Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

Kérdések a külföldi befektetők magyarországi tulajdonszerzésének engedélyezése kapcsán

Egy 2020. május 25-én kihirdetett kormányrendelet alapján bizonyos szektorokban külföldi befektetők csak miniszteri engedéllyel szerezhetnek befolyást magyarországi székhelyű gazdasági társaságban. A bejelentési kötelezettség alá eső külföldi tulajdonszerzés véleményezésére 45 napja van az érintett miniszternek, döntése alapján megvalósulhat vagy bukhat egy tranzakció.

Tovább

NAV Online Számla – nincs csúszás, van 3 hónap szankciómentes időszak

Az adóhivatal a koronavírus miatti nehézségekre tekintettel, 2020. szeptember 30-ig nem szankcionálja azokat az online számla adatszolgáltatási kötelezettségi körbe júliustól újonnan bekerülő adózókat, amelyek még nem képesek betartani az előírásokat. Az adatszolgáltatási kötelezettség kibővítésének határideje tehát nem csúszik, de a NAV az első 3 hónapban nem bírságolja a mulasztást, ha az adózók az Online Számla rendszerben regisztrálnak.

Tovább

Nem kapta vissza időben az áfáját? Igényelje a cégének járó extra kamatot a NAV-tól!

Az Európai Bíróság a közelmúltban mondta ki, hogy a magyar jog által előírt jegybanki alapkamat nem nyújt megfelelő kompenzációt azokra az esetekre nézve, amikor a vállalkozások utólagosan váltak kártérítésre jogosulttá amiatt, hogy a magyar adóhatóság egy európai uniós normába ütköző nemzeti szabály miatt nem teljesítette adóvisszatérítési igényüket. Az így elmaradt áfavisszatérítésből fakadó veszteségek kompenzálását immár az uniós döntésben lefektetett paraméterek alapján kell megtéríteni az érintett társaságok számára.

Tovább

Így regisztráljon a NAV Online Számla adatjelentéshez

A NAV online számla adatszolgáltatás első lépcsője az adózó NAV regisztrációja. A regisztrációt követően kezdhető el az adatküldés az adóhatóság rendszerében. Bármilyen megoldást is választ majd egy társaság a számlaadat beküldésére a későbbiekben, a teszteléshez és az éles működéshez a regisztráció megkerülhetetlen, tekintsük át ennek folyamatát.

Tovább

Módosult a transzferár dokumentáció elkészítésének határideje

A transzferár nyilvántartás elkészítésének határideje a normál üzleti éves vállalkozások esetében május 31., így ezt is érinti a beszámolókészítési határidők kitolása. Amint a társaság benyújtja éves társasági adóbevallását, transzferár dokumentációjának is rendelkezésre kell állnia. A NAV ettől az időponttól már kérheti a szokásos piaci ár alátámasztásául szolgáló dokumentumot egy adóellenőrzés során.

Tovább

Újabb mankó a munkaadók számára: itt a munkahelyteremtő bértámogatás

A kormány a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében újabb, ezúttal a munkahelyteremtést elősegítő bértámogatási programot indított. Ennek fő célja, hogy segítse a munkaerőfelvételt azon munkaadóknál, amelyek a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatása miatt kénytelenek voltak munkavállalókat elbocsátani az utóbbi hónapokban.

Tovább

Online számla kisokos - tanuljon mások hibáiból

A közel 300 000 első fecske NAV online számla tapasztalatai hasznosnak bizonyulhatnak a később érkezőknek. Adótanácsadói és digitális adózási megoldás szolgáltatóként szerzett tapasztalatainkat összegezve és a vállalati működésre, NAV elvárásokra rálátva, néhány kihívásra, hibára felhívnánk a figyelmet, hogy segítsük az online számla jelentés világába újonnan érkezőket.

Tovább

Kiemelt témák