Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

KIVA - Mentőöv a KKV-knak?

Új elemként került be a legutóbbi adócsomag-tervezet részeként a KIVA kulcsának módosítása, amelyre már sokan vártunk. A nyári módosítások és a vállalati adónemeket és járulékterheket érintő őszi változások után ez a javaslat mentőövként újra előtérbe tolta a KIVA-t, mint a hazai kis- és középvállalkozások számára megoldást jelentő opciót.

Tovább

ECJ: Vér ADÓ - újabb fordulat!

Korábbi blogbejegyzésünkben a vérplazma áfabeli megítélésével kapcsolatos bizonytalanságokat és joghézagokat elemeztük egy német előzetes döntéshozatal iránti kérelemmel kapcsolatban (C-238/16. sz. ügy),melyben döntés még nem született. Az Európai Bíróság (EB) egy korábbi, hasonló tárgyban kelt kérelem kapcsán (C-412/15. sz. ügy) azonban precedensértékű ítélettel állt elő, mely kihatással lehet a vérplazmaállomások robbanásszerű terjeszkedésére, illetve az ezzel kapcsolatos gyógyszerkutatások fellendülésére.

Tovább

Cégvezetői felelősség – a büntetőjog felől

A cégvezető nem csak saját cselekményeiért tartozik büntetőjogi felelősséggel, hanem közvetve az irányítása és felügyelete alatt álló személyek magatartásáért is. Évek óta jól megfigyelhető tendencia, hogy a büntető jogalkotás olyan irányba halad, amely szigorítja a vezetők büntetőjogi felelősségét. Büntető Törvénykönyvünk több olyan tényállást is tartalmaz, amelynek alanya kifejezetten a vezető, vagy felügyeleti jogot gyakorló személy.

Tovább

2017. évi járulékcsökkentés, minimálbér és társasági adó sarokszámok

A 2017. évi adótörvény-változások központi eleme a bérnövekedés lehetőségének kormányzati támogatása és a vállalati versenyképesség javítása. A foglalkoztatás költségeinek csökkentése a nemzetközi versenyben és a hazai mikrokörnyezetben is fontos tényező, kérdés mekkora arányban jelentkezik majd mindez az átlag és nettó bérekben és mekkora hatást gyakorol az inflációra.

Tovább

Egyszámjegyű egykulcsos társasági adó - Cui prodest?

Váratlan és egyben meglepő bejelentést tett a miniszterelnök, a társasági adókulcs 2017-től egykulcsos és egyben egyszámjegyű lesz. A következőkben röviden azt kívántuk összefoglalni, mely vállalkozásokra és egyéb szereplőkre milyen hatást gyakorolhat a 9 százalékos TAO kulcs. A címben idézett latin mondás szabad fordítása szerint: kinek fog ez kedvezni?

Tovább

A tervezett béremeléssel a járulékcsökkentés mellett is jól járna az államkassza is

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ambiciózus tervet jelentett be. 2017-ben a minimálbér összegét 15 százalékkal 127 650 forintra, míg a garantált bérminimum összegét 25 százalékkal 161 250 forintra emelné a kormány. Annak érdekében, hogy a vállalkozások által is megtapasztalt bérnyomás ne egyedüliként a társaságok terheit növelje 6 évre elhúzódó szociális hozzájárulási adó csökkentési tervet jelentett be. Ennek keretében jövőre 4 százalékponttal, a későbbi években pedig 2–2 százalékponttal mérséklődne a közteher mértéke.

Tovább

Folyamatos kiküldetés – változó szabályok!

Azon ágazatokban, ahol a munkavállalók egy része munkáját szokásosan a munkáltató székhelyén, vagy telephelyén kívül végzi, jelentős költségnövekedést is eredményezhetett a személyi jövedelemadóról szóló törvény kiküldetés definíciójának idén augusztus 1-jei módosítása. A napokban beterjesztett törvénymódosítás ezt a problémát kívánja rendezni, kérdés, hogy hatékonyan teszi-e ezt?

Tovább

Változások az adózás rendjében

Az Art. tervezett változásainak fontosabb elemei az adócsalások és a feketegazdaság visszaszorítását, az adózó jogszabálysértési kockázatának csökkentését célozzák, illetve érintik az adózói minősítéseket, és az adóbevallási tervezet elkészítését is.

Tovább

Kiemelt témák