Facebook image
Mentés

UK adózók magyar ÁFA érintettsége

Az egyesült királyságbeli gazdálkodók 2021 óta már nem az EU ÁFA-törvények szerint adóznak, így a magyar adókötelezettségeikre is más előírások vonatkoznak. Hogyan értelmezhető az Áfa-törvény ebben az új helyzetben, és melyek a Brexit óta eltelt időszak tapasztalatai? Az alábbi blogunkban összefoglaltuk az áfa szempontjából legfontosabb változásokat.

Egyesült Királyság, mint harmadik ország

Az EU tagság megszűnésével, 2021. január 1-jétől az Egyesült Királyságot már ún. „harmadik országként” kell kezelni. 

Ezért az Áfa-törvény szerint kötelező pénzügyi képviselő megbízása: a UK illetőségű adóalanyoknak:

  • ha Magyarországon gazdasági céllal nem telepedtek le, 
  • de a magyar ügyleteikre vonatkozóan adófizetési kötelezettségük keletkezik. 

Mit eredményezett a BREXIT az áfa-szabályozás szempontjából?

A határokon átnyúló termékértékesítésekre és árumozgásra vonatkozó szabályok alkalmazása helyett a BREXIT után az importra és az exportra vonatkozó hozzáadottérték-adó (héa, Magyarországon: áfa) szabályok vonatkoznak az Unió és az Egyesült Királyság közötti termékértékesítésekre és árumozgásokra. 

Ez azt jelenti, hogy az EU-ba hozott vagy az Egyesült Királyságba szállítandó áruk vámfelügyelet alá esnek és vámellenőrzés alá vonhatók.  

Hogyan alakul az adófizetés EU-import esetén?

Adófizetés EU-export esetén

  • az áruk mentesülnek a héa alól, ha az Unión kívüli rendeltetési helyre adják fel vagy szállítják el őket
  • az exportált áruk értékesítőjének bizonyítania kell, hogy az áruk elhagyták az Unió területét.

A lényeg a részletekben rejlik

A BREXIT óta eltelt időszakban számos változáshoz kellett alkalmazkodniuk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek egyesült királyságbeli partnerekkel állnak üzleti kapcsolatban. Különösen igaz ez a termékértékesítések kapcsán, mivel az Egyesült Királyságban nem alkalmazhatóak a korábban megszokott módon a speciális, uniós egyszerűsítések, például a háromszögügyletre vagy vevői készletre vonatkozó sémák, valamint a külföldi áfa visszaigénylésekkel kapcsolatban sem az uniós, hanem a harmadik országokra érvényben lévő eljárással lehet az áfát visszakérni.

Változtak a számlázásra vonatkozó szabályok is, hiszen az Unióból való kilépéssel már nem alkalmazhatók a „GB”-kezdetű közösségi adószámok, a számlákon sem tüntethetők fel a közösségi adószámok, és a ’65-ös áfa bevallásban is a harmadik országos ügyletekre vonatkozó sorokban kell ezeket az ügyleteket jelenteni. Nem szerepeltethetők ezen tételek az ’A60-as összesítő jelentésben sem. 

Keresse adószakértőinket!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom