Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

Magánszemélyek jövedelemadó-bevallása

A NAV idén bevezetett újdonságai között szerepel, hogy azoknak a magánszemélyeknek, akik nem kértek munkáltatói adóbevallást, vagy munkáltatójuk valamilyen okból ezt nem vállalta, az Adóhatóság automatikusan elkészíti SZJA-bevallási tervezetét. Az alábbi ábrán áttekinthetőek a bevallásokkal kapcsolatos határidők és tennivalók, kattintson a képre.

Tovább

Rejtett gazdaság - hogyan ellenőriz a NAV 2017-ben?

A NAV 2017. évi ellenőrzési irányelvének fontos része a rejtett gazdaság feltárására irányuló ellenőrzések köre. Az adóhatósági vizsgálatok egyszerre kívánják előremozdítani a gazdaság fehérítését, az adócsalások visszaszorítását, az önkéntes jogkövetést és az adómorál javítását. Nagy szerep jut ebben a digitális platformokról érkező adatok vizsgálatának, de a foglalkoztatáshoz, jövedéki termékekhez és a vagyoni típusú adókötelezettségek teljesítéséhez fűződő ellenőrzéseknek is.

Tovább

Hogyan ellenőriz a NAV 2017-ben?

A NAV az elmúlt napokban tette közzé a 2017. évre szóló ellenőrzési feladatainak végrehajtásához kapcsolódó ellenőrzési irányokról szóló tájékoztatóját, érdemes elmélyedni a részletekben!

Tovább

Adózói minősítés – ne csússzon át a kockázatos körbe!

Nagy várakozás előzi meg a 2016. évi negyedik negyedéves adózói minősítések pontos számainak nyilvánosságra hozatalát. A tavaly januárban bevezetett újszerű minősítési rendszer elsősorban az adóellenőrzések során meghatározó fontosságú mind az adóhatóság, mind pedig a vállalkozások számára.

Tovább

A kockázatelemzés fejlődésének hatása az áfaellenőrzésekre

Az elmúlt évtized adóigazgatási célkitűzései között a gazdaság kifehérítése, az adócsalások számának visszaszorítása mindig kiemelt prioritást élvezett. A 2004-es EU-csatlakozásunkat követően az általános forgalmi adóban megjelenő visszaélések egyre jelentősebb károkat okoztak az állami költségvetésnek.

Tovább

Felkészülten kell várni a vám- és jövedéki ellenőrzéseket!

Az új jövedéki törvény áprilisban lép életbe, így aktuális végiggondolni, hogy a változó jogszabályi környezetben az e tevékenységet végzők tudása, felkészültsége megfelelő-e. A vám- és jövedéki területeken dolgozóknak speciális felkészítésre is szükségük lehet, annak érdekében, hogy egy esetleges vámellenőrzést vagy jövedéki ellenőrzést magabiztosan tudjanak kezelni.

Tovább

Az általános forgalmi adó 2017. évi változásai

2017. január 1-től 5 százalékos adókulccsal adózik a baromfihús, a friss vagy hűtött madártojás, a friss tej, továbbá 18 százalékos adókulcs vonatkozik az SZJ 55.30.1 alá tartozó étkezőhelyi vendéglátás keretében történő étel- és helyben készült, nem alkoholos italfogyasztásra, az internethasználattal kapcsolatos szolgáltatásokra, valamint továbbra is ide tartoznak a – a friss tejen kívüli – tej és tejtermékek.

Tovább

Kiemelt témák