Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

Elektronikus számlázás: új szabályok és követelmények 2024-től!

A digitális kor és az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése az adózás és számlázás terén is változásokat hoz. Az Európai Bizottság 2022 decemberében javaslatot tett a Héa-irányelv módosítására az \"Áfa a digitális korban\" kezdeményezés keretében. A változtatások között a számlázásra vonatkozó szabályok jelentős módosítása is szerepel, amelyeknek egy része 2024-től léphet érvénybe. Későbbiekben pedig, az e-számlázás minden vállalkozás számára kötelezővé válik az EU-n belüli tranzakciókra.

Tovább

A legfontosabb számviteli változások 2023-ban

Az év eleji időszak minden vállalat számviteli, pénzügyi osztályán aktívan telik, hiszen ekkor zajlik az év végén életbe lépő számviteli változások és jogszabályok implementációja és a vállalat könyvelési, könyvvizsgálati rendszerébe való illesztése. Összefoglaltuk azokat a legfontosabb számviteli változásokat, melyekkel a társaságoknak tisztában kell lenniük 2023-ban.

Tovább

Iparűzési adóalap-csökkentés - Újratöltve

Az iparűzési adót csökkentő tételek közül az alvállalkozói teljesítmények mindig is a legvitatottabb területek közé tartoztak. Akkor csökkenthető ezen a jogcímen ugyanis a hipa adóalapja, ha mind a bejövő, mind a kimenő oldalon alvállalkozói szerződést kötöttek írásban a felek. Az alvállalkozói szerződés egyik legmeghatározóbb eleme pedig az eredménykötelem, ez kerül vizsgálatra az adóellenőrzések keretében is.

Tovább

A digitalizáció vonzóbbá teszi a könyvelő szakmát!

Évek óta folyamatosan fel-felbukkannak olyan cikkek, amelyekben a könyvelői szakma megszűnéséről írnak. Többnyire azt vizionálják, hogy a robotok és a digitalizáció el fogja venni a könyvelők munkáját, nem lesz szükség rájuk a jövőben. Vajon tényleg igazuk van és egy nagyreményű, egykoron divatszakma végóráinak lehetünk szemtanúi? Spoiler következik: a könyvelő szakma nincs halálra ítélve, hanem jelentősen átalakul, aminek maguk a könyvelők leszek a legnagyobb nyertesei!

Tovább

Megjelent a transzferár részletszabályokat tartalmazó rendelet

Lényegi változások nélkül jelent meg a transzferár részletszabályokat tartalmazó rendelet* , melynek tervezetét, valamint a jövőbeni transzferár adatszolgáltatási kötelezettség körét korábbi blogunkban bemutattuk. 2023-tól új adatszolgáltatási kötelezettség terheli majd az adózókat a transzferár dokumentációjuk kapcsán, ugyanis új elemként már a társasági adóbevallásban is szerepeltetni kell a kapcsolt tranzakciókkal összefüggő információkat. Az új adminisztrációs feladat mellett változik a dokumentációs értékhatár is. Az alábbiakban a végleges transzferár rendelet életbe lépésével a vállalatok számára legfontosabb változásokat és teendőket vesszük sorra.

Tovább

Iparűzési adó – több telephelyen végzett iparűzési tevékenység

2021. január 1-től megszűnt az ideiglenes jellegű iparűzési tevékenység utáni helyi adófizetési kötelezettség. A módosítás következtében pedig sok vállalkozás fellélegzett, köztük az építőipari vállalkozások is, hiszen ez azt jelenti, hogy a jövőben nem kell helyi iparűzési adót fizetniük minden egyes településen, ahol tevékenységet végeznek.

Tovább
RSM Hungary
RSM

2022-ben is folytatódott az RSM hálózat bővülése

Az RSM, a világ egyik vezető audit, adó- és tanácsadói hálózata 2022-ben 8 milliárd dollár bevételt ért el, amely 15 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A világ 120 országában tevékenykedő cégcsoport munkatársainak létszáma 10 százalékkal, 57 000 főre emelkedett.

Tovább

IFRS és nyereségadók - erre kell figyelni!

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó!

Tovább

Gyökeresen átalakul a hulladékgazdálkodás rendszere, jön az EPR-díj A vállalatoknak fél éve van a felkészülésre!

Az európai uniós hulladékgazdálkodási irányelveknek megfelelően, 2023. júliusától várhatóan jelentősen átalakulnak a magyar hulladékgazdálkodási szabályok is. A vállalatoknak a környezetvédelmi termékdíj mellett új fogalmat kell megtanulniuk, hiszen a kiterjesztett gyártó felelősség a gazdálkodók széles rétegét érinti majd. A hulladékkezelés rendszerében várható gyökeres változásokra minden érintett vállalatnak idejében érdemes felkészülni.

Tovább

Kiemelt témák