Facebook image
Mentés

Az ESG tanácsadók akkreditációjának új feltételei és szabályozása

Az ESG tanácsadók akkreditációjának feltételeit, a képzésüket biztosító felsőoktatási intézményekre vonatkozó szabályokat tartalmazó minisztériumi és szakhatósági rendeletek hosszas várakozás után augusztus elején jelentek meg. Blogunkban az ESG tanácsadókhoz kapcsolódó feltételrendszert ismertetjük.

Az ESG tanácsadók akkreditációjáról szóló rendelet hosszas várakozás után 2024 augusztus 8-án 244/2024. (VIII. 8.) Korm. rendelet jelent meg, amely az ESG tanácsadókat képző intézményekkel szemben támasztott követelményeket is tartalmazza. 

Mi az ESG és miért fontos?

Az ESG jelentése az „Environmental, Social, and Governance” rövidítése, amely olyan fenntarthatósági szempontokat foglal magában, mint a környezeti hatások kezelése, a társadalmi felelősségvállalás és az irányítási struktúrák átláthatósága.

Az ESG stratégia  kidolgozása egyre fontosabbá válik a vállalkozások számára, mivel a jogszabályi előírások és a piaci elvárások is egyre inkább megkövetelik a fenntarthatósági jelentések elkészítését és az ESG tanácsadás igénybevételét. 

Ki lehet ESG tanácsadó?

Az ESG tanácsadó fogalmát az ESG törvényben (2023. évi CVIII. törvény) találjuk meg, mely szerint tanácsadó lehet gazdálkodó szervezet és természetes személy is, amennyiben ESG célú vállalatirányítási szakértői és ESG adatszolgáltatáshoz kapcsolódó tájékoztató és tanácsadói szolgáltató tevékenységet folytat, és ennek keretében közreműködik a vállalkozás fenntarthatósági célú átvilágítási kötelezettségeinek sikeres és megfelelő időben történő teljesítésében, illetve részt vesz a fenntarthatósági kérdésekkel kapcsolatos adatok összegyűjtésében és elemzésében, a társadalmi felelősségvállalási stratégia elkészítésében, valamint a kockázatkezelésre, a kockázatelemzésre és a megelőző intézkedésekre vonatkozó szabályok végrehajtásában. 

Miért fontos az ESG tanácsadói akkreditáció?

Az akkreditáció elérése az ESG  fenntarthatósági tanácsadási szolgáltatást végzők esetében több szempontból is fontos: egyrészt az akkreditáció hiányában a ESG közreműködői tevékenység jogosulatlannak minősül, és közigazgatási bírság kiszabására kerülhet sor, másrészt a vállalkozások csak akkreditált külső ESG tanácsadót vonhatnak be az ESG beszámolójuk elkészítésébe.

ESG kérdésem van

Az ESG akkreditáció részletei és feltételei

A megjelent rendeletek alapján az  ESG akkreditációs rendszer úgy működik majd, hogy első lépésként a magánszemélynek kell akkreditálttá válnia, és két bejegyzett ESG tanácsadó foglalkoztatásával tud gazdálkodó szervezet is akkreditációt szerezni.

A magánszemély akkreditációjának jelenleg nem feltétele a célirányos végzettség, „csak” a szakmai gyakorlat. Az ESG tanácsadói végzettséget adó képzéseket – az felsőoktatási intézmények akkreditációja után – valamikor a közeli jövőben fogják elindítani, és átmeneti időre lehetőség lesz az előírt végzettség nélkül regisztrálni.

Azonban az akkreditáció fenntartása érdekében a tanácsadónak a későbbiekben el kell végeznie a szakirányú képzést, a rendelet tervezet szerint legkésőbb 2026. június 30-ig.

Viszont a 2025. június 30. után induló akkreditációk esetében már a jelentkezéskor rendelkezni kell az előírt végzettséggel. 

