Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

Áfabevallás július 1-től: a számlákat az M lapokon is értékhatár nélkül kell jelenteni

2020. július 1-től az áfatörvény alapján minden befogadott szállítói számláról, amelyre a cég áfalevonási jogát gyakorolni akarja, áfaösszeghatárra tekintet nélkül adatot kell szolgáltatni a NAV felé az M lapon, a belföldi összesítő jelentésben. Ezzel már nem csak a kiállított számlák, de a cégek közötti, befogadott számlák is teljeskörűen láthatóak lesznek az adóhatóság számára.

Tovább

Családokat érintő TB ellátások

A gazdasági intézkedéscsomag részeként megszületett kormányrendelet a gyed, gyes, gyet ellátásban részesülő családok jogosultsági idejét 2020. március 11-től a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbította. De ne szaladjunk ennyire előre, legyünk tisztában a felsorolt TB ellátások jogszabályi követelményeivel.

Tovább

NAV Online számla - mire kell felkészülni júliusra?

Több mint 300 ezer hazai vállalkozás közel két éve jelenti számlaadatait a NAV online számla rendszere felé. Július 1-től ez a kör tovább bővül, minden belföldi üzleti partner között kiállított számla online számla adatszolgáltatásra köteles lesz, függetlenül a számla áfaösszegétől, a jelentési értékhatár nullára csökken. A pénzügyesek rémálma lehet a beszerzésekhez kapcsolódó M-lap kötelezettség kibővülése is.

Tovább

Minden, amit a bértámogatásról tudni szeretne… (FRISSÍTETT)

Ahány cég, annyi kérdés merült fel a bértámogatás kapcsán a feltételek meghirdetése óta. A kihirdetett rendelet és a bértámogatás igényléséhez szükséges dokumentumok ismeretében egyre több kérdés tisztázódik, vagy éppen kiderülnek azok a pontok, amelyeket ellenkezőleg értelmeznek a támogatást igénylők és a hatósági szereplők. Adótanácsadóink sorra vették a felmerülő kérdéseket a gyakorlati példákat és a hatósági álláspontot is figyelembe véve összegezték a teendőket, információkat.

Tovább

Körkép: hitel- és tőkelehetőségek KKV-k számára

A koronavírus járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak kezelése érdekében a finanszírozási piacon több speciális termék is megjelent. Kicsemegéztük a mikro-, kis- és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok számára elérhető főbb hiteltermékeket és tőkeprogramokat, amelyek a finanszírozást, likviditás megőrzését, növekedést illetve távlati befektetési tervek megvalósítását hívatottak elősegíteni. Összegzésünkből tájékozódhat milyen feltételekkel, milyen célra tud most kedvező kondíciókkal forráshoz jutni.

Tovább

Beszámolók és éves adóbevallás - halasztható szeptember 30-ig. Mikor nem érdemes élni a lehetőséggel?

A szakemberek számára hosszúnak tűnő várakozás után kihirdetésre került a rendelet, amely 2020. szeptember 30-ig haladékot adott a vállalatok éves adókötelezettségeivel és a beszámoló közzétételével kapcsolatban, a koronavírus járványra tekintettel. Érdemes átgondolni mire van hatással a halasztás és mérlegelni, mi a cég számára legjobb döntés!

Tovább

Van már kedvező forrás akvizíciókhoz is - NHP Hajrá

Új, kedvező feltételek érhetők el a befektetéseket tervező cégek számára a Növekedési Hitelprogram révén. A hitelösszeg részesedésszerzésre is felhasználható, a 2020. január 1. előtt alapított cégekben korlátok nélkül, míg Nyrt.-k esetén 10 százaléknál nagyobb pakett megvásárlására.

Tovább

Módosított bértámogatás és adózási könnyítések

Kedvezőbbek a bértámogatás új feltételei, határidőkönnyítés a beszámolók és az adózás kapcsán, SZÉP-kártya változások, szocho kulcs csökkentés megerősítése. Többek között ezekről rendelkezik a legújabb, a koronavírus gazdasági hatásait enyhítő szabályozás.

Tovább

K+F kedvezmények az áprilisi gazdasági csomagban

2020. április 15-étől alkalmazhatók a gazdaságvédelmi akcióterv kutatás-fejlesztésben foglalkoztatottak munkahelyének megőrzését támogató intézkedései. A koronavírus miatti intézkedések a munkáltatóknak nyújtott bértámogatással kívánják segíteni a munkahelyek fenntartását. A bértámogatás számos szektorban működő vállalatot, így számítástechnikai és szoftverfejlesztő cégeket, gyógyszeripari, vegyipari vállalkozásokat, pénzügyi szektorban működő társaságokat és gyártó cégeket is érinthet.

Tovább

Kiemelt témák