Facebook image
Mentés

Társasági adó növelő és csökkentő tételek és TAO kedvezmények

Az éves adót bevalló társaságoknak 2024. május 31-ig kell elkészülniük TAO kalkulációjukkal, és be kell nyújtaniuk adóbevallásukat. Az éves adók nélküli főkönyv elkészítését követően kezdődhet a TAO kalkuláció összeállítása, alaposan átgondolva az egyes adóalap módosító (TAO növelő és TAO csökkentő) tételeket és TAO kedvezmények lehetőségét.

A blogsorozatok előző részében az adózás előtti eredmény megfelelő meghatározásának fontosságára tértünk ki, mivel a társasági adó kalkuláció is ebből indul ki. Bemutattunk néhány tipikus hibát, nem megfelelő számviteli besorolást, amelynek így hatása lehet az éves TAO fizetési kötelezettségre. Most vizsgáljuk meg melyek a tipikus TAO adóalap csökkentő vagy növelő tételek és mire kell ügyelni a társaság érdekében felmerülő költségek dokumentálásakor, hogy abból a későbbiekben ne keletkezzék többlet TAO fizetés!

TAO adóalap módosító tételek

Vannak olyan tipikus, szinte minden vállalkozásnál jelenlévő TAO adóalap módosító tételek, amelyek széles körben ismertek. Ezek közé tartoznak:

  • a céltartalékhoz kapcsolódó TAO növelő-csökkentő tétel, 
  • értékcsökkenés páros módosító tételek, 
  • értékvesztés miatti TAO adóalap növelés, 
  • illetve az értékvesztés feloldásából eredő TAO adóalap csökkentés, 
  • jogerős határozatban kiszabott bírság miatti TAO adóalap növelő tétel.

tao számítás és tanácsadás

A vállalkozások többsége ezen TAO csökkentő, vagy növelő tételeket megfelelően alkalmazza a tao kalkuláció készítése során, természetesen itt is előfordulnak olyan hibák, amelyek felesleges adóterhet rónak a társaságokra, vagy épp adóhiányt keletkeztetnek, növelve ezzel a bírság kockázatát.

Az ilyen tipikus TAO kalkulációs hibákról a korábbi blogunkban írtunk .

TAO kalkuláció – felmerülő költségek helyes kezelése

Vannak azonban olyan költségek, amelyek a vállalkozás normál üzletmenetével kapcsolatban merültek fel, azonban nem megfelelő, hiányos dokumentáció miatt könnyen átminősítheti azokat az NAV nem a vállalkozás érdekében felmerült költségnek, amely után társasági adó fizetési kötelezettsége keletkezik a társaságnak.

Selejtezés

Selejtezés során a TAO törvény adóalap növelő tételt ír elő az eszközök könyv szerinti értékével, azonban lehetőséget is biztosít csökkentésre a számított nyilvántartási értékkel, amely sok vállalkozás esetében megegyezik, így tényleges adóemelés nem történik. Abban az esetben azonban, ha hiányzik a selejtezési jegyzőkönyv, vagy hiányos adatok miatt nem nyújt megfelelő alátámasztást a selejtezett eszközök értékéhez, a vállalkozás köteles az eszközök könyv szerinti értékével növeli a TAO adóalapot, mint nem a vállalkozás érdekében felmerült költség.

Továbbszámlázás

Számos esetben találkozunk olyan költségekkel a főkönyv vizsgálata során, amelyeket a vállalkozás továbbszámláz, továbbterhel a munkavállalóira, vagy épp egy kapcsolt fél számára, mert a költség nála keletkezett, de nem az ő üzletmenetét érinti.

Fontos odafigyelni, hogy a továbbszámlázás megfelelően legyen aládokumentálva, illetve a továbbszámlázás ellenére, megfelelő költségbizonylattal is rendelkeznie kell a vállalkozásnak. 

Adományozás esetleg pénzbeli adományozás?

Adománynyújtás esetén, amellett, hogy jó célt szolgálunk, támogatunk pl. egy civil szervezetet adóalap csökkentéssel is élhetünk bizonyos feltételek teljesülése esetén. Fontos a megfelelő igazolás beszerzése, az igazolás tartalma, ellenkező esetben az adóhatóság kiveheti a csökkentő tételek közül.

Kiküldetés, külföldi konferencia költségei

Kiküldetés, külföldi konferencia kapcsán felmerült költségekről (utazási költség, szállás, étkezés stb.) fontos a háttérdokumentáció, megfelelő bizonylat, nyilvántartás, amely egyrészt igazolja a költséget, valamint azt, hogy az a vállalkozás érdekében merült fel. 

TAO adókedvezmények – figyeljen a helyes dokumentálásra!

Nem csak az egyes költségek esetében kell odafigyelni a megfelelő dokumentációra és alátámasztásra, az adózóknak az adókedvezmények, mint például energiahatékonysági beruházás adókedvezménye, fejlesztési adókedvezmény stb. igénybevétele esetén is létfontosságú, hogy megfelelően vezessék a nyilvántartásaikat, a bevallást a törvényi előírásoknak megfelelően töltsék ki a kedvezményre vonatkozó pontos adatokkal, ellenkező esetben kötelező adóellenőrzés során (3. évben) az adóhatóság kifogásolhatja a kedvezmény igénybevételének jogosságát, amely hatalmas adókockázatot jelenthet a társaság számára.

tao-kalkuláció ajánlatot kérek

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom