Facebook image
Mentés

Megváltozott a BIREG szabályozás

2021. január 27-én jelent az a Kormányrendelet, melynek értelmében a BIREG kötelezettség köre szűkül! A BIREG-kötelezettség február 4-től a CEMT, illetve bilaterális engedélyekre, valamint a belföldi kabotázsra vonatkozik.

A 2021. február 4-től hatályos BIREG rendelkezések szerint az alábbi Magyarország területét érintő, Magyarország területén engedélyköteles vagy engedély birtokában végzett fuvarfeladatra, üresfutásra vonatkozó BIREG fuvarregisztrációval rendelkező gépjárművek vehetnek részt a közúti forgalomban:

  1. Díj ellenében nemzetközi közúti árutovábbítást végző, 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjármű.
  2. A saját számlás nemzetközi közúti áruszállítást végző, 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjármű. 
  3. A Magyarország területén végzett kabotázs* fuvarozást végző tehergépjármű.

BIREG - regisztrációs kötelezettség az üzembentartónál, ellenőrzési kötelezettség a feladónál, címzettnél

A BIREG kötelezettség azonban a közösségi engedély alapján végzett fuvarfeladatokra – a kabotázst kivéve – nem vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a külföldi tehergépjármű üzembentartóknak a BIREG-ben abban az esetben kell regisztrálnia, ha az adott viszonylat alapján az adott fuvarfeladatra kötelező használni a CEMT engedélyt vagy bilaterális engedélyt. Ez lényegében harmadik országból érkező, vagy országba irányuló szállítási viszonylatokat jelent.

A BIREG rendszerben az említett fuvarfeladatokat végző tehergépjármű üzembentartóinak kell regisztrálni, de engedélyellenőrzési, illetve BIREG-regisztrációs ellenőrzési kötelezettség a belföldi feladóknál és címzettnél áll fenn.

A BIREG regisztrációs kötelezettség elmulasztása esetén a tehergépjármű üzembentartók 800.000 forintos, míg az ellenőrzési kötelezettséget elmulasztó feladó vagy a címzett 300.000 forintos értékhatárig bírságolható. Az árut harmadik országból fogadó vagy oda küldő belföldi címzetteknek, illetve feladóknak tisztában kell lenniük a tehergépjármű üzembentartók BIREG-gel kapcsolatos kötelezettségeivel, annak érdekében, hogy a BIREG regisztrációs kötelezettség teljesítését ellenőrizni tudják, így elkerülve a saját bírságot.

*A kabotázs olyan szállítási, fuvarozási tevékenység, amelyet egy adott ország területén belül, de nem az adott országban honos gazdasági szereplő végez.
    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom