Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

RSM Hungary
Áfa

Áfa visszaszerzése a NAV-tól 2021-ben

Egy követelés behajthatatlansága adóalanyok közötti ügyleteken túlmenően cég és fogyasztó közötti tranzakciókban is felmerülhet, ekkor az áfa finanszírozása is problémát jelent. Előfordulhat az is, hogy az adóalany vevő fizetett ugyan, de az értékesítő fél mégsem kapta meg az ellenértéket, ezért nála marad az áfa finanszírozásának terhe.

Tovább

Munkaügyi ellenőrzések helyett foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzések

Az idei év változást hozott a munkaügyi ellenőrzés területét érintően is. A munkaügyi hatóságok szerepét a foglalkoztatás-felügyeleti hatóságok vették át 2021. március elsejétől, így a munkaügyi ellenőrzés helyébe a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági ellenőrzés lépett. A munkáltatók a korábbi munkaügyi ellenőrzések helyett foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzésre számíthatnak.

Tovább

A fiatalok foglalkoztatását ösztönző adókedvezmények

A koronavírus-járvány kihívás elé állította a hazai gazdaságot, hatással van a fiatalok megélhetésére is. Ugyanakkor az adórendszeren belüli és kívüli ösztönzők is támogatják a fiatalok munkaerőpiaci helyzetének javítását. Összeszedtük mivel számolhatnak a foglalkoztatók, fiatal munkavállalók.

Tovább

Módosult az építőipari termékek kivitelére vonatkozó rendelet

Bő két hét után módosult az építőipari ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek kivitelére vonatkozó Kormányrendelet. Kikerült hat fémtermék és bekerült egy fémtermékkör és egy jelentős faárukör a bejelentésre kötelezett listába.

Tovább

GDPR – a kötelező felülvizsgálatok határideje is eljött

2018. május 25-étől alkalmazandó kötelezően az átfogó európai GDPR szabályozás, amely elsősorban a kiszabható maximális bírságtételeivel borzolta a kedélyeket. Az Infotörvény ráadásul rendszeres, háromévenkénti adatvédelmi felülvizsgálati kötelezettséget is előír!

Tovább

Kriptovaluta öröklése és adózása

Csak két dolog biztos a világon az adók és a halál. A régi bölcsességnek a közel egy évtizede megjelent kriptoeszközök különös aktualitást adnak, nem csak működésük és adózásuk de öröklésük is speciális.

Tovább

OSS vagy IOSS? A nemzetközi webshop értékesítés új szabályai

A 2021. július 1-jén induló OSS/IOSS, vagyis a One Stop Shop/ Import One Stop Shop egyablakos rendszer segítséget nyújt a webáruházak számára abban, hogy ne kelljen áfaregisztrációt elvégezniük és adóbevallást benyújtaniuk külön-külön minden értékesítéssel érintett tagállamban.

Tovább

Kiemelt témák