Facebook image
Mentés

Cégkapuhasználat, elektronikus kapcsolattartás adóügyekben 2021

A cégkapu használatára és az elektronikus kapcsolattartásra vonatkozóan számos változást figyelhettünk meg az elmúlt években. Az alábbiakban a 2021-re érvényes szabályozást és aktualitásokat gyűjtöttük össze.

Aktualitások a Cégkapu ügyintézésben

A felhasználói visszajelzések alapján az alábbi, a cégkapu-regisztrációs alkalmazást, valamint a cégkapus postafiókot érintő információk érvényesek 2021-ben:

  • Változások a cégkapumegbízottak számában

A regisztrációs kérelem kitöltésekor a korábbi egy helyett öt személyt lehet cégkapumegbízottként megadni. A meglévő cégkapumegbízottak körének bővítése adatmódosítás benyújtásával kezdeményezhető. A korábbi személyek törlésének módja nem változott, ehhez szintén adatmódosítási kérelem beküldése szükséges.

Valamennyi cégkapumegbízott azonos jogosultsággal, ill. jogkörrel rendelkezik a cégkapus postafiókra vonatkozóan. Kezelheti a beérkezett dokumentumokat, elvégezheti az ügykezelők névlistájának karbantartását és egyéb adminisztrációs teendőket, címkéket, szabályokat hozhat létre. A cégkapumegbízott eléri a postafiókhoz tartozó Napló funkciót is, amelynek segítségével lekérdezheti a dokumentumokhoz kapcsolódó adatokat (pl. letöltés, törlés),valamint a címkézési és ügykezelői adminisztrációs műveleteket.

  • Bejelentési kötelezettség

A gazdálkodó szervezeteknek a cégkapu címüket, mint hivatalos elérhetőséget, be kell jelenteniük a Rendelkezési Nyilvántartásba. Ennek előfeltétele a cégkapu tárhely szolgáltatásra történő regisztráció. Amennyiben korábban, a regisztráció során nem történt meg a cégkapucím bejelentése a Rendelkezési Nyilvántartásba, adatmódosítás benyújtásával a bejelentés pótolható.

  • Kapcsolattartás

A Cégkapuhoz tartozó kapcsolattartási e-mail címet nem a cégkapumegbízotthoz tartozó blokkban, hanem külön kiemelt részben kell megadni.

A Cégkapu ügyintézés háttere

A gazdálkodó szervezetek és az adóhatóság közötti hivatalos kapcsolattartásnak 2019. január 1-jétől adóügyekben is a Cégkapun keresztül kell zajlania.  Ebből következik, hogy a magánszemély törvényes képviselő ügyfélkapuja/KÜNY tárhelye helyébe a gazdálkodó szervezet Cégkapuja lépett. 

Ez akár könnyebbséget is jelenthet az érintetteknek, mert saját Cégkapu használata esetén nincs feltétlenül szükség az EGYKE adatlap (állandó meghatalmazás) benyújtására. A CÉGKAPU VÉLELEM alapján, az adózó nevében tett jognyilatkozatnak minősül az, ha bármely dokumentumot, nyilatkozatot a gazdálkodó szervezet Cégkapujáról küldenek be a NAV-hoz.  

Ez azt is jelenti, hogy ha valaki megnyitja a Cégkapun elhelyezett dokumentumot, azt a gazdálkodó szervezet szempontjából átvételre jogosult személynek kell tekinteni! A cégkapuhasználat beállítása a gazdálkodó kötelezettsége és felelőssége is egyben. A Cégkapu jogosultság leosztása, címkézése így kiemelt figyelmet kell, hogy kapjon az adózók részéről is.

A Cégkapu használatának alapjairól és a külföldi ügyvezetők cégkapu regisztrációjáról korábbi blogjainkban olvashat.

Keresse szakértőnket!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom