Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

Személyi jövedelemadózást érintő változások

Az adótörvény-javaslat szövegében taláható néhány olyan rendelkezés is, amely újdonságnak számít a jelenlegi Szja szabályokhoz képest, a változások többsége pedig a hatályos törvényi rendelkezések kiegészítését, pontosítását jelenti.

Tovább

Jövedéki és forgalmi adó változások

A parlament elé beterjesztett adócsomagban foglaltak szerint az Országgyűlés által 2016. június 7-én elfogadott új jövedéki szabályozás nem lép életbe az eredetileg tervezett időpontban, 2017. január 1-én. A törvényjavaslat szerint az áfa alanyi adómentesség értékhatára is változik, 6 millióról 8 millió forintra emelkedik.

Tovább

Járulékkulcsok változása 1996 – 2017

Hamarosan megismerhetjük a kormányzat jövő évi adójogszabályokra vonatkozó elképzeléseit. Az elmúlt hetekben eldőlni látszott az a kérdés, amit korábbi bejegyzésemben csak latolgattam, hogy melyik adónemet fogja érinteni a bérhez kapcsolódó adók, járulékok csökkentése. Az ismertté vált tervek alapján a szociális hozzájárulási adó csökkentésére lehet számítani.

Tovább

AEO – A vámeljárások jolly jokere

Az Európai Unió hosszú távú célja a vámeljárások teljes elektronizálása, amelynek alapvető feltétele a vámeljárásban közreműködő gazdálkodó megbízhatósága. Az a társaság, amely már rendelkezik Engedélyezett Gazdálkodói (AEO) engedéllyel, a vámhatóság feltétlen bizalmát élvezve kiemelkedő előnyhöz juthat versenytársaival szemben.

Tovább

EKAER változás 2016. augusztus 1-től!

A ma életbe lépő EKAER változásokkal kapcsolatban gyakori kérdés, hogyan függ össze a szabályozásban szereplő két tömeg adat: a 3,5 tonna és a 2,5 tonna. Bejegyzésünk erre a kérdésre ad választ.

Tovább

EKAER változás – jogalkotási hiba vagy tudatos jogalkotás?

2016. augusztus 1-től megváltoztak az adózás rendjéről szóló törvény EKAER-re vonatkozó rendelkezései, amely jelentősen kiterjesztette az EKAER bejelentésre kötelezettek körét. A NAV a féléves adóhatósági tapasztalatok összegzése során megerősítette hogy e területre kiemelt figyelmet fordít. A célzott kiválasztások egyre inkább a valós idejű adatokra, így az az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszer (EKAER),adataira is épülnek. Az EKAER-t érintő változás az Art. törvényben jelent meg, miközben az EKAER rendelet szövege nem változott.

Tovább

Járulékcsökkentési program már 2017-től?

Egyre valószínűbb, hogy már az őszi adócsomag részét fogja képezni az a járulékcsökkentési program, ami az eddig ismert tervek szerint csak 2018-tól volt várható. A program részletei ugyan még nem ismertek, azonban a 2017. januári hatályba lépés miatt október végéig minden bizonnyal kibújik a szög a zsákból.

Tovább

ECJ: Vér ADÓ - Gyógyszer-alapanyagként is adómentes-e a vérplazma?

A véradás mellett a vérplazmagyűjtés is kiemelt jelentőségű egészségügyi és társadalmi feladat, mivel a plazma számos súlyos betegség gyógyítására alkalmas gyógyszer alapanyaga, amelynek mesterséges előállítása nem lehetséges. A vérplazma gyűjtésének van egy olyan vetülete, amely bizonytalanságot vet fel a tagállamok ügyleteinek résztvevőiben, áfabeli megítélése a HÉA-irányelv (Irányelv) értelmében ugyanis nem teljesen egyértelmű.

Tovább

Milyen változásokat hoz az új jövedéki törvény?

Jelentős változások előtt állnak a jövedéki és energia termékekkel foglalkozó társaságok, hiszen 2016. június 7-én az országgyűlés elfogadta a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvényt, amely 2017 januárjától életbe lép, és a jogszabály végrehajtását szabályozó ágazati rendelet tervezet is megjelent a napokban.

Tovább

Kiemelt témák