Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

Számlatömböktől az e-számláig: mi változott és mi maradt állandó a számlakiállításban?

Az elmúlt 25 évben hihetetlen mértékben felgyorsult technológiai változások nem hagyták érintetlenül a számlázás és az áfabevallás területét. Negyed évszázad alatt a teljesen megszokott számlatömböktől mára eljutottunk az e-számláig, a papír alapú, postán beadott adóbevallástól a felhő alapú adatszolgáltatásig és az elektronikus bevallásig. Sőt már csak egy lépés választ el bennünket (bár ki tudja, mekkora) az adóhatóság által készített kiajánlott áfabevallástól. Vannak dolgok, amik azonban nem változnak. Ilyen például a számlák adattartamával szembeni részletes elvárások.

Tovább

A vételárkalkuláció véglegesítése a cégértékesítések során - ismerjük meg a tranzakció zárási mechanizmusokat!

Egy tranzakció során mind az eladó, mind a vevő számára az egyik, ha nem a legmeghatározóbb döntési kérdés, a tranzakciós vételár és annak megállapítási módja. Sem eladói sem vevői oldalon nem szabad ugyanis megfeledkezni arról, hogy egy befektetői - indikatív - ajánlatban megadott „árazás” még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a cégérték egyenlő lesz a ténylegesen kifizetett vételárral a tranzakció pénzügyi zárásakor. A tranzakciós megállapodás aláírásakor, és amennyiben az aláírás és tranzakció zárása nem ugyanarra a napra esik, a felek csak becsült pénzügyi számok alapján tudják kalkulálni a végleges vételárat. Erre a kalkulációra több zárási mechanizmus is létezik.

Tovább

Amikor a szabadságnak ára van – avagy nézzünk kicsit a munka törvénykönyvének tervezett módosításai mögé!

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) november elején nyújtotta be a foglalkoztatási tárgyú jogszabályok módosítását célzó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek melynek elfogadása esetén 2023. január 1-jével a több új szabállyal bővül és jelentősen változik a munka törvénykönyve. Az alábbiakban a törvénytervezet szabadságra vonatkozó pontjait vizsgáltuk meg, amelyek bár elsőre pozitív változásnak tűnnek, ugyanakkor kellemetlen meglepetést is rejthetnek a mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára.

Tovább

Kaphat-e euróban munkabért egy munkavállaló?

Egyre gyakrabban merül fel a kérdés a munkáltatók és munkavállalók részéről, hogy vajon fizethető-e a munkabér euróban? Vagy esetleg az euróban kifejezett munkabér, a kifizetés napján érvényes MNB árfolyamon forintra átszámítva kifizethető?

Tovább

Elektronikus számla és archiválás – mi van a papírhegyen túl?

Most már biztosra vehető, hogy a pandémia nem csak felgyorsította a digitalizációt és automatizációt a vállalkozások életében, de átformálta az üzletviteli folyamatokat is. Az adminisztráció átalakításának kezdő lépését jelentheti az áttérés az elektronikus számlázásra. Egyre több társaság preferálja az érintésmentes fizetést és a nem papíralapú számlázást, ezért olyan e-számla megoldást keres, amely kompatibilis a távmunkával, automatizálja belső folyamatait és növeli a hatékonyságot is.

Tovább

Mikor érdemes devizás könyvelést és adózást választania egy cégnek?

Az elmúlt időszakban tapasztalható forint árfolyamváltozás markáns hatást gyakorol a társaságok működésére és eredményességére. Jelenleg a hazai cégek alig fél százaléka vezeti devizában könyvelését, pedig azoknál a vállalatoknál, amelyeknél a tranzakciók jelentős része nem forintalapú, vagy jelentős összegű deviza-tranzakciókat hajtanak végre, indokolt lehet a könyvelés vagy akár az adófizetés devizanemének megváltoztatása. A devizás TAO és HIPA adófizetéshez pedig december 1-ig már lépéseket is kell tennie a cégnek!

Tovább

Őszi adóváltozások 2022 – összefoglaltuk az új adócsomag legfontosabb részleteit

Október 18-án számos adónemet érintő adótörvény-változást tartalmazó javaslatcsomagot ismerhettünk meg, melyek jelentős módosítást tartalmaznak többek között a társasági adóval és a tartós befektetési számlával kapcsolatban, ugyanakkor az adminisztráció könnyítése, az adókötelezettségek egyszerűsítése irányába is mutatnak. Összefoglaltuk, melyek azok a fő adónemek, melyekben változásokra kell számítania az adózóknak.

Tovább

Több tízezer vállalkozás szűnhetett meg a KATA módosítás miatt

Az Opten adatai szerint augusztus-szeptemberben komoly végelszámolási hullám indult a társas vállalkozások körében, a két hónapban együttesen már 50 ezerrel több vállalkozás lépett a megszűnés útjára, ez több mint tízszerese a megszokott volumennek! Az átalányadózást választók már kaptak adminisztrációs könnyítést, melyet akár továbbiak is követhetnek.

Tovább

Kiemelt témák