Az ESG akkreditáció feltételei gazdálkodó szervezetek számára

Gazdálkodó szervezet esetében a regisztráció feltételei a következőek:

  •  legalább két olyan természetes személyt kell foglalkoztatnia, aki a következő követelményeknek megfelel:

 - szerepel az ESG tanácsadók nyilvántartásában, és

- a gazdálkodó szervezet az ESG tanácsadóval legalább heti 30 órás munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll;

  • nem áll csődeljárás, végelszámolás, kényszertörlési, illetve felszámolási eljárás hatálya alatt;
  • nem áll a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságával a jogszabályban meghatározott jogviszonyban;
  • az államháztartásról szóló törvény alkalmazása szempontjából megfelel a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének;
  • nincs érvényben vele szemben az Európai Bizottságnak valamely támogatás visszafizetésére kötelező határozata;
  • nincs esedékessé vált és meg nem fizetett köztartozása.

A természetes személy kérelmezőnek a következő feltételeknek kell megfelelnie (2025. június 30-ig):

  • rendelkezik felsőfokú végzettséggel (természettudományok, agrártudományok, műszaki tudományok, közgazdaságtan, jog);
  • rendelkezik a tevékenység folytatásához szükséges igazolt szakmai gyakorlattal;
  • nem áll a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságával a jogszabályban meghatározott jogviszonyban, 
  • büntetlen előéletű;
  • nincs esedékessé vált és meg nem fizetett köztartozása.

A szakmai gyakorlat feltételei ESG tanácsadók számára

A magánszemély akkreditációjának elengedhetetlen feltétele a szakmai gyakorlat igazolása, amely a kérelem benyújtását megelőző három éven belüli időszakra vonatkozik, és a rendeletben felsorolt tevékenységek közül legalább két tevékenység tekintetében összesen legalább 500 ESG szakértői órát tartalmaz, azzal a feltétellel, hogy egy tevékenységre vonatkozó szakmai gyakorlati időtartamból legfeljebb 350 ESG szakértői óra időtartam vehető figyelembe.

A szakmai gyakorlat igazolására alkalmas tevékenységek például

  • ESG célú vállalatirányítási, valamint ESG keretrendszerek kialakításához kapcsolódó szakértői tevékenységben való szakmai közreműködés; 
  • szakmai közreműködés a vállalkozás fenntarthatósági célú átvilágításának teljesítésében; 
  • részvétel a fenntarthatósági kérdésekkel kapcsolatos adatok összegyűjtésében és elemzésében, a társadalmi felelősségvállalási stratégia elkészítésében, valamint a vállalati kockázatkezelésre, a kockázatelemzésre és megelőző intézkedésekre vonatkozó szabályok végrehajtásában; 

 ESG oktatás - egyéb előírások

  • ESG akkreditált oktatási intézmény csak felsőoktatási intézmény lehet, és a képzés ideje min 200 óra; 
  • az akkreditáció díja 2024-ben 130.000 HUF
  • az akkreditáció 3 évre szól, mind a természetes személyek, mind a jogi személyek tekintetében, 
  • gazdálkodó szervezet esetében az akkreditáció megújításának feltétele min nettó 40 millió forint ESG árbevétel vagy 1000 óra igazolt ESG tanácsadói tevékenység

ESG – milyen teendői vannak a vállalatoknak?

A vállalkozásoknak az ESG tanácsadók  bevonásával lehetőségük nyílik arra, hogy hatékonyan megfeleljenek az ESG törvény által előírt kötelezettségeknek, és egy erős ESG stratégia kialakításával növeljék piaci versenyképességüket. Az ESG auditok és jelentések megfelelő elkészítése nemcsak jogszabályi követelmény, hanem lehetőséget is biztosít a vállalkozások számára, hogy fenntarthatósági törekvéseiket transzparens módon bemutassák partnereik és megrendelőik számára.

Fontos, hogy a cégek figyelmet fordítsanak az aktuális ESG szabályozások betartására, valamint a szükséges akkreditációk és szakmai képzések időben történő megszerzésére.

ESG tanácsadás

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom