Facebook image
Mentés

Kereskedelmi korlátozások az orosz-ukrán háború következtében

Az orosz-ukrán háború szinte teljes mértékben megbénította az érintett térség kereskedelmi forgalmát. Vámszakérőink összegezték a legfontosabb, kereskedelmet érintő információkat.

Az aktuális helyzetben az alábbiakat javasolt szem előtt tartani: 

  • Az Ukrajnát érintő kereskedelmi áruforgalom gyakorlatilag nem működik.
  • Az Ukrajnán átvezető tranzit útvonalak szintén nem használhatók, ezért célszerű a korábban ezen területeken áthalódó kereskedelmi forgalomnak új alternatív útvonalakat keresni. Várhatóan az Ukrajnától délre fekvő, a török térséget érintő területek forgalma nőni fog, ez a régió jelenthet alternatívát minden érintett számára.
  • A háborús helyzetre tekintettel az EU, valamint a tagállami hatóságok is behozatali és kiviteli korlátozásokat rendeltek el, egyrészt Ukrajna, valamint Oroszország vonatkozásában. 

A kiviteli vagy behozatali tilalmakról a TARIC rendszer nyújt információt 

A rendelkezések nagy számára tekintettel nehéz eligazodni abban, hogy mely árukra vonatkoznak kiviteli vagy behozatali tilalmak. Tekintettel arra, hogy az EU aktuális rendelkezéseit átvezetik az EU árubesorolását tartalmazó Kombinált Nomenklatúrán, ezért a TARIC rendszer használatával lehet a legegyszerűbben megállapítani azt, hogy egy termékre vonatkozik-e kiviteli vagy behozatali korlátozás.

  • A gyakorlatban az interneten ingyenesen elérhető a TARIC Web felület (https://kkk.nav.gov.hu/eles/1/taricweb/),melyen a keresett termék megnevezése vagy tarifaszáma (KN kód) alapján beazonosítható, hogy az adott termékhez milyen kereskedelem politikai intézkedés kapcsolódik („Tarifa információ lekérdezés” menüpont).

  • A kettős felhasználású termékek (polgári és katonai célra egyaránt alkalmas) forgalmára normál körülmények között korábban is engedélyre volt szükség. Ugyanakkor 2022. február 28-től tilos a kettős felhasználású termékek Magyarországról Oroszországba történő kivitele. A korábban kiadott engedélyeket a BFKH Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály Exportellenőrzési Osztály visszavonta. Az ide vonatkozó szabályokat a TARIC rendszer szintén tartalmazza. 
  • A kiviteli tilalom szabályrendszere gyakran változik, ezért a legaktuálisabb információk a fentiekben már említett export ellenőrzési hatóság elérhetőségein találhatók.
  • Folyamatos a segélyszállítmányok kiléptetése Ukrajnába. A segélyszállítmányok kiléptetését jelentősen meggyorsíthatja, amennyiben az adományozó arról árulistát készít, mely tartalmazza az áruk kereskedelmi megnevezését, valamint a szállítmányt adományozó levél is kíséri jelezve benne, hogy ki-kinek adományozza az árukat.
  • Gyakorlati tapasztalatok szerint a legcélszerűbb az adományokat valamely segélyszervezeten keresztül Ukrajnába juttatni, ugyanis ez a megoldás teszi lehetővé a leghatékonyabb kiléptetést. 

keresse szakértőinket!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom