Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

Előrehozott adó: valódi közteher és kamatmentes hitel egyben?

Egy sajátos beruházásélénkítő eszköz a helyi adók rendszerében? A tavaly évközi adóváltozások következményeképpen jelent meg a helyi adókról szóló törvényben az előrehozott adó intézménye. A némileg rendszeridegen jogintézmény találgatásokra adott okot irányultságát és pontos rendeltetését illetően, emellett gyakorlati alkalmazhatóságát további kodifikációval kellene támogatni, hogy a kockázatokat ne csupán az adózók viseljék.

Tovább

Veszélyben a szabálytalanul működő vaterázók és air-bnb-zők

Hátrányosan érinti a bejelentés nélkül gazdasági tevékenységet folytató magánszemélyeket (vaterázókat,air-bnb-zőket és online kereskedőket) az Európai Bíróság friss ítélete. Ebben ugyanis az uniós szabályozással összhangban lévőnek minősítette az alanyi mentesség választására vonatkozó magyar szabályozást a testület, azaz értékhatárra tekintet nélkül állapíthatja meg a NAV az áfakötelezettséget az üzletszerű tevékenységet folytató magánszemélyeknél.

Tovább

Így élheti túl a cég az alapítót és a tékozló utódokat

Egy családi vállalkozás és tulajdonosa életében eljöhet a pillanat, amikor a vagyon mérete vagy összetettsége olyan szerteágazó tudást kívánna meg, amely meghaladja a cégvezér erejét, kapacitását, az irányítás továbbadása pedig családon belül nem oldható meg megnyugtatóan. Az ilyen jellegű kihívások már nem egy cégbirodalmat roppantottak meg, azonban van egy olyan jogi megoldás, amely még a végrendeletnél is biztosabban szavatolja, hogy a cég jó kezekbe kerüljön.

Tovább

Alakuló mentorálás

Ahogy korábbi blogbejegyzéseinkben részletesen elemeztük, idén januártól jelentős változások zajlottak le az adóigazgatási eljárásokat érintően. Jelentős hangsúlyt kapott egy ügyfélközpontú, „adózóbarát” adóigazgatás megvalósítása, amely egyik fontos feladataként segíti az adózók jogkövető magatartását. Így a vállalkozások a gazdaság jogtudatos, produktív szereplői lehetnek, miközben az állam fiskális érdekei sem csorbulnak.

Tovább

Eladók opciói a vállalati érték realizálására

Milyen lehetőségei vannak annak a cégtulajdonosnak, aki részben, vagy teljes egészében kiszállna cégéből, külső forrást vonna be vállalatába, így finanszírozva a tervezett cégépítést, növekedést, vagy egyszerűen csak realizálni szeretné eddigi befektetett munkája eredményét?

Tovább

Az szja-bevallási tervezet nem egyenlő a kész bevallással!

Vészesen közeledik 2018. május 22-e, a 2017. évi szja bevallások benyújtási határideje. Az e-szja-t övező intenzív kommunikációnak köszönhetően sokan abban a gyakran téves nyugalomban élnek, hogy nekik ezzel kapcsolatban semmi teendőjük nincsen, hiszen az adóhatóság úgyis elkészíti helyettük az adóbevallást. Sajnos minden híreszteléssel ellentétben nem mindenki számára ilyen egyszerű a helyzet!

Tovább

Olcsóbb lakáskiadási lehetőségek 2018-ban

2018-ban életbe lépett néhány fontosabb adóváltozás az ingatlanszektor lakossági és vállalati szegmensében. Tekintse át a lakáskiadást, ingatlanértékesítést és ingatlanbefektetést az érintő adóváltozásokat.

Tovább

Így regisztráljon a NAV Online Számla adatjelentéshez

A NAV online számla adatszolgáltatás első lépcsője az adózó NAV regisztrációja. A regisztrációt követően kezdhető el az adatküldés az adóhatóság rendszerében. Bármilyen megoldást is választ majd egy társaság a számlaadat beküldésére a későbbiekben, a teszteléshez és az éles működéshez a regisztráció megkerülhetetlen, tekintsük át ennek folyamatát.

Tovább

Figyelem, USA érintettsége van? Változik az adózás!

Az új amerikai adóreform-csomag részeként bevezetésre került az ún. átállási adó, amely a korábbi adóhalasztásos USA adórendszerben még nem adózott külföldi nyereség egyszeri megadóztatását célozza, a külföldi leányvállalatoktól kapott osztalékra vonatkozó adómentesítés bevezetése előtt. Ennek értelmében a külföldről származó, a korábbi 35 százalékos szövetségi adóval le nem adózott jövedelmek most – ugyan kedvezőbb adókulccsal – de kötelezően leadózandóak, akkor is, ha nem került sor az osztalék tényleges kifizetésére.

Tovább

Kiemelt témák