Facebook image
Mentés

Üzleti partner előzetes ellenőrzése vs EUB eljárás

Bár az Európai Bíróság egy év eleji ítélete iránymutatást ad arra, hogy milyen előzetes üzleti ellenőrzés várható el az adózóktól az adókijátszásban való részvétel elkerülésére, a legtöbb társaság számára mégis a saját üzleti ellenőrzési gyakorlat kialakítása az egyetlen járható út, az adókockázatok mérséklésére.

A NAV egyre alaposabb üzleti ellenőrzést követel meg az adózóktól a partnerellenőrzések során, sőt 2024-ben már sokkal szigorúbban lép fel - jogkövetési vizsgálat, adóellenőrzés vagy bűntető eljárás indításával - az áfa-visszaélések elkerülése érdekében.  Bár az Európai Bíróság egy év eleji ítélete iránymutatást ad arra, hogy milyen előzetes üzleti ellenőrzés várható el az adózóktól az adókijátszásban való részvétel elkerülésére, a legtöbb társaság számára mégis a saját üzleti ellenőrzési gyakorlat kialakítása az egyetlen járható út, az adókockázatok mérséklésére.

Szigorodó NAV áfaellenőrzés 2024-ben

A NAV 2024-es tervei szerint vasszigorral fogja kezelni a jövőben az eltéréseket a levonásba helyezett és a ténylegesen befizetett áfakötelezettségek között (ún. áfarés). Amennyiben egy adózó levonásba helyezi egy olyan számla áfatartalmát, melyet a kiállító nem tüntetett fel az M lapon, nem vallott be az online adatszolgáltatáson keresztül és nem fizette be utána az áfát, akkor a jövőben a NAV szinte automatikusan adóigazgatási eljárást (jogkövetési vizsgálatot, vagy adóellenőrzést) indít. Azok a vállalkozások, akik nem vallották / fizették be az áfakötelezettséget büntetőeljárással szembesülhetnek; azok az adózók, akik gondatlanul eljárva egy adócsalásban részt vevő vállalkozás számláját levonásba helyezték, az áfa levonási jog elvitatása mellett adóbírság és késedelmi pótlék következményekre számíthatnak.

Sőt, mivel az adatok már évekre visszamenőleg rendelkezésre állnak, ezért az adóhatóság elévülési időn belül folyamatában is elkezdte elemzi a már rendelkezésére álló adatokat az ilyen eltérések után.

Akkor sem dőlhet hátra nyugodtan az adózó, ha állandó befizetői pozícióban van; a NAV álláspontja az, hogy a nagy összegű jogosulatlan levonással ugyanakkora, vagy nagyobb kárt is tudnak okozni a költségvetésnek, mint a visszaigénylő pozícióban lévő adózok, ezért a jövőben már nem a visszaigénylés lesz a meghatározó faktor az ellenőrzések indítása során.

Üzleti ellenőrzés: kulcs az adókockázat minimalizálásához

Mit tehet akkor egy vállalkozó annak érdekében, hogy elkerülje ezeket a szankciókat? 

Minden üzleti partnerét az első szerződés megkötése előtt, valamint a gazdasági kapcsolat fennállása alatt rendszeresen ellenőriznie kell. 

Ilyen ellenőrzésre adnak lehetőséget a nyilvánosan elérhető adatbázisok, de elvárt a székhely ill. telephely ellenőrzés is, valamint referencia bekérése. 

Minimalizálja adókockázatát üzleti ellenőrzéssel!

Korábbi blogbejegyzésünkből megtudhatja, hogyan minimalizálhatja adókockázatát üzleti partnereinek ellenőrzésével?

EUB döntés – elkerülhető-e a mélyreható előzetes ellenőrzés?

Az Európai Unió Bírósága 2024 év elején megjelent ítélete további iránymutatást ad arra, hogy milyen ellenőrzés várható el az adózótól annak érdekében, hogy elkerülje az adókijátszásban való részvételt. 

A Global Ink egy olyan ügynöki nagykereskedelmet folytató cég, amely értékesített termékeinek zömét egy helyi újságban hirdető partnertől szerezte be. Mivel azonban ez az üzlet partner az értékesítési számlákat nem vallotta be, utánuk az általános forgalmi adót nem fizette be, a NAV vizsgálatot indított, melynek során a partner ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy nem értékesítettek termékeket a Global Ink számára. Az adóhatóság tehát megállapította, hogy nem a számlán szerepelő partnerek között történt az értékesítés, így a számla nem hiteles, annak adótartalmát levonásba helyezni nem lehetséges, mivel a Global Ink nem járt el kellő gondossággal a partnere azonosítása (ellenőrzése) során.

Az ügy bíróságra került, és a bíróság az Európai Bíróságtól kért iránymutatást az ítélet meghozatalához. Úgy találta ugyanis, hogy a magyar Kúria (és az adóhatóság) továbbra is ragaszkodik ahhoz a korábbi gyakorlatához, hogy minden adóalany köteles arra, hogy a beszállítóival kapcsolatban összetett és alapos ellenőrzéseket végezzen, különösen ügyelve arra, hogy a beszállítói eleget tettek-e saját áfabevallási és  fizetési kötelezettségeiknek, miközben az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlata ettől eltér.

Ezt a megállapítást saját üzleti praxisunk alapján is meg tudjuk erősíteni. 

Az Európai Unió Bírósága újfent megerősítette, hogy az adóhatóság nem háríthatja át az adóalanyra a szerződéses partnerre vonatkozó összetett és alapos ellenőrzések lefolytatását, valamint az adóhatóságnak kell bizonyítania objektív körülmények alapján, hogy az adózó adókijátszásban vett részt.

Bár az ítélet kedvező, a gyakorlati megvalósulása továbbra is kérdéses.

A legtöbb vállalkozó számára nem biztos, hogy járható az az út, hogy (amennyiben az adóhatóság és a Kúria továbbra sem változtat gyakorlatán) minden ilyen áfalevonási ügyben az Európai Bíróságig menjen, ezzel egy hosszadalmas, költséges és eleve kockázatos bírósági eljárásnak kitéve a vállalkozását.

Alakítsa ki saját üzleti ellenőrzési gyakorlatát!

A társaságoknak érdemes átgondolni, hogy nem egyszerűbb-e egy helyes előzetes üzleti ellenőrzési gyakorlat kialakítani, és a NAV által elvárt rendezőelvek mentén rendszeres és folyamatos üzleti ellenőrzést végezni, mint egy hosszadalmas, költséges és eleve kockázatos bírósági eljárásra alapozni.

Ezért tarjuk különösen fontosnak az üzleti partnerek előzetes ellenőrzését, melynek lebonyolításában, az üzleti ellenőrzési elvek kialakításában az RSM adótanácsadói csapata jelentős tapasztalattal rendelkezik. 

Üzleti ellenőrzési terv kialakításában kérek segítséget!

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom