintetében, melyeknél főszabály szerint a rendezvény szervező számítja fel az áfát. 

Egy adott tagállami áfa regisztráció és számlázási kötelezettség mellett az adott tagállam szabályaitól függően felmerülhet a magyar online számla rendszerhez hasonló adatszolgáltatási kötelezettség is. 

Milyen nehézségei vannak a külföldi adószám kérésének? 

Nehézségek, amikkel a külföldi rendezvényszervezés kapcsán, az adószám kérése, valamint a bevallások készítése kapcsán szembesülhet a vállalkozása.

  1.  Bonyolítja a helyzetet, hogy EU tagállamonként eltérő lehet a szabályozás többek között a belépőjegyek értékesítése esetén (alkalmazható-e fordított adózás business-to-business, azaz „B2B” értékesítésnél, és ha alkalmazható, milyen feltételekkel). Tagállami szintű jogszabály alapján felmerülhet a mentesség lehetősége is. Ezeket a feltételrendszerteket azonban szintén az adott ország áfa szabályozása szerint kell megvizsgálni. Valamint a levonásokkal kapcsolatban is ismerni kell a tagállami szabályozásokat.
  2. Országonként eltérőek az áfaregisztrációs folyamatok, valamint a regisztrációhoz szükséges dokumentumok és információk
  3. Külföldön az áfabevallási határidők eltérhetnek, különböznek a bevallási gyakoriságok, értékhatárok és részletszabályok
  4. Külföldi adóhatóságokkal történő kommunikáció.
  5. Helyi szolgáltatókkal való kapcsolattartás. Több szolgáltató, nehézkes kapcsolattartás, felelősség vállalás tisztázása rengeteg időt vesz igénybe. 

áfaszakértő segítségét kérem

Az adminisztráció kiszervezésével sok fejfájástól kímélheti meg magát a külföldön terjeszkedő vállalkozás, különösen akkor, ha több országban szükséges adószámot igényelnie és adóbevallásokat készítenie. Ebben az esetben ugyanis elegendő csupán egyetlen magyar szakértői csapattal szerződést kötnie, és a cégen belül egy dedikált adószakértővel kapcsolatot tartania. A magyar szakértői csapat figyeli a határidőket, elkészíti és benyújtja az adóbevallásokat.

Külföldi áfaregisztráció - kérdésem van

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom