Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

Szigorúbb adóellenőrzések, magasabb mulasztási bírságok

Augusztus 1-jétől módosulnak az adózás rendjéről szóló törvény mulasztási bírságot tartalmazó rendelkezései. A Kormány az orosz-ukrán háborúra hivatkozva megduplázza a mulasztási bírság általános tényállásához, a be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásához, valamint a számla-, nyugtakibocsátási, illetve az iratmegőrzési kötelezettség elmulasztásához kapcsolódó szankció mértékét.

Tovább

A válóperes ügyvéd válaszol – Házassági szerződés 1.

A családjogi kérdéseket feldolgozó blogsorozatunkban a házasság és annak megromlása, a válás, a válóper, vagyonjogi kérdések és a gyermekelhelyezés témaköreiben segítünk eligazodni. Dr. Bagi Éva válóperes ügyvédünk most a házassági vagyonjogi szerződéssel kapcsolatos kérdésekre adja meg a választ.

Tovább

Adóelőleg mérséklés - most éri meg élni vele!

Abban az esetben, ha egy társaság árbevétele visszaesik, gondot okozhat a korábbi évek eredménye alapján meghatározott adóelőleg megfizetése. A fizetési nehézség kezelésére nagy segítséget nyújthat, az adóelőlegkötelezettség mérséklése, ami az adóhatóságtól kérhető. Hogyan, milyen feltételekkel kérhető az adóelőleg mérséklése?

Tovább

Hogyan hat a befektetésekre az új szocho adóteher? Frissítés!

A Magyar Közlönyben 2023. május 31-én megjelent 205/2023. (V. 31.) Kormányrendelet alapján 2023. július 1-sejétől az Szja törvény szerint kamatjövedelmet – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével – a 15% személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli a 424/2022. (X. 28.) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt. A jelenlegi tervek szerint 2023. november 26-ig tart a veszélyhelyzet, de nem lehet kizárni, hogy annak időtartamát újra meghosszabbítják

Tovább

VIDA – egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor HÉA (ViDA) egyik pillérével. Mivel a javaslatcsomag elfogadásához egyhangú szavazás szükséges, most sem született végső megállapodás a ViDA-ról, valamint a digitális jelentési követelményekről és az egységes EU-s HÉA-regisztrációról sem.

Tovább

Utolsó perces módosítás a DRS rendszerben – örülhetnek-e a prémium italforgalmazók?

Végéhez ér a kötelező visszaváltási rendszer, a DRS bevezetése. 2024. június 30-ig a kötelező visszaváltási díjas termékek a régi szabályok szerint is forgalomba hozhatóak, ezt követően azonban már csak a DRS rendszerbe tartozó termékek kerülhetnek a boltokba. A finishben a jogalkotó még módosított a DRS-ben érintett termékek körén, ebből adódóan, bizonyos feltételek mellett, többek között a nagyértékű prémium italokra nem kell majd alkalmazni a DRS rendszert.

Tovább

IFRS 18 – Új fejezet a beszámolókészítésben

Az IFRS 18 standard jelentős változást jelent az IFRS szabályrendszerét használó vállalkozások pénzügyi teljesítményének megjelenítésében. Az IFRS standardokban érintett társaságok, a jövőben egy új struktúra szerint kötelesek összeállítani beszámolóikat, annak érdekében, hogy a vállalkozások pénzügyi teljesítményei összehasonlíthatóbbá váljanak.

Tovább

NIS2 és a kockázatkezelés

A kiberbiztonság kérdése kiemelkedő jelentőséggel bír a digitális kor új kihívásai között. Az Európai Unió NIS2 irányelve egy olyan szabályozási keretet hoz létre, amely az információbiztonság növelésével kívánja védeni az EU digitális infrastruktúráját. A NIS2 nem csupán egy újabb bürokratikus akadály, hanem egy lehetőség a vállalatok számára, hogy felülvizsgálják és megerősítsék az IT kockázatkezelési stratégiáikat. Hogyan segítheti a helyes kockázatmendedzsment a NIS2 felkészülést?

Tovább

Kiemelt témák