Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

Fontos tudnivalók az elektronikus számla befogadása előtt

Az idei év egyik slágertémája az elektronikus számla és az elektronikus számlázás. A gazdálkodók részéről egyre erősödő igény mutatkozik a számlák elektronikus kiállítása és befogadása kapcsán a szabályok és a legjobb gyakorlatok megismerésére. A járványálló, digitális megoldások iránti növekvő kereslet, és a NAV elvárásai is erős ösztönzést adtak annak, hogy az elektronikus számlázás idén reflektorfénybe került.

Tovább

Megjelent a megújuló energia tender pályázati kiírása

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közzétette a 2020. évi zöld prémium tenderkiírást. 15 éves időszakra pályázhatnak majd ártámogatásra idén ősszel a megújuló energiaforrásból villamos energiát előállító erőművek a METÁR tenderben.

Tovább

Kisebbségi üzletrész értékelése - diszkontok az értékeléseknél

A Társaságok értékelésekor alapesetben a 100 százalékos üzletrész értékének meghatározása a feladat, de előfordulhat olyan helyzet is, amikor egy kisebbségi részesedést kell értékelni. A feladvány megoldásához figyelembe kell venni a kisebbségi részesedés speciális jellemzőit, a részesedéssel járó arányos vagy eltérített jogok „értékét”, vagy be kell árazni ezek hiányát, valamint a társaság egyéb működési jellegzetességeit.

Tovább

40 százalékos büntetőadó épül be a katába. Veszélyben a nagy katáztatók?

A kormányzati bejelentések alapján várhatóan egy 40 százalékos kulcs kerül majd bevezetésre a katáztató oldalán 2021-től, ha a katás adózó egy partner felé kiállított számláin szereplő ellenérték meghaladja a 3 millió forintot. Előreláthatóan korlátozó szabályok lépnek életbe a kapcsolt vállalkozásokra és a többes katás jogviszonyokra vonatkozóan is.

Tovább

Új társadalombiztosítási törvény július 1-től

2020. július elsején lép hatályba az új Tb. törvény, amely módosítja az egészségbiztosítással érintett személyek körét, egységesíti a járulékfizetési rendszert, módosítja a kiegészítő tevékenységet folytató személyek csoportját és új elemként járulékfizetési alsó határt vezet be.

Tovább

Megrövidülő számlázási határidő júliustól

Júliustól fontos változást jelent a pénzügyi adminisztrációban, hogy a számla kiállítására megszabott határidő a teljesítést követő 15 napról 8 napra rövidül. Vagyis júliustól a termékértékesítéshez, vagy szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódó számlákat hamarabb el kell készíteni, és kibocsátani a partnerek, vásárlók, megrendelők felé.

Tovább

Kiemelt témák