Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

ECJ: A holdingok áfalevonási jogának korlátozása – újabb magyar vonatkozású döntés

A gyakorlatban sok esetben problémát jelent annak eldöntése, hogy a vagyonkezeléssel foglalkozó holdingtársaságok adóalanynak tekinthetőek-e, illetve jogosultak-e áfa levonására? Az állami tulajdonban lévő MVM Magyar Villamos Művek Zrt. kontra NAV ügyben az Európai Bíróság előtt közel egy éve zajló előzetes döntéshozatal iránti eljárásában ennek kapcsán újabb iránymutató döntés született (C-28/16. sz. ügy). Mutatjuk, hogy mely esetben illeti meg ez alapján a holdingtársaságokat az áfalevonás joga.

Tovább

Adóamnesztia újratöltve

A legújabb adóamnesztia-szabályok 2017. január 1-jén léptek hatályba, és kétféle lehetőséget kínálnak: az utólagos adófizetést, illetve a részesedések kedvezményes megszerzését.

Tovább

Adóellenőrzések valós idejű forgalmi adatok alapján

A NAV informatikai háttérfejlesztéseinek legjelentősebb és leglátványosabb eredménye az online pénztárgépek és az EKAER-rendszer bevezetése. Az adóellenőrzések területén bekövetkezett paradigmaváltás következtében az adó- és vámhatóságok már messze tovább képesek látni az adatok egyszerű begyűjtésénél és a múltban történt gazdasági események feltárásánál.

Tovább

Bekerül a hazai jogba a BEPS-szabályok újabb eleme, a CbC-jelentés

A multinacionális vállalatoknak évente országonkénti jelentésekben (CbC Report) kell információt szolgáltatniuk főbb pénzügyi adataikról, valamennyi olyan adójogrendszer tekintetében, amelyben gazdasági tevékenységet folytatnak. 2017. március 10-én megjelent az a törvénytervezet, amelynek célja az országonkénti jelentésre vonatkozó automatikus információcsere-szabályok átültetése a hazai jogba.

Tovább

Itt a HIPA fizetési határidő! Hogyan kérhető könnyítés?

Az utóbbi időben sokan kaptak értesítést a helyi önkormányzatoktól, hogy 2017. március 16-i határidővel fizessék be gépjármű-, építmény-, vagy telekadó kötelezettségüket. Ekkor esedékes előbbiek mellett a naptári évvel megegyező üzleti évű helyi iparűzési adó (hipa) fizetésre kötelezett vállalkozók esetében a 2017. első félévi hipa-előleg is.

Tovább

Kiemelt témák