Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

Esettanulmány: Az objektív körülmények szerepe az áfalevonási jog megtagadása kapcsán

Az RSM Hungary Zrt. adóképviseleti csapata ismét sikerrel képviselte egyik ügyfelét az adóhatósággal szemben. Mind a Fővárosi Törvényszék előtti eljárásban, mind a Kúria a felülvizsgálati eljárásában az RSM által képviselt Társaság javára billent a mérleg nyelve. Az alábbi bejegyzésünkben az objektív körülmények áfalevonási jogra gyakorolt hatását és az ezzel kapcsolatos jogértelmezéseket mutatjuk be a jogesetünkön keresztül.

Tovább

Mi változik 2023-tól a bérszámfejtésben?

Az év eleje a cégek bérszámfejtési területén mindig az ellenőrzéssel és a jogszabályi változások áttekintésével indul. Még 2022 decemberében is jelentős, a bérszámfejtést is befolyásoló változások láttak napvilágot. Ezért - a teljesség igénye nélkül - összefoglaltuk, hogy a vállalatoknak, a munkáltatóknak milyen, 2023 januárjától érvényben levő változásokkal kell tisztában lenniük, a bérszámfejtéshez kapcsolódó adózás - szja, szocho – egészségbiztosítás, béren kívüli juttatások és minimálbér tekintetében.

Tovább

Mire kell figyelni a munkáltatóknak az Mt. 2023. január 1-jei változása kapcsán?

A Magyar Közlöny 2022. december 21-i számában jelentek meg a Munka Törvénykönyve (Mt.) 2023. január 1-jén hatályba lépő új szabályai, így került egy kis újévi adminisztrációs tennivaló is a munkáltatók, bérszámfejtők és munkajogászok karácsonyfája alá. Az alábbiakban a munkáltatók szempontjából legfontosabb Mt. változásokat foglaltuk össze.

Tovább

Minimálbér, garantált bérminimum 2023

Megszületett és bejelentésre került a 2023. évi minimálbér és garantált bérminimum összege. 2023-ra 16 százalékos minimálbér és 14 százalékos garantált bérminimum emeléssel kell tervezni a teljes munkaidőben dolgozók fizetése esetében.

Tovább

Ezekről a transzferár adatokról kell jelenteni a társasági adóbevallásban

Már elérhető a transzferár rendelet módosításának tervezete, amely részletesen felsorolja, hogy a transzferár dokumentációhoz kapcsolódóan milyen adatokat kell majd feltüntetni a társasági adóbevallásban 2023-tól. Az új adminisztrációs feladat mellett várhatóan változik a dokumentációs értékhatár is, csökkenhet a dokumentálandó ügyletek száma.

Tovább

5 + 1 legnépszerűbb béren kívüli juttatás - Tippek a dolgozói elkötelezettségért

Év vége közeledtével a legtöbb nagyvállalat HR szakembere elgondolkodik azon, hogy szükség van-e a juttatási rendszer újragondolására. Az adótörvény esetleges változásai mellett, a munkavállalói igényeket is figyelembe vevő béren kívüli juttatások költséghatékony megoldásai lehetnek a munkavállalói elköteleződés javításának. Összefoglalónkban megvizsgáltuk melyek most a leginkább népszerű és adózási szempontból is előnyös béren kívüli juttatási formák.

Tovább

Újabb feladatokat ró a munkáltatókra a Munka törvénykönyvének tervezett változása

Korábbi blogunkban már beszámoltunk arról, hogy küszöbön áll a Munka Törvénykönyvének újabb módosítása, mely javaslatcsomag jelenleg is a Parlament előtt van. A javaslat szövege alapján már viszonylag pontos képet kaphatunk a lehetséges változásokról, melyek jelentős része az uniós irányelvek átvételének kötelezettségéből fakad. Mostani bejegyzésünkben azt vizsgáljuk meg, hogy a tervezett törvénymódosítás milyen további kötelezettségeket ró a munkaadókra, amit röviden két szóval tudnánk leírni: alkalmazkodás és adminisztráció!

Tovább

Gyülekező felhők a magántőkealapok piacán

Bár a magántőkealapok továbbra is meghatározó szereplői a globális pénzpiacoknak, a jelenleg uralkodó pénzügyi és makrogazdasági hatások, néhány sötétebb felhőt is sodorhatnak a szereplők fölé. A befektetők ezért kénytelenek lesznek az eddig jól bevált stratégiai irányokon módosítani, hogy a korábbian tapasztalt hozamokat elérjék, vagy legalább megközelítsék.

Tovább

Kiemelt témák