Facebook image

Összesen 176 bejegyzés

Alkalmi munkavállalók: egyszerűsítés a munka világában

A nyári hónapokban nagyobb az igény az ún. egyszerűsített foglalkoztatás szabályai szerinti foglalkoztatottakra, akiket a köznyelvben csak „alkalmi munkavállalókként” aposztrofálnak. Bár a nevéből is adódóan a foglalkoztatás szabályai egyszerűbbek az általánostól, mégis van néhány dolog, amivel nem árt tisztában lenni, ha élni szeretnénk ezen foglalkoztatási forma alkalmazásával.

Tovább

Régi-új szabályok a várandós nők munkajogi védelmében

Tájékoztató jelleggel már kedd óta elérhető az Alkotmánybíróság honlapján az a határozat, amely kimondja, hogy alaptörvény-ellenes, hogy a munkavállalónak a várandósságáról, illetve az emberi reprodukciós eljárás megkezdéséről a munkáltatót a felmondás közlését megelőzően értesítenie kell annak érdekében, hogy rá a felmondási tilalom szabályai vonatkozzanak.

Tovább

A külföldi munkavállalás esetén hol kell megfizetni az egészségügyi járulékot?

Szűkös hazai és a vonzó külföldi lehetőségek állnak azon munkavállalók döntésének a háttérben, akik úgy döntenek, hogy külföldön folytatják munkájukat. S egyre gyakrabban bukkan fel a külföldre távozás motívumaként a hosszú távú öngondoskodás. A gazdasági fejlődés beindulásának folyamatos jövőbe tolódása, a nyugdíjrendszer problémái csak pár oka annak, hogy a 40-es korosztályból miért vállalnak egyre többen külföldön munkát. A30-as korosztály bár még nem gondolkodik ennyire előre, ők azért döntenek a külföldi munkavállalás mellett, mert itthon vagy nem tudnak elhelyezkedni, vagy magasabb jövedelmet szeretnének.

Tovább

Jogosultság egészségügyi szolgáltatásra

Számos esetben merülhet fel bennünk, hogy vajon automatikusan jogosultak vagyunk-e orvosi ellátásra, például ha már elvégeztük az egyetemet és még nem találtunk munkát, vagy ha megszűnt a munkaviszonyunk és munkanélküli ellátásra sem vagyunk jogosultak. Érdemes tehát tisztában lenni azzal, hogy milyen esetekben és meddig illet meg minket teljes körűen az egészségügyi szolgáltatás és mikor kell bejelentenünk járulék-fizetési kötelezettségünket az adóhivatal felé.

Tovább

Amit a fizetés nélküli szabadságról tudni érdemes!

Milyen lehetősége van a munkavállalónak, ha fizetés nélküli szabadságot szeretne igénybe venni? Mikor köteles a munkáltató azt engedélyezni és mikor dönthet róla mérlegelési jogkörében? Ezek és az ezekhez hasonló kérdések merülhetnek fel a munkavállaló és a munkáltató fejében, amikor a munkavállaló jelzi igényét egy esetleges fizetés nélküli szabadságra.

Tovább

Kiemelt témák