Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

Költségátterhelések és áfa

Jelentős a cégen, cégcsoporton belül az átterhelendő költségek volumene? Mivel ezek a cég áfa pozíciójára is hatással vannak, fontos a költségek helyes kezelése. Az áfa szempontból jó gyakorlat kialakítása már a kezdetektől fontos, de az áfakockázatok akkor is csökkenthetők, ha a cég menet közben módosít költség-átterhelési rendszerén.

Tovább

Miért lesz áfakockázata egy rutinszerű év végi transzferár-korrekciónak?

Egy többtagú cégstruktúrában, anya-leányvállalati kapcsolatban fontos a szerepe a belső ügyletek elszámolásának. Ezen kapcsolt vállalkozások esetében az adóhatóság figyelemmel kíséri, hogy milyen árazás/ellenérték mellett valósul meg a nem független felek között a termék- vagy szolgáltatásértékesítés és milyen áfavonzatok kapcsolódnak ezekhez. Különösen igaz ez az év végi transzferár-korrekciókra.

Tovább

Adó és vámeljárások - túl magas a cégek terhe

Vámfelmérésünk eredménye azt mutatja, a vám- és adókötelezettségekhez kapcsolódó szankciók és jogorvoslati költségek túlzott terheket rónak a cégekre. A jogorvoslati illetékek mellett a pótlólagosan kiszabott vám- és adóterhet, valamint a bírság összegét is a jogerős határozat előtt kell befizetni. A bírság pedig a vitatott összeg 2-5-szörösét is kiteheti. Ez egyrészt túlzott mértékben visszatarthatja a cégeket a jogorvoslattól, másrészt túl nagy anyagi terhet ró a gazdálkodókra.

Tovább

ECJ: Javítandó a magyar adóhatóság fordított adózási gyakorlata

Az uniós bírák egy újabb magyar ügy kapcsán kérdőjelezték meg a fordított adózással kapcsolatos eljárásaink jogosságát. A jelenlegi gyakorlat szerint ugyanis a magyar adóhivatal akkor is megtagadja a levonási jogot, illetve bírságot szab ki áfahiány címén, ha a költségvetést nem érte kár, mivel az áfa a másik fél által megfizetésre került. A döntés utat nyit a cégek adóvisszatérítési igényei előtt, amennyiben a másik érintett fizetésképtelen, közvetlenül az adóhatósághoz fordulhatnak áfavisszatérítésük kapcsán.

Tovább

Reklámadó update

Tegnap este kihirdetésre került a reklámadó törvény módosítása. A hatályba léptető rendelkezés alapján rövidtávon a legfontosabb részlet a reklámközzétevők számára, hogy a május 31-ig határidős, 2016-os évre vonatkozó reklámadó bevallásokat el kell mindenkinek készítenie. Azonban azok a vállalkozások, amelyek az év végi feltöltési kötelezettségüket nem a várható reklámadójuk 100%-ig teljesítették december 20-án, mától már nem kötelesek a különbözet megfizetésére.

Tovább

Munkavédelmi képviselő – valóban kötelező?

A nemrégiben közzétett munkavédelmi ellenőrzési terv kapcsán ismét többször merülnek fel kérdések a munkavédelmi képviselő választásával kapcsolatban, esetenként olyan formában, hogy milyen felelősség terheli a munkáltatót a munkaügyi képviselő választás kapcsán, hogyan „vegye rá” a munkavállalóit arra, hogy munkaügyi képviselőt válasszanak.

Tovább

Járulékcsökkentés kell a jobb versenyképességhez

További járulékcsökkentésre is szükség lenne ahhoz, hogy a magyar vállalatok és a bérek versenyképessége növekedni tudjon. A vállalatok versenyképessége szempontjából a megfelelő képzettségű és mennyiségű munkavállaló, illetve a foglalkoztatás összköltségének alakulása az egyik legfontosabb tényező.

Tovább

Utolsó simítások a hatályba lépés előtt – jövedéki törvény

Több alkalommal írtunk már arról, hogy milyen teendők vannak az új jövedéki szabályozás bevezetésével kapcsolatosan. A törvény hatályba lépése több alkalommal tolódott, de most úgy látszik, a július 1. valóban reális dátum. Végső hajrába ért a felkészülés az új kihívásokra, amit nem tesz könnyebbé az a tény, hogy a szabályozás szinte állandóan változik.

Tovább

Vámterhek - Felmérés

A vámhatósági eljárások szankciórendszerével kapcsolatos vállalati tapasztalatokról készítünk felmérést a hazai gazdálkodók körében. Amennyiben cége érintett a vám területén kérjük, ossza meg velünk véleményét! Online kérdőívünk kitöltésével a hazai jogszabályi környezet kedvező irányú változását is segíti.

Tovább

Újabb eszköz az adóelkerülés visszaszorítására – éles az országonkénti jelentés

Május 15-én kihirdették azt a törvénymódosítást, amely beemeli a hazai jogba a vállalatcsoportokra vonatkozó kötelező országonkénti (CbC) jelentést. A magyarországi vállalatokat érintő legfontosabb kérdéseket és határidőket foglaljuk össze az alábbiakban; mikor kell egy magyar társaságnak CbC jelentést benyújtania, és az egyelőre különleges helyzetben lévő, az USA-ban végső anyavállalattal rendelkező társaságok mire számíthatnak az adatközlés kapcsán?

Tovább

Kiemelt témák