Facebook image

Összesen 176 bejegyzés

Szabadság számítás újratöltve 2.0

A kormány ismételten módosítaná ugyanis a Munka törvénykönyvét; pénteken közzétett javaslata eltörölné a távolléti díj jelenlegi számítási módszerét. Ezzel egy a szakmát alaposan felkavaró vita végére kerülhet pont.

Tovább

Bérelemek és bérpótlékok 2013-ban

Az új Munka törvénykönyve (Mt.) valamint az alaptörvény felhatalmazása alapján a 390/2012. (XII.20.) Kormányrendelet megállapította a 2013. évre vonatkozó minimálbér és a garantált bérminimum összegét.

Tovább

Munka törvénykönyve: 2013. január 1-jétől hatályos változások

A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény rendelkezéseinek többsége már hatályba lépett, azonban az Mt. munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásra, a szabadságra és annak kiadására, valamint a távolléti díjra vonatkozó szabályok csak most, 2013. január 1-jén léptek hatályba. Jelen bejegyzésemben a legfontosabb idei változásokat foglalom össze.

Tovább

Távolléti díj: újabb módosítás a láthatáron

Ahogy arról blogunkon korábban már beszámoltunk, heves vitát gerjesztett a távolléti díj számításának új módja, amelynek eredményeként előfordulhatott, hogy a munkavállalóknak a havi bérétől eltérő összeget kellett volna számfejteni a szabadságuk idejére.

Tovább

Távolléti díj: programozott trükközés?

Parázs vitát gerjesztettek a múlt héten a távolléti díj szabályozásával kapcsolatos legfrissebb fejlemények. Mint ismert, január 1-je óta a szabadság idejére járó távolléti díjat az alapbér alapján, egy egyszerű osztószám segítségével kell meghatározni. Ám e kalkuláció eltér a ledolgozott munkanapokra jutó munkabér számításától, így könnyen megtörténhet, hogy egy pihentető július után a munkavállaló bankszámlája a megszokottnál kisebb összeggel hízik a havi fizetés megérkezésekor.

Tovább

Az idén is sok hosszú hétvégén pihenhetünk

Épp hogy csak túl vagyunk az első teljes munkahéten, amikor az év végi hosszú pihenés után próbáltuk újra felvenni a munkahelyi ritmust, mégis sokan már a következő hosszú hétvégét várják. Nézzük, hogyan alakulnak az ünnep- és pihenőnapok 2013-ban!

Tovább

Kiemelt témák