Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

Így változik az SZJA- és a TAO-törvény

Az adócsomag az SZJA és a társasági adózás szabályait is több ponton módosítja. Kedvezően változik az albérletidíj-támogatás feltételrendszere, és módosul az ingatlanértékesítésből származó jövedelem kedvezményezett lakáscélú felhasználása esetén alkalmazandó adókiegyenlítés metódusa is.

Tovább

Reklámadó visszajár. De mennyi és hogyan?

Ha a reklámadótörvény módosítását elfogadja a parlament, az adókulcs a reklámközzétevők esetén 2017 júniusától 7,5 százalékra emelkedik. A hatályba lépő törvényből számos egyéb következmény adódik, amellyel minden reklámközzétevőknek tisztában kell lennie.

Tovább

Az adózás rendjéről szóló törvény is több ponton módosul

A május elején a parlament elé benyújtott adócsomag az adózás rendjéről szóló törvényt is érinti. A benyújtott törvényjavaslat a gazdaság fehérítésének szellemében döntő többségében érdemi módosításokat hajt végre új adókötelezettségek bevezetésével, az adóregisztrációs eljárás kapcsán egy új jogintézmény, az adófizetési biztosíték megalkotásával, a jogalkalmazást segítő egyéb rendelkezései mellett.

Tovább

Tavaszi adóváltozások, 2017- EKHO, KIVA, HIPA, ÁFA

A május elején a parlament elé benyújtott adócsomag változásai javarészt ismertek voltak előzetesen, számos területet köztük az EKHO, KATA, KIVA, HIPA és az áfa szabályokat és az adózás rendjéről szóló törvényt is érintik.

Tovább

Különös ellenőrzési formák várhatóak jövedéki területen

Nehézkesen ugyan, de egyszer biztosan életbe lép az új jövedéki szabályozás. Önmagában az, hogy sorozatosan csúszik az életbelépése, éppen azt támasztja alá, hogy olyan átfogó változások várhatóak, amelyek bevezetése nem megy egyszerűen sem a hatóság, sem a gazdálkodók oldaláról.

Tovább

Általános fordított adózást vezetne be az EU – úton egy egységes európai áfarezsim felé?

Az Európai Bizottság tagállami kezdeményezés alapján meglepő javaslatot terjesztett elő az áfacsalások elleni hatékonyabb fellépés érdekében az elmúlt év végén. Pozitív fogadtatás esetén az Áfairányelv egy újabb derogációs lehetőséggel bővülne, így a tagállamok ideiglenesen – 5 évre, azaz 2022. június 30-ig terjedő hatállyal – általános fordított adózást vezethetnének be önkéntes alapon.

Tovább

Az EKAER mint a NAV nehézfegyvere!

Az utóbbi idők adóhatósági tájékoztatójának slágertémája az EKAER. Nincs olyan adókonferencia, ahol ne lenne téma az EKAER függetlenül attól, hogy az előadó a NAV részéről vagy az adótanácsadói oldalról érkezik. Vizsgálva az adóhatóság eszközrendszerét, találónak tartom azt az adóhatósági előadótól származó megállapítást, amely szerint az EKAER az adóhatóság nehézfegyverzete. A harcászati tudományban nem csak a fegyver súlya, hanem hatékonysága, pusztító ereje miatt alkalmazzák az elnevezést az egyes eszközökre.

Tovább

Az EU bekeményít a közepes méretű vállalkozásoknál is

Az EU javítani kívánja az adózás átláthatóságát a közepes méretű vállalkozások többségénél. Az Európai Parlament Gazdasági és Pénzügyi Bizottsága által közzétett tervezet jelentős mértékben módosítaná az EU számviteli irányelvben lefektetett 750 millió eurós összeghatárt, s 40 millió euróra csökkentené a multinacionális vállalatokra vonatkozó beszámolási küszöbértéket. Ezzel a közepes méretű cégeknek is sokkal részletesebb információkat kellene szolgáltatniuk.

Tovább

Kiemelt témák