Facebook image
Mentés

A kötelező visszaváltási rendszer (DRS) és az áfa

2024. január 1-től bevezetésre kerül a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere, a DRS. A kötelező visszaváltási díjas rendszer feladatokat ró mind a gyártókra, mind a forgalmazókra, valamint a DRS bevezetése miatt a nyári adócsomag az Áfa törvényt is módosította 2024. január 1-i hatállyal. Az alábbi blogunkban bemutatjuk, melyek az új DRS rendszer legfontosabb, áfát érintő hatásai.

A kötelező visszaváltási díjas rendszer hatása az áfára

A DRS, (azaz Deposit Return System) a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere, Magyarországon 2024. január 1-től kerül bevezetésre. A 450/2023. (X. 4.) Korm.rendelettel szabályozott,  kötelező visszaváltási rendszer legfontosabb részleteit, valamint az érintett termékek és társaságok körét előző blogbejegyzésünkben taglaltuk. 

A kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere (DRS) bevezetése miatt a nyári adócsomag az Áfa törvényt is módosította, 2024. január 1-i hatállyal. 

A DRS – rendszer alapján a legfontosabb áfa és áfa adóalap változások:

  1. Az áfa rendszerében a visszaváltási díj nem része az adóalapnak, azaz nem növeli az értékesítés adóalapját, így a fizetendő adót sem. A visszaváltási díjat a számlán külön tételként kell feltüntetni. (A DRS-díj a gyártótól a forgalmazónak kiállított, és a forgalmazó által a fogyasztónak kiállított számlán is szerepel majd, tehát végigmegy az értékesítési láncon.)
  2. Bár a visszaváltási díj nem része az adóalapnak, a naptári év utolsó napján a még vissza nem váltott termékekre jutó visszaváltási díj adóalapot képez a kötelezően visszaváltási díjas rendszert működtető MOHU-nál.
  3. Fontos azonban, hogy a DRS alá nem tartozó betétdíjas termékek forgalmazása változatlan formában megmarad, azaz a betétdíj (göngyöleg) értékesítése továbbra is áfa alapot képez, és visszaváltáskor kell az utólagos adóalap csökkentés szabályai szerint az áfát rendezni.

Adótanácsadó segítségét kérem

5+1 kérdés a kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszerével (DRS)kapcsolatban 

1. Milyen termékek után kell fizetni a kötelező visszaváltási díjat?

A kötelező visszaváltási DRS-díj a közvetlen nem újrahasználható vagy újrahasználható fogyasztásra kész vagy koncentrátum, 0,1-3 l-es űrtartalmú műanyag, fém, és üveg csomagolásokat érinti (a tej és tejalapú italtermékek kivételével).

2. Kik érintettek a kötelező visszaváltási rendszerben?

A DRS megkülönbözteti 

  • a gyártókat, 
  • a koncessziós társaságot (MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.), 
  • a forgalmazókat, 
  • és a végfelhasználókat. 

3. Hogyan készülhetnek föl a DRS rendszerre a gyártók és a forgalmazók?

Az új rendszer feladatokat ró mind a gyártókra, mind a forgalmazókra, és fontos, hogy erre időben felkészüljenek. Javasoljuk a vállalkozások számára szakértők segítségével megvizsgálni, hogy

  • gyártónak vagy forgalmazónak minősülnek-e?
  • kell-e regisztrálniuk a MOHU-nál?
  • vonatkozik-e rájuk a november 15-ei határidős kötelező termékregisztráció?
  • kötelező-e visszaváltó automatát működtetniük?
  • felkészült-e a számlázási rendszerük a visszaváltási díj kezelésére és az utalványok beváltására? 

4. Mennyi lesz a kötelező visszaváltási díj?

A nem újrahasználható (egyszerhasználatos) termékek tekintetében a visszaváltási díj 50 forint lesz, az újrahasználható termékek esetében a gyártó határozza meg az összeget. A gyártónak és a forgalmazónak is speciális kötelezettségeket ír elő a jogszabály a visszaváltási díjas rendszer üzemeltetéséhez kapcsolódóan, például a visszaváltásban résztvevő termékeket regisztrálni és auditáltatni kell a MOHU-nál. Ennek határideje a 2024. január 1-jétől is forgalmazott termékek esetében 2023. november 15-e! 

5. Hogyan kapják vissza a fogyasztók a visszaváltási díjat?

A lakosság (végfelhasználó) alapvetően akkor fogja tudni visszakapni a termékek árán felül megfizetett visszaváltási díjat, ha a termékeket a visszaváltási pontokon leadja. A visszaváltásnak több módja is lehet: közvetlen utalás bankszámlára, utalvány, de a tervek között szerepel az a lehetőség is, hogy jótékony célra lehessen felajánlani a visszaváltási díjat. 

6. Hol lehet majd a visszaváltási díjat termékeket visszaváltani?

A visszaváltás kapcsán bizonyos üzletekben (400 nm-nél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszert árusító üzletek) kötelezően visszaváltó automata létesítését írja elő a jogszabály. Az automatával történő visszaváltás mellett a másik lehetőség a termékek manuális visszaváltása a visszaváltó helyeken. A DRS rendszer és a visszaváltás legfontosabb szabályait előző blogbejegyzésünkben foglaltuk össze.

DRS-szakértő segítségét kérem

Tekintettel arra, hogy a 450/2023. (X. 4.) Korm. rendelet 2023. október 4-én jelent meg a Magyar Közlönyben, álláspontunk szerint várhatóak még pontosítások a részletszabályok kapcsán. 

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